Sipil Plastik, Manisa ve Eskişehir İşletmeleriyle Beyaz Eşya Ana Sanayiye Çalışıyor
İlk hedefi “başarmak” felsefesiyle yola çıkan ve endüstriyel inşaat sektöründe başarılı bir performans gösteren Sipil İnşaat 1996 yılında Manisa’da plastik parça üretimi işine girdi.
İlk fabrikasını 4 ay gibi kısa bir sürede kurarak yatırımlarını büyüten Sipil Plastik, bugün Manisa ve Eskişehir’de bulunan iki işletmesiyle SİPİL Grubun toplam cirosunun %45’ini gerçekleştiriyor. Sipil İnşaat Mühendislik Plastik A.Ş. İşletmeler Yöneticisi Fatih Candan ile Eskişehir işletmesinde bir araya geldik. Uzun yıllardır Sipil’de görev yapan Fatih Candan, Sipil Plastik’in yakaladığı başarıyı anlattı.
Ne zamandır Sipil Plastik’de çalışmaktasınız?
Fatih Candan: Kocaeli Üniversitesi Makine Mühendisliği mezunuyum. Sipil İnşaat Mühendislik Plastik San. A.Ş.’de Plastik Grubu Manisa ve Eskişehir Fabrikalarının işletmeler yöneticisiyim. 2003 yılının Mayıs ayında Sipil’e katıldım ve 11 yıldır çalışmaktayım.
Sipil’in kuruluşu, plastik grubunun oluşumu ve lokasyonlarınız hakkında bilgi verir misiniz?
Fatih Candan: Sipil İnşaat, 1984 yılında Hakkı Bayraktar ve Nuran Bayraktar tarafından kurulmuştur. 1984 yılında iş yapmaya başlamıştır. Tamamen endüstriyel yapılar, fabrikalar, okullar gibi benzeri endüstriyel yapılar için kurulmuş, konut işlerine çok fazla girmeyen bir şirkettir. Yönetim Kurulu Başkanımız Hakkı Bayraktar Makine Mühendisidir, Başkan Vekili Nuran Bayraktar’da mimardır. Hakkı bey aynı zamanda Manisa Makine Mühendisler Odası başkanıdır.
Sipil, 1996 yılına kadar sadece endüstriyel inşaat işi ile faaliyetlerine devam etmiştir. 1996 yılında Hakkı Bey’in makine mühendisliğinin verdiği bir hevesle Almanya’dan 2 tane plastik enjeksiyon makinesi getiriyor ve Manisa küçük sanayide bir dükkanda plastik enjeksiyonla parça imalatına hobi olarak başladığı bir iştir. Bu arada inşaat işleri de büyüyerek devam etmektedir.
O dönem Indesit’in depo vb. inşaat işleri ile ilgili bir iş yapılırken Indesit’in o zamanki satınalma müdürü, Hakkı Bey’e bir teklifte bulunuyor. Manisa Organize sanayide yatırım yapmaya niyetlenirsen enjeksiyon işlerini size verelim ve sizi plastikte büyütelim diyor ve Hakkı Bey de bu teklife uygundur diyerek yatırıma start veriyor. 2003 yılında Manisa Organize Sanayi Bölgesinde üçüncü kısımdan 5000 metrekare bir arsa satın alınarak 2004 yılında 3000 metrekaresi kapanarak fabrikamız bitirildi. 12 makine kapasiteli olarak fabrikayı tasarladık ve organize sanayide faaliyetlerimize başladık. 2009 yılına kadar bu fabrikada faaliyetlerimiz devam etti. Zaman geçtikçe 12 makine kapasitemizi doldurduk ve daha büyük bir yere taşınma ihtiyacı duyduk.
2007 yılında o dönem Manisa organize sanayi bölgesinin dördüncü kısmı ile ilgili planlar vardı ve 2007 yılı Eylül ayında dördüncü kısımdan 16 bin metrekare arsa aldık. O arsaya da Manisa Organize Sanayi Bölgesi 4. Kısmının ilk inşaatı başlanarak plastik grubunun 25-35 makine kapasite ile çalışması için yeni bina yapıldı. Daha sonra 16 bin metrekare daha arsa alınarak Manisa’da toplam 32 bin metrekareye çıktı. 2009 yılının Ocak ayında 10 bin metresi kapalı alan olarak yapıldı. O dönem Sarıgözoğlu firmasının Bursa’da yeni bir yatırımı vardı, tamamen çelik konstrüksiyon ile yapılacak bir binaydı ve inşaat işini firmamız almıştı. 2500 ton çelik kullanılacaktı. Bu proje sayesinde Sipil Çelik grubu oluşturuldu ve bizim arsamızın 5000 metrekarelik kısmını kullanmaya başladı. 5000 metrekarelik kısmını da plastik grubu kullanmaya başladı. O dönem yeni yatırımlarla makine sayımızı 21’e çıkardık. Üçüncü kısımdaki yerimizi ise kiraya verdik. Bu senenin Eylül ayında üçüncü kısımdaki fabrikamızı satışa sunmayı düşünüyoruz.
