Sirena Marine:Raylı Sistemler ve Otomotiv Sektör Liderlerinin Denizci Üreticisi
Kıraça Holding tarafından 2006 yılında seri yat ve tekne üretimi gerçekleştirmek amacıyla kurulan Sirena Marine, denizcilikte edindiği know-how’la otomotiv, raylı sistemler, savunma sanayi ve iş makinaları sektörlerinin öncü kompozit ve paslanmaz parça üreticileri arasında yerini aldı. Sirena Marine, bugüne kadar 300’den fazla tekne üretti. Üretilen teknelerin büyük bir kısmı Avrupa’nın üçüncü büyük tekne imalatçısı ve 24 metre üzeri motory
Sirena Marine, denizcilik projelerinde edindiği know-how’ı farklı sektörlerde kullanmak amacıyla otomotiv ve raylı sistemler Direktörlüğü’nu kurarak bu sektörler için kompozit ve paslanmaz parça üretimine başladı. Böylece şirket, denizcilik projelerinin yanı sıra raylı sistemler otomotiv, savunma sanayi ve iş makinaları sektörlerinde kompozit ve paslanmaz parça üretimleri ile sektör yelpazesini genişleterek Türkiye’nin önemli kompozit ve paslanmaz çelik parça üreticileri arasında yerini aldı. Yurtiçi ve yurtdışı fuarlara yapılan katılımlar ile firmanın denizcilik sektörü dışındaki gerçekleştirdiği faaliyetlerin bilinirliği arttırılması amaçlanıyor.
OTOMOTİV VE RAYLI SİSTEMLER SEKTÖR LİDERLERİNE ÜRETİM
Sirena Marine 157.000 m2’lik alana kurulu fabrikasında, 80’i mühendis ve teknik personel olmak üzere toplam 420 çalışanıyla, Tülomsaş, Tüvasaş, Durmaray – Durmazlar, Karsan, CSR MNG, MAN, TCV, Safkar ve Hisarlar şirketlerine çok sayıda kompozit ve paslanmaz parça üretirken, eş zamanlı olarak uluslararası kalite sertifikasyon süreçlerini yönetiyor.
MİLYONLARIN GÜVENLE TAŞINMASI İÇİN
Türkiye’nin güvenilir paslanmaz çelik tutamak ve kompozit üreticisi Sirena Marine, her gün milyonlarca insanın güvenli bir şekilde seyahat edebilmesi için toplu taşımacılıkta kullanılan minibüs, otobüs ve lokomotiflerdeki paslanmaz çelik tutamakları ve kompozit parçaları uluslararası kalite standartlarına uygun şekilde üretiyor.
2013 Aralık ayında önce TS 16949 otomotiv sektörü kalite yönetim sistem belgesini alarak otomotiv sektöründeki faaliyetlerine hız katan Sirena Marine, Karsan tarafından IETT için üretilen 12m Breda ve 18m Breda otobüslerine 30.000 kompozit parça ve 28.000 adet paslanmaz tutamak üretti. Başarı ile tamamlanan bu projelerin devamında Karsan tarafından üretilen Atak ve Star kodlu araçların parçalarının üretimine başlanmıştır. Diğer yandan müşteri yelpazesi genişletilerek TCV firması için paslanmaz tutamak parçaları, Safkar için klimaların kompozit parçaları, Hisarlar firması için Traktör KEP kompozit parçaları üretilmeye başlanmış; MAN firması için de ön seri kompozit parçaların üretimine başlanmıştır.
Sirena Marine, IRIS belgesini de alarak Türkiye’de IRIS belgesine sahip sayılı şirketlerden biri olmuş, raylı sistemler sektöründeki aktivitelerine hız katarak sektörün lider firmaları ile projeler yürütmeye başladı. Tülomsaş’da üretilen Hyundai Rotem lokomotiflerinin CER motor üfleyicisi ve makinist kontrol paneli kompozit parçalarının üretimi ile raylı sistemlerde seri üretime başlayan Sirena Marine, Tülomsaş’da üretilen General Electric lokomotifinin tüm kompozit parçalarının (84 referans) üretimini de gerçekleştiriyor. Sirena Marine ayrıca CSR MNG şirketi ile Ankara Metrosu projesi için kompozit ve paslanmaz çelik tutamak üretimini üstlendi. Şirket, Durmaray’ın LRV ve Tram projeleri için boyalı tutamak parçaları üretiliyor.
