Takım Tezgahları Sektöründe Yıl Sonu İhracat Hedefi 580 Milyon Dolar
TİAD, Yerli ve Milli Üretim Vurgusu Yapıyor
Takım Tezgahları Sanayici ve İş İnsanları Derneği (TİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Fatih Varlık, sektörün 2019’un ilk altı ayında 280 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdiğini, ihracatın ithalatı karşılama oranının ise yüzde 71 olduğunu kaydetti. Sanayi endeksindeki dalgalanmaya rağmen sektörün yılı 580 milyon dolarlık bir ihracatla kapatmasını beklediklerini de söyledi.
SUBCONTURKEY: TİAD 2019 yılında neler yaptı? Faaliyet ve etkinliklerden bahseder misiniz?
Fatih Varlık: Bugün takım tezgahları sektörü, Türkiye’nin lokomotif sektörleri için olmazsa olmaz konumda bulunuyor. Biz sektörün çatı kuruluşu olarak takım tezgahları alanının sorunlarına odaklanarak en temel problemlere çözümler üretmek üzere faaliyetlerimizi sürdürüyoruz. Ayrıca “sektörümüzü nasıl tüm paydaşlarıyla daha da geliştirebiliriz” diye bakıyor ve stratejilerimizi buna göre kurguluyoruz. Bu noktada kamu nezdinde pek çok önemli kararın alınmasını sağlayan bir kurum olduğumuzu söyleyebiliriz. Yakın zamanda takım tezgahları sektörünün sorunları, çözüm yolları ve Türkiye ekonomisine katkısını daha da arttırmak için Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile Savunma Sanayi Başkanlığı’na bir rapor sunduk. Yerli milli makine kullanımının yüzde 15’te olduğunu ortaya koyan raporumuzda özetle hızla yapılması gerekenleri 10 başlık altında topladık. Bunun bakanlıklarımız tarafından dikkate alındığını da gördük. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı yakın zamanda “Teknoloji Odaklı Sanayi Hamlesi Programı” yayınladı ve uçtan uca yerlileşme için yapılacak olan çalışmaları duyurdu.
Takım tezgahları sektöründe TİAD olarak marka sahibi olduğumuz MAKTEK Fuarları ile hem takım tezgahları sektörüne hem de makine sektörünün geneline tanıtım desteği sağlıyoruz. Bu kapsamda, TÜYAP ile olan işbirliğimizle düzenlenen MAKTEK Avrasya, MAKTEK İzmir ve MAKTEK Konya fuarları ile uluslararası düzeyde sektöre tanıtım desteği sağlıyoruz. Ayrıca, Bursa’da gerçekleşen BUMATECH ve İstanbul’da gerçekleşen Kalite Fuarı’na da destek veriyoruz. Bu fuarlar ile sadece şehirler ve bölgelere değil, tüm Türkiye genelinde imalat sanayisinin olduğu her alana destek vererek ülke ekonomisinin büyümesine destek oluyoruz. 10-13 Nisan tarihleri arasında MAKTEK Konya Fuarı’mızı düzenledik. 9-12 Ekim tarihlerinde yılın ikinci MAKTEK Fuarını İzmir’de gerçekleştireceğiz.
16-21 Eylül tarihleri arasında ise dünyanın en büyük metal teknolojileri fuarı olan EMO Hannover Fuarı’na katıldık. Almanya’da düzenlenen fuara, Türkiye’den takım tezgahları sektöründe faaliyet yürüten 48 markamız ürünleri ile katılım sağladı. Katılımcı olan firmalar Türkiye’de üretilen, CNC torna, CNC işleme merkezi, ovalama tezgahı, takım bileme makinesi, testere makinesi, lazer kesim makinesi, pres makinesi, kesici ve tutucu takımlar, parça bağlama sistemleri, CNC tezgahların diğer ekipman ve aksesuarları, CNC simülasyon yazılımı, robotik ve otomasyon sistemlerini sergiledi.
Fuarda hem Türkiye takım tezgahları sektörünü tanıtmak hem de katılımcı olan Türk firmalarına destek olmak amacıyla yer aldık. Bu noktada önemli bir konuya dikkat çekmek istiyorum. TİAD’ın Yönetim Kurulu Üyesi olduğu Avrupa Takım Tezgahları ve Aksesuarları Ticari Birliği (CELIMO) fuar kapsamında “CELIMO Uluslararası Toplantısı” düzenledi. Türkiye’den gelen katılımcıların koordinasyonunu TİAD yürüttü. Toplantıda CELIMO üyesi olan Avrupa ülkeleri haricinde Japonya, ABD ve Hindistan’dan da katılımcılar yer aldı. Türk firmalar, katılımcı olan diğer ülkelerin firma temsilcileri ile bir araya geldi ve işbirliği kurma şansı yakaladı.