Sipil Plastik Eskişehir İşletmesi İçin Toplam 12 Milyon TL Yatırım Yaptı
2009 yılında tamamen Indesit’e çalışan bir firmaydık ve Indesit ana müşterimizdi. Riskleri dağıtmak için yeni müşteriler arayışına girdik ve Arçelik ile görüştük. Arçelik ile ortak nokta bulundu ve Eskişehir buzdolabı işletmesi için 2009 yılının Ağustos sonunda Manisa’dan sevkiyat yapmaya başladık. 2009 yılının Aralık ayında Arçelik ile protokol yapıldı ve 2010 yılının Nisan ayında biz 12 makinelik bir enjeksiyon parkuru ile şu an içinde bulunduğumuz Eskişehir fabrikamızı açma sözü verdik. İnşaatçılığımıza güvenerek bu protokolü imzaladık. Şuan içinde bulunduğumuz işletmeyi tadilatına giriştik, makine siparişlerimizi verdik ve 2010 yılının Nisan ayının birinde işletmemizin açılışı yapmak için Arçelik’e davet gönderdik. Dolayısıyla sözümüzü tuttuk ve 4 aylık bir sürede Eskişehir işletmemizi tamamladık. 12 makine ile Arçelik’e çalışmaya başladık. 3000 metrekare ve 12 makine ile başladık. 2011 yılının Aralık ayında Arçelik bize sizden memnunuz ama bu 12 makine bize yetmiyor ve makine sayısını 30 ila 40 arası istiyoruz, sizden ciddi bir yatırım istiyoruz dediler. Yeni bir protokol yapıldı .Yine 4 aylık bir süremiz vardı ve bu yatırımı 2012 yılının Nisan ayına yetiştireceğimizi söyledik. 3000 metrekare olan alanı tam iki katına çıkararak 6000 metrekare kapalı alana ulaştık. Makine siparişlerimizi verdik ve 2012 yılında 30 makine ile binamızı hazırladık.
Eskişehir fabrikamız için yatırımlarımızı yaparken bir yanda da Manisa fabrikamız için yatırımlarımız devam etti. 2010 yılı sonunda Manisa işletmemiz için de Vestel ile protokol yapıldı ve Vestel için yine 11 makinelik bir yatırım yaptık. Manisa’daki 21 olan makine sayımız ek yatırımlarla 33 makineye ulaştı.
Şuan toplam 63 makinelik kapasitemiz ve 2 işletmemiz ile hizmet veriyoruz.
BSH ile de yeni bir denetim geçirdik. Diyaloglarımız iyi gidiyor. BSH için de yeni yatırımlar yapabiliriz. Şuan denetim sonucu bekleme aşamasındayız ve iş aktarımı olursa da 2-3 yıl içerisinde Çerkezköy için de yeni bir yatırımımız olabilir.
Eskişehir işletmemizde şuan 100 çalışanımız var. 10 çalışanımız beyaz yaka, 90 çalışanımız mavi yakalı çalışandır. Manisa işletmemiz için de çalışan sayımız aynıdır.
Sipil Grubu, 2013 Yılında 90 Milyon TL Ciro Gerçekleştirdi
2013 yılında Sipil Grubu ne kadarlık bir ciro gerçekleştirdi?
Fatih Candan: 2013 yılında Sipil Grubu olarak 90 milyon TL ciro gerçekleştirdik. Bunun 42,5 milyon TL’si plastik grubundan gerçekleşmiştir. 2014 yılında plastik grubundan 50 milyon TL ciro hedefliyoruz. Bunu Manisa ve Eskişehir işletmelerinin 25-25 milyon TL katkı yaparak hedefliyoruz. Yani plastik grubunda %20’lik bir artış bekliyoruz. Şirket olarak ise toplamda 120 milyon TL ciro hedefimiz var.
İhracat faaliyetleriniz var mı?
Fatih Candan: Şuan ciromuzun yaklaşık %5’ini ihracat faaliyetlerimizden gerçekleştiriyoruz. Bu rakamı da artırmak istiyoruz. Indesit’in İtalya’daki fabrikasına, Eskişehir işletmemizden Romanya Arctic’e, yine Indesit’in Polonya’daki soğutucu fabrikasına, İtalya’da Indel B adında bir beyaz eşya firmasına ihracat yapmaktayız.
Önümüzdeki dönem beklentileriniz nelerdir?
Fatih Candan: Plastik grubu olarak en büyük beklentimiz bu yılsonunda TS EN 16949 kalite belgelendirmesini yapabilmektir. Öncelikle kendi kalite yönetim sistemimiz için bu belgeyi almak istiyoruz ama arkasındaki amaç otomotiv sektörüne çalışabilmektir. Otomotiv sektöründen de bazı firmalarla şuan görüşmelerimiz var. Otomotiv sektörüne de iş yaptığımız da segment atlayacağımızı düşünüyoruz. Bazı firmalarla küçük de olsa çalışmaya başladık ve bunu artırmak istiyoruz. Esas amaçlarımızdan bir tanesi de otomotivin payını %10’un üzerine çıkarıp 16949 kalitesine ulaşmaktır ve sistem anlamında beyaz eşyada da 16949 kullanabilmektir. Zaten BSH’ın da en büyük beklentilerinden biri de bu. Tabii ki diğer kalite belgelerine de sahibiz. ISO 9001:2008, ISO 14001 ve OHSAS 18001 belgelerine sahibiz ve bu yılsonunda da 16949 belgelendirmesini almak için yaklaşık bir yıldır çalışıyoruz. Ayrıca son kullanıcıya doğrudan nihai ürün hedefiyle AR-GE çalışmalarına Enerji Grubumuzla birlikte ağırlık vermiş durumdayız.
Haberin Kaynağı : SUBCONTURKEY YAN SANAYİ ve TEDARİKÇİ GAZETESİ
17.07.2014