ÜRETİM TEKNOLOJİLERİ
Sirena Marine Fabrikası’nda kompozit (el yatırması ve L-RTM), karbon, trim, paslanmaz, boyahane, polisaj, mobilya, döşeme ve montaj atölyeleri bulunuyor. Sirena Marine kalite kontrol için viskozite, gloss, barcol sertliği, peak time, peak ekzoterm, katı madde oranı, ultrasonik laminasyon kontrolü, yoğunluk, cross-cut ve çekme dayanımı, çekme modülü, eğilme dayanımı, sıkıştırma mukavemeti, Lap-Shear, Peel-off testleri yapılabilmektedir. Ürün Tasarımı ve Mühendislik alanında da Catia v5 r21, Rhino, Unigraphics yazılımlarıyla ürün tasarım hizmetleri sağlanmaktadır. Bunun yanı sıra üniversiteler ile ortak çalışmalar yürütülmekte, ar-ge projeleri, İstanbul Üniversitesi ve Uludağ Üniversitesi ile birlikte güneş enerjili araba prototip üretimleri gibi inovasyon çalışmaları sürdürülmektedir.
Sahip olduğu üretim tesisleri ile kompozit sektöründe ayrıcalıklı bir konuma sahip olan Sirena Marine çeşitli sektörlerde yürütülen projelerde kazanılan başarıların ardından mevcut sistemindeki verimliliğini ve ürün kalitesini arttırmak amacıyla yatırımlarına devam etmektedir. Bu amaçla 2014’te yapılan tesis ve makina teçhizat yatırımları sonucu Sirena Marine sahip olduğu fırın kapasitesini 3 katına çıkarırken, trim robotu yatırımı da yaparak üretim hızını ve kalite standardını yükseltti. 2015’te ise SMC Pres ve Laboratuvar revizyonu ve ek cihazların alımı yatırımları planlanıyor. Sirena Marine, ISO 15085 Demiryolu Araçları ve Bileşenleri Kaynak İşlemleri Yönetim Sistemi, ISO 3834-2 Kaynaklı İmalat Yeterlilik Belgesi, DIN 6701-2 Demiryolu Araçları Üretiminde Yapıştırma Standardı ve OHSAS 18001 İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Sistemi gibi akreditasyonu süren kalite belgeleri hem üretimini hem de üretim süreçlerinin iş güvenliği ve işçi sağlığı açısından uygunluğunu belgeleyecek. Sirena Marine, yapılan bu yatırımlar ve sürekli iyileştirme faaliyetleri ile sektörde emin adımlarla ilerlerken, yakın gelecekte sektörün lider üreticisi konumuna gelme hedefine odaklanıyor.
Sirena Marine, tekne ve yat üretimi gibi incelikli bir işle başladığı seri üretim yetkinliğini, otomotiv ve raylı sistemler alanına taşıdı. Bugün IRIS belgesi gibi kalite sertifikasyon gereklerini yerine getiren şirket, Kıraça Holding güvencesiyle raylı sistemler ve otomotiv sektörlerinin ihtiyaç duyduğu yüksek kalite standardında kompozit ve paslanmaz parça üretimini sürdürüyor.
Kalite Belgeleri
• ISO/TS 16949 Otomotiv Sektörü Kalite Yönetim Sistemi
• ISO 9001 Kalite Yönetim Sistemi
• ISO 14001 Çevre Yönetim Sistemi
• IRIS Uluslararası Raylı Sistemler İş Yönetim Sistemi
Akreditasyonu Süren Kalite Belgeleri
• ISO 15085 Demiryolu Araçları ve Bileşenleri Kaynak İşlemleri Yönetim Sistemi
• ISO 3834-2 Kaynaklı İmalat Yeterlilik Belgesi
• DIN 6701-2 Demiryolu Araçları Üretiminde Yapıştırma Standardı
• OHSAS 18001 İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Sistemi
Haberin Kaynağı : Railway Turkey
11.03.2015