TİAD bünyesinde kurduğumuz TİAD Akademi’deki eğitim çalışmalarımız ise tüm hızıyla devam ediyor. Akademi kapsamında Türk sanayisinde CNC sistemlerinin kullanımı, tasarım ve imalat sürecinin iyileştirilmesi amacıyla bugüne kadar yedi farklı başlık altında eğitim verdik. Programlarımızı sektörün ihtiyaçlarını tespit ederek yapıyoruz. Sanayi, bir yandan üretimde kritik rol üstlenen CNC operatörlerini bulamamaktan yana şikayet ederken; tedarik konusunda hizmet veren firmalar da bilgi eksikliği ve teknolojinin gündemine hakim olmadığından müşteriye doğru yönlendirmeyi yapamayan personelden yakınıyor. Hem talaşlı imalatta hem sac işlemede; yazılım, ölçüm ve tezgah tedariğinde kalifiye personelin eksikliği; yükselmesinin hayalini kurduğumuz sanayi üretiminde nabız düşürüyor.
Gelecek dönem programlarımızı mesela bu tespit üzerinden gerçekleştirdik. Ayrıca TİAD Akademi olarak sektörde uzman firmalarla eğitim konusunda iş birliği de yapıyoruz. Sanayide robot operatörlüğü başta olmak üzere beş yeni programda SIEMENS ve NACHI ile partnerlik yaptık.
SUBCONTURKEY: Takım tezgahları sektörünün 2019 yılı (ilk 6 ay) ihracatı ne oldu? Yılsonu ihracat geçen seneye göre nasıl bir değişim gösterecek?
Fatih Varlık: Makineleri yapan makineler olarak tanımlanan takım tezgahları sektöründe ilk yarıyıl ihracat rakamlarını yakın zamanda açıkladık. Sektör 2019’un ilk altı ayında 280 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdi.
Aynı dönem için alt kırımlara baktığımızda, metal işleme makineleri ihracatında yüzde 8,6’lık artış, metal şekillendirme makineleri ihracatında ise yüzde 4,6’lık bir düşüş yaşanmıştır. Takım tezgahlarının tamamlayıcı ekipmanlarındaki ihracata baktığımızda, kesici takımlarda yüzde 13,4’lük artış, takım tutucularda yüzde 2,9’luk düşüş ve kalite kontrol / ölçüm cihazlarında ise yüzde 4,2’lik artış gerçekleşmiştir.
İhracatın ithalatı karşılama oranının ise yüzde 71 olarak gerçekleşmiştir. Bu oran 2018 yılının aynı döneminde yüzde 53 seviyelerindeydi. Hem ülke ekonomisinde hem de imalat sanayinde yaşanan yavaşlama ve daralma nedeniyle üretime yapılan yatırımlarda büyük düşüş yaşandı. Bu sebeple, sektörde ihracatın ithalatı karşılama oranındaki iyileşmenin suni olduğu söylenebilir.
Sanayi endeksindeki dalgalanmaya rağmen sektörün yılı 580 milyon dolarlık bir ihracatla kapatması hedefleniyor.
SUBCONTURKEY: TİAD olarak Satış Mühendisleri Programını hayata geçirdiniz. Bu projenin sektöre katkısı ne olacak? Değerlendirir misiniz?
Fatih Varlık: Takım tezgahları ve makine sektörünün ihtiyacı olan nitelikli personel ihtiyacına çözüm olmak için 2007 yılında kurduğumuz TİAD Akademi’de pek çok başlıkta eğitimler düzenliyoruz. Şu anda odaklandığımız eğitim programlarından biri “Satış Mühendisi Yetiştirme Programı”. Çünkü, Türkiye sanayisine daha iyi hizmet vermek ve yatırım yönlendirmelerini doğru yapan satış personeline sektörün ciddi şekilde ihtiyacı bulunuyor. Bu eğitim ile sektörümüzde tedarikçi konumdaki firmalar, kalifiye satış mühendisleri ile çalışarak kayıpların önüne geçecek, üreticiler de kalifiye satış mühendislerinin doğru yönlendirmeleri ile işlerine uygun teknolojileri kullanacak.
Bu güne kadar akademi bünyesinde, özellikle CNC sistemlerinin kullanımı, tasarım ve imalat sürecinin iyileştirilmesi amacıyla yedi farklı başlık altında eğitim verdik.
Robot operatörlüğü başta olmak üzere beş yeni programda SIEMENS ve NACHI ile partnerlik yaptık ve bu programlarımız yıl boyunca belli periyotlarla hayata geçireceğiz. Bu programlarımız şöyle:
Yeni dönemde TİAD Akademi çatısı altında verilecek olan eğitimler;
- NACHI Sanayi Robot Operatörü
- SIEMENS Sinumerik 828D / 840D Shopmill-Freze Kullanım & Programlama
- SIEMENS Sinumerik 828D / 840D Programguide (G-code)-Freze Kullanım & Programlama
- SIEMENS Sinumerik 828D / 840D ShopTurn-Torna Kullanım & Programlama
- SIEMENS Sinumerik 828D / 840D Programguide (G-code)-Torna Kullanım & Programlama
- Takım Tezