Sun Bağlantı’nın Üretiminin %70’ini Özel Ürünler Oluşturuyor
2015 yılı için hedefimiz %50 iç pazar, %50’de dış pazar satış şeklinde olduğunu söyleyen Sun Bağlantı Genel Müdürü Sunullah Gündoğ, üretimlerinin yaklaşık % 55’ini otomotiv sektörü için ürettiklerini belirtti. Sunullah Gündoğ, firmaları hakkında bilgiler verdi.
Sun Bağlantı’nın kuruluşundan bugüne kadarki hikayesini anlatır mısınız?
Sunullah Gündoğ: SUN, 2012 yılında kuruldu. Müşteri memnuniyetini temel alan bir anlayışı önüne koyan SUN, faaliyete geçtiği andan itibaren kurumsallaşmayı temel ilke edindi. İlk yılında, kurulan organizasyon yapısı, sunulan kurumsal hizmet ile fabrika ve ana yan sanayilere hizmet vermeye başladı. 2012 yılının sonunda, Türkiye’nin ana firmalarının aranan firması olmaya başladık ve çeşitli proje işlerini üstlenerek, kalite, uygun fiyat ve müşteri memnuniyetini ilke edinerek hedeflerimize, doğru fizibilite ile ilerlemeye devam ediyoruz. 2013 Yılında mevcut olan iş potansiyelimizi artırarak planladığımız adetlere ulaştık ve bugünümüze geldiğimizde ise otomasyonu ön plana çekerek adet sayılarımızı 2 katına çıkarmaya çalışıyoruz. Keyif alarak huzurlu bir şekilde hikayemizin içine yeni karakterler koyarak yolumuza devam ediyoruz. Sanayi var olduğu sürece bizim hikayemiz bitmez. ISO 9001:2008 Kalite Yönetim Belgesi ile kurumsal anlayışı, çağdaş işletme modeli, kalite normları, etik değerleri, güveni esas alan yaklaşımla sektörde saygın bir konuma ulaştığını düşünüyoruz.
Ürünleriniz ve üretim kapasiteniz hakkında bilgi verir misiniz?
Sunullah Gündoğ: Üretimini yaptığımız başlıca ürünler dünya normlarına uygun veya teknik resime uygun olarak ürettiğimiz özel ve düz rondelalar, ve pres baskı olarak üretimini yaptığımız bağlantı elemanları. Mevcut teknolojimize göre günlük üretim miktarı tam kapasite olduğu takdirde 280 000 adet parça üretimi yaptığımızı ve 2015 yılında makine yatırımı yaparak üretim kapasitemizi %50 civarında arttıracağız.
Hangi sektörlere ürün veriyorsunuz? Otomotiv sektörüne üretiminizin yüzde kaçını üretiyorsunuz?
Sunullah Gündoğ: SUN, Bağlantı elemanları sektöründeki üretim faaliyetlerine standart ve özel üretim ürünlerlerle başlayan şirketimiz, yıllar içinde Binek Otomobil, Ticari Araç, Beyaz Eşya, Enerji Sanayi, İnşaat ve Savunma Sanayine üretim yapmaya başlamıştır. Sanayide ihtisaslaşma ve esneklik, işletmelerin bünyesinde araştırma, geliştirme ve üretme imkânları bulunması ile mümkündür. Yıllık yaklaşık 200 ton sac ve diğer metalriyeller işleme kapasitemiz var. Üretimimizin yaklaşık % 55’i otomotiv sektörü için üretiyoruz. Bu sayede kendi mamul üretimimizde kullandığımız sac ve diğer metalriyellerin sarfiyatımızın yanında, sektörden gelen taleplerine de cevap vermekteyiz.
İhracat faaliyetleriniz hakkında bilgi verir misiniz?
Sunullah Gündoğ: Türkiye’nin küreselleşme ve serbest ticarete girmesinden sonra, dünyada mevcut bütün pazarlar bizim hedefimizdedir. Uzun yıllardır ihracatın içindeyiz ilk ihracatımızı 2013 yılında gerçekleştirdik. Şu ana kadar girmediğimiz pazarlara gelecek 5 yıl içinde girip, SUN markasını bu pazarlara yerleştirmek ve marka güvenilirliğini onlara da sunmak en büyük hedefimizdir. 2015 yılı için hedefimiz %50 iç pazar, %50’de dış pazar satış şeklindedir.
Özel ürün üretimi için faaliyetleriniz var mı?
Sunullah Gündoğ: Genele baktığımızda üretimimizin yaklaşık % 70’i özel ürün üretimine giriyor. Faaliyetlerimizde bu yönde aranan özel isim olmaya göredir.
Sun Bağlantı olarak 2015 yılının ilk 3 ayı nasıl geçti?
Sunullah Gündoğ: 2015 yılının ilk çeyreğine baktığımızda büyümemizi ve bağlantı elemanları pazarındaki payımızı arttırmaya devam ediyoruz.
Otomotiv sektörünün gelişimini nasıl değerlendiriyorsunuz?
Sunullah Gündoğ: Otomotiv sektöründe günümüze bakarsak yatırımcılar daha da emin adımlar atmaya başladı. Bunun için otomotiv sektörü hızla gelişiyor. 2015 yılının Mart sonuna kadar bizim işlerimiz çok iyi görünüyor. Bu bakımdan 2015 yılından umutluyuz. Otomotiv sektöründe yan sanayi olarak Türkiye çok gelişti. Yerlileştirmenin otomotiv sektöründe hızla artması gerekiyor. Otomotiv sektöründe yerlileştirmeyi artırırsak gelişimini de sağlamış oluruz. Tabii ki bunun için Ar-Ge konusunda ana sanayilerin KOBİ’lere destek vermesi gerekiyor, sanıyorum ki iyi bir iş birliğiyle yurt dışından ithal edilen parçaların oranını azaltabiliriz.
Haberin Kaynağı : SUBCONTURKEY YAN SANAYİ ve TEDARİKÇİ GAZETESİ
13.04.2015