Sipil Group, İnşaat, Plastik ve Çelik Sektörlerinde 3 Firmasıyla Büyümesini Sürdürüyor
Sipil Group Yönetim Kurulu Başkanı Hakkı Bayraktar, kriz öngörülerine rağmen 2025’i de büyüme hedeflerine ulaşarak bitirmek istediklerini belirtti.
Sipil Group, İnşaat, Plastik ve Çelik Sektörlerinde 3 Firmasıyla Büyümesini Sürdürüyor
Sipil İnşaat, Sipil Plastik ve Sipil Çelik olarak 3 firmasıyla Manisa’da faaliyetlerini sürdürdüklerini ve 2024 yılında cirolarını yüzde 100 artırdıklarını vurgulayan Sipil Group Yönetim Kurulu Başkanı Hakkı Bayraktar, kriz öngörülerine rağmen 2025’i de büyüme hedeflerine ulaşarak bitirmek istediklerini belirtti.
SUBCONTURKEY: Sipil Group şirketleriniz hakkında bilgi verir misiniz?
Hakkı Bayraktar: Sipil İnşaat, 4 Şubat 1984 yılında ofis açılışıyla yapıldı. Sipil İnşaat, Manisa’dan başlayarak bölgede ve daha sonrada ülke genelinde endüstriyel yapılar yapmak hedefiyle faaliyetlerine başladı. İlk hedefimizde 5 yıl içerisinde anahtar teslim fabrika yapmak gibi düşüncemiz vardı. Bunu Asil Nadir zamanında Vestel’in plastik enjeksiyon fabrikasını 3,5 yıl içerisinde yaparak gerçekleştirdik. 5 yıl olan hedefimizi 3,5 yıla çekmiş olduk. Manisa OSB’de birçok fabrikaya anahtar teslim projeye imzamızı attık. Daha sonraki yıllarda İzmir, Kayseri, İstanbul, Iğdır gibi şehirlerde birçok şirketin işlerini yaptık. 41 yılı bitirip 42. yılımıza geldik. Endüstriyel inşaat sektöründe iyi bir konumdayız. Şu anda da büyük bir alüminyum döküm fabrikasının inşaatını yapıyoruz. Ayrıca İzmir serbest bölgede inşaatlarımız devam ediyor. Manisa OSB’de faaliyet gösteren yabancı şirketlerin birçoğunun binası da yine biz yaptık. Dolasıyla Sipil İnşaat firmamız aralıksız işine devam ediyor ve ülkemizi estetik fabrikalara kavuşturuyor.
Gelişen zaman içinde Manisa Organize Sanayiye hizmet verirken 1980’li yılların koşullarında kapı, pencere işleri için küçük bir atölye kurmamız gerekti. O günün koşullarında, 1986 yılında Manisa Kenan Evren Sanayi Sitesi’nde demir doğrama atölyesi kurduk. O atölyemiz zamanla çelik konstrüksiyon atölyesine dönüştü. 2008 yılında, Sarıgözoğlu firmasının Bursa’daki tesislerini yapmak için anlaştığımızda 3000 ton çelik işi vardı. Bina komple çelikten yapılacaktı. O günün koşullarında Manisa ve diğer bölgelerde bu işi istediğimiz kalite ve hızda yapacak firma bulamayınca ani bir karar ile mevcut binamızın yan tarafında 5000 metrekare alanda çelik konstrüksiyon üretimine başladık. Demir doğrama atölyesinden sonra çelik konstrüksiyon fabrikasına dönüşmüş olduk. O günden bugüne Manisa’da hem yurt dışına makine imalatı hem de endüstriyel yapılarda kullanılan endüstriyel çelik konstrüksiyon işlerimizi devam ettiriyoruz. Sipil Çelik bugün itibariyle yıllık 4000 ton civarında bir kapasite ile çalışmaya devam ediyor.
Sipil Plastik ise Vestel’in işe başlamasıyla ve Raks Elektronik’in yurt dışına yaptığı işlerden dolayı plastik enjeksiyon işi açığı vardı ve bizlerde kendimize bir iş alanı oluşturabilmek için yine Kenan Evren Sanayi Sitesi’nde Almanya’dan ikinci el 4 makinayı getirip işe başladık. O makinalarla Raks’ın kaset kapaklarını basmaya başladık ve günde 20 bin adet kaset kapağı yaptık. Daha sonra Rusya krizi olunca Raks ciddi etkilendi dolayısıyla biz de etkilendik ve üretimimiz boşa çıktı. O dönem yeni makinalar da almıştık. Böyle olunca o günün Indesit firmasıyla işe başladık. Manisa Organize Sanayi bölgesinde bir tesis kurma sözü ile Kenan Evren Sanayi Sitesi’nde ilave makinalar da alarak çalışmaya başladık. 1,5-2 yıl sonrada Indesit’e verdiğimiz sözü tutarak Manisa Organize Sanayi Bölgesinde 3000 metrekaresi kapalı toplamda 5000 metrekare alanda fabrikamızı kurduk. Dolayısıyla plastik enjeksiyon işiyle beyaz eşya sektörüne girmiş olduk. 2008 yılında ise şu an bulunduğumuz 16.000 metrekare alan üzerinde 10.000 metrekare kapalı alanı olan fabrikamıza taşındık. Daha sonra Vestel’de bizimle çalışmak istedi ve Vestel için de makina yatırımları yaptık. 2010 yılında Arçelik’te bizimle çalışmak istedi ve Eskişehir’e bir yatırım yaptık. Yaklaşık 10 yıl hem Manisa, hem Eskişehir tesisleri olarak devam ettik. Daha sonra yaşadığımız bir sıkıntıyla Eskişehir tesislerini kapatarak 2020 yılından itibaren Manisa tesisinde beyaz eşya gruplarına çalışarak plastik enjeksiyon işimize devam ediyoruz. Beyaz eşya sektörünün dışında da farklı sektörlere de hizmet ediyoruz. Sipil Plastik olarak bugün 60 makina parkına sahibiz.
SUBCONTURKEY: 2024 yılı nasıl geçti? 2025 yılı hedefleriniz nelerdir? Yeni projeleriniz var mı?
Hakkı Bayraktar: 2024 yılında üç firmamızda ciromuzu yüzde 100 artırdık. 2025 yılı için hem yurt dışında hem yurt içinde sıkıntılı geçeceğine dair ortak fikirler, düşünceler var. Biz 41 yıldır inşaat sektörüyle, çeliğiyle, plastiğiyle bu piyasanın içerisindeyiz. Sürekli krizler olur dünyada olmasa bile Türkiye’de olur. Ama her krizin kendi içinde dinamikleri olur. Önemli olan krizlere hazır olmak ve krizleri olabildiğince elimine ederek işleri sürdürmek gerekiyor. Bizler de bunun bilinciyle hareket ediyoruz. 2025 yılında kendi şirketlerimiz bünyesinde yüzde 15 büyüme hedefliyoruz. Cirosal anlamda ise yüzde 50 artış hedefliyoruz.
SUBCONTURKEY: Manisa Organize Sanayi Bölgesinde üretim yapmanın ne tür avantajları var?
Hakkı Bayraktar: Manisa’da dağ köyleri çok olduğu için ve eskisi gibi tarım vb. sektörlerde yoğun iş olmadığı için gençlere iş imkanını sağladığınızda personel bulmak zor olmuyor. Birinci avantajının bu olduğunu düşünüyorum, personel bulmak da zorluk çekmiyoruz. İkincisi ise havayolu, denizyolu ve raylı sistemler de olduğu için transport konusunda da Manisa avantajlı durumda. Manisa Organize Sanayi Bölgesinin yönetimsel anlamdaki başarılarının getirdiği avantajlar da var. Sanayicilere hiçbir zaman sorun çıkarmayan altyapı yatırımı, elektrik, doğalgaz, su, buhar ve benzeri servisler de çok iyi durumda.
SUBCONTURKEY: Türk Eğitim Vakfı Manisa şubesi açıldı. Siz de başkanısınız. Hedefleriniz nelerdir?
Hakkı Bayraktar: Türk Eğitim Vakfı İstanbul merkezli Koç ailesi tarafından kurulan bir vakıftır. Daha sonra ülkemizin birçok yerinde şube ve temsilciliklerini açarak halkımızın ihtiyacı olan gençlere ve onların eğitimlerine katkı koyacak bir köprü oluşturmuştur. Bu köprü uzun yıllardır birçok sınavdan geçerek sağlam bir hale gelmiştir. Manisa’da Celal Bayar Üniversitesi’nin varoluşu ve diğer lise ve okulların sayısının artması hem burs vermeye gönüllü insan sayısının artması hem de burs alma ihtiyacı olacak çocukların artması nedeniyle burada temsilcilik kurarak Manisa’da toplanan paranın Manisa’daki çocuklara verilmesinin sağlanmasının önünü açmış olduk. Şubat ayı sonunda lansmanını yaparak birçok projemizi de paylaşacağız. Burs vermek isteyenle alma ihtiyacı olanı bir araya getirerek bu köprü vazifesini görmeye çalışacağız. Manisa’mız için çok iyi olacağını düşünüyorum. Önümüzdeki günlerde Celal Bayar Üniversitesinde kariyer günleri olacak. Biz de o kariyer günlerinde Türk Eğitim Vakfı’na burs için nasıl müracaat edilir, hangi koşullarda edilir gibi konuları öğrencilerimize aktaracağız.
SUBCONTURKEY: Eklemek istedikleriniz var mı?
Hakkı Bayraktar: Dünyada ve ülkemizde giderek üretim yapmak ve para kazanmak normal şartlarda zorlaşıyor. Sürekli sıkıntılar ve problemler yaşanıyor. Ülkemiz coğrafi konumu nedeniyle ciddi sıkıntılara gebe. Gençlerimiz de ülkemizde kalmamak istiyor. Biz bunun önüne geçebilmek için gençlerin önünü açmak zorundayız. Bu ülke bizim ülkemiz. Türk milleti olarak Anadolu bizim yerimiz ve buna sahip çıkmak zorundayız. Atatürk ilkelerine ve Türkiye Cumhuriyeti Devletine sahip çıkmak zorundayız. Bunlar için de gençlerimizi doğru yönlendirmeliyiz. Ülkemizi yaşanabilir bir ülke haline getirmemiz lazım bunun için de çok çalışmamız gerekiyor.