Starklips, Otomotiv Sektörüne 1200 Çeşit Üretim Yapıyor
96 kişilik personeliyle 1200 çeşit ürün üreten ve yıllık 90 milyon adet üretim kapasitesine sahip olan Starklips, üretiminin yaklaşık %70’ini ihraç ediyor.
Starklips, Otomotiv Sektörüne 1200 Çeşit Üretim Yapıyor
Sakarya 3. OSB Sanayi Bölgesindeki fabrikasında 96 kişilik personeliyle 1200 çeşit ürün üreten ve yıllık 90 milyon adet üretim kapasitesine sahip olan Starklips, üretiminin yaklaşık %70’ini ihraç ediyor. Starklips Yönetim Kurulu Başkanı Yunus Berber öncelikle hedeflerinin IATF 16949 standartlarını sağlamak olduğunu ve bunun için gerekli yatırımları yapmaya devam ettiklerini belirterek sorularımızı yanıtladı.
SUBCONTURKEY: Starklips’in kurumsal kimliği hakkında bilgi verir misiniz?
Yunus Berber: 1996 yılında İstanbul’da Otomotiv sarf ve Klips kalıp imal ettirerek, pazarlama satış ile iş hayatına başladık. 2003 yılında Bayrampaşa’da kendi “Plastik Kalıphanemizi” kurduk. 2005 yılında plastik enjeksiyon makinaları alarak tüm üretimleri kendi bünyemizde topladık.
Sonrasında üretimimiz İmes Sanayi Bölgesinde devam etti. En son Sakarya 3. Organize Sanayi Bölgesindeki kendi yerimize taşındık. Şuan 5000 metrekare arazi üzerine kurulu, 3500 metrekare kapalı alanda faaliyetlerimizi sürdürmekteyiz.
SUBCONTURKEY: Üretim kapasiteniz ve ürün çeşitliliğinizden bahseder misiniz? Hangi sektörler için üretim yapıyorsunuz?
Yunus Berber: Yıllık ortalama 90 milyon adet plastik parça üretmekteyiz. 96 personelimiz ile %100 kapasitede çalışıyoruz. Üretim kapasitemizi her geçen yıl artırıyoruz. Otomotiv sektörü üzerine 1200 çeşit ürün üretmekteyiz. Otomotiv (OEM ve Yedek Parça), bağlantı, montaj gerektiren endüstriyel sanayi sektörlerine hitap etmekteyiz.
SUBCONTURKEY: Üretiminizin ne kadarını ihraç ediyorsunuz? Ağırlıklı olarak hangi ülkelere ihracat yapıyorsunuz?
Yunus Berber: Ürettiğimiz plastik klips ve parçaların %70 kadarını ihraç ediyoruz. Genel olarak Euro bölge ülkeleriyle çalışmalarımızı sürdürürken, yeni bölgeler açma mücadelemiz kalite ve kapasitemizle orantılı devam etmektedir.
SUBCONTURKEY: Pandeminin etkisini hem firmanız hemde sektörünüz açısından değerlendirir misiniz?
Yunus Berber: Pandemi haliyle her sektörü etkilediği gibi bizi de etkiledi. Lakin bu pandemi sürecini iyi yönettiğimizi düşünüyorum. Özellikle Maske-Mesafe-Temizlik Kurallarına oldukça riayet ediyoruz. Bu konuyla ilgili gerekli kontrollerimizi sıklıkla yapıyoruz. Ayrıca gün içerisinde belirli periyotlarla fabrikamızda bulunan tüm alanları dezenfekte ediyoruz. Ayrıca fabrikaya mesai girişinde mesafe kurallarına uyarak ateş ölçümü ve dezenfektan kullanımı zorunlu tutuluyor. İdari personellerin mesafe kurallarına uyması açısından metrekare hesabı yapılarak odaları ayrılmış durumdadır.
SUBCONTURKEY: Önümüzdeki dönem için yatırım planlarınız var mı?
Yunus Berber: Dünya pazarı çok geniş ve yeterince kabul görmekteyiz, yatırımı yönetim olarak çok kurgulamıyoruz, fabrika üretim kapasite artırımını doğal olarak istiyor zaten. Bizlere gölge etmemek ve dilinden anlamak düşüyor.
Dünyada, ülkemizde ekonomiye dair istikrar ve güven ortamı devam ettikçe, gelinen noktada; yatırımların itidalli bir düzlemde devam ettiğini ve edeceğini öngörmekteyiz.
SUBCONTURKEY: Üretimde dijitalleşme ve Endüstri 4.0 konusunda çalışmalarınız ve yatırımlarınız var mı?
Yunus Berber: Teknolojiyi çok önemsiyoruz. Yazılım altyapımızı geliştiriyoruz. Bununla ilgili olarak kendi ERP programımızı oluşturduk. Makinalar en uygun kararları verse de en nihayetinde işin insan kontrolünde ve denetiminde olacağını düşünüyorum. Maliyet, depo, sevkiyat, üretim süreçlerinde ve diğer operasyon noktalarımızda dijitalleşmeyi mümkün olduğunca hayata geçiriyoruz.