Steep Plastik, Yeni Yerinde Toplam 17 Milyon TL Yatırımı İle Otomotiv Sanayine Hizmet Veriyor
Steep Plastik Fabrika Müdürü Kubilay Şimşek, 10.000 m2’lik bir arsa satın aldıklarını bunun şimdilik 3500 metrekarelik alanını kapatarak faaliyetlerine devam ettiklerini, zamanla kapalı alanlarını büyüteceklerini ve yatırımlarına devam edeceklerini söyledi. Kubilay Şimşek Steep Plastik’in önümüzdeki dönem hedefleri de anlattı.
Kısaca sizi tanıyabilir miyiz?
Kubilay Şimşek: Bursa’da Formak Grup’ta sekiz yıl süreyle çalıştım, en son Grup Genel Müdür Yardımcılığı görevinde bulundum. Formak Grup, Bosch, Mercedes, ThyssenKrupp, Martur ve Çoskunöz firmalarının tedarikçisi olarak hizmet veren bir firmadır. Daha sonra Fransız Steep firmasından teklif geldi ve Türkiye’deki yatırımlarının başından itibaren var oldum. Steep Plastik’te şuan firma yetkilisi olarak çalışmaktayım.
Steep Plastik hakkında bilgi verir misiniz?
Kubilay Şimşek: Merkezi Fransa’da olan ve 1969 yılında kurulan Steep Plastik, otomotiv sektörüne OEM olarak hizmet vermektedir. 25T’dan 1300 tona kadar 78 adet pres ve montaj hatları mevcuttur. Sürekli gelişerek büyüyen Steep, 2005 yılında Slovakya’da yatırım kararı alarak fabrika kurdu.
2011 yılında da Türkiye’ye yatırım yapıldı. Steep Plastik 2011 yılının Mart ayında kurulduktan sonra 2011 yılının Kasım ayında da ilk faturasını kesti. Bu yatırım kararları müşterilerimizin istekleri doğrultusunda gerçekleşti. Türkiye’de şu andaki müşterilerimiz Renault, Nissan, Dacia firmalarıdır. Otomotivin plastik ve görsel aksamlarından olan motor kapağını üretiyoruz. Bununla birlikte yine motor kısmıyla ilgili çeşitli plastik parçaların imalatını yapmaktayız.
İstanbul Mermerciler Sanayi Sitesinde 10.000 metrekare bir arsa satın aldık. Bunun 3500 metrekaresini kapatarak üretimlerimizi burada sürdürüyoruz. Zamanla projelere göre kapalı alanımızı büyüteceğiz. Sene başında bir makinamız daha gelecek ve makine sayımız 4’e çıkacak. Tabi bu makinaların montaj ve kaynak hatları da mevcut. Proje olduğu sürece Steep Plastik’in yatırımları devam edecek.
Kuruluş sermayemiz 400 bin TL, 2013 yılı sermayemiz 800 bin TL ve 2014 yılı sermayemiz ise 14 milyon TL’dir. Toplamda 17 milyon TL’dir. 9. ay sonu itibariyle 943 bin TL yurt içine, 4.500.000 TL’de yurt dışına satış gerçekleştirdik. 2014 yılında bir önceki seneye göre %35’lik bir artış gerçekleştirdik.
Gelişmemize bağlı olarak yatırımlarımıza devam edeceğiz. Personel artışımız da devam edecek. 2015 yılında toplam 22 çalışana kadar çıkacağız. Makinelerimiz 3 vardiye sadece pazar günleri harici 7/24 çalışmaktadır.
Önümüzdeki dönem hedefleriniz nelerdir?
Kubilay Şimşek: Maksimum ürünü yerelleştirmeye çalışıyoruz ve ithal ettiğimiz ürünleri Türkiye’de yapmak için çalışmalar yapıyoruz. Fransa’dan gelen ürünleri de burada yapmak için çalışmaktayız, Plastik kalıplarında çift kompenentli parçaları yaptırmakta zorlanıyoruz. Plastik kalıpları konusunda know-how eksikliği olduğunu düşünüyorum. Türkiye’deki kalıp firmalarımızda bu konuda eksiklik olduğunu düşünüyorum. Metal sektöründe olduğu gibi plastik kalıpçılarımızın hızla kendini geliştirmesi şarttır. Örnek vermemiz gerekirse bugün Fransız kalıpçı 100.000 Euro teklif veriyorsa aynı ürüne Türk kalıpçının 200.000 Euro teklif vermesi know-how eksikliğini gösterir.
Otomotiv sanayinin gelişimini değerlendirir misiniz?
Kubilay Şimşek: Otomotiv sektörü hızla gelişiyor. 2014 yılının dokuz aylık periyodunda bizim işlerimiz çok iyi görünüyor. Bu bakımdan 2015 yılından da umutluyuz. Otomotiv sektöründe yan sanayi olarak Türkiye çok gelişti. Örneğin bizim bastığımız çift enjeksiyonlu parça ve benzerleri yurtdışından geliyordu şimdi burada üreterek ithalatın önünü kesiyoruz. Yerlileştirmenin otomotiv sektöründe hızla artması gerekiyor. Otomotiv sektöründe yerlileştirmeyi artırırsak gelişimini de sağlamış oluruz. Tabii ki bunun için Ar-Ge konusunda ana sanayilerin KOBİ’lere destek vermesi gerekiyor, sanıyorum ki iyi bir iş birliğiyle yurt dışından ithal edilen parçaların oranını azaltabiliriz.
Haberin Kaynağı : SUBCONTURKEY YAN SANAYİ ve TEDARİKÇİ GAZETESİ
26.11.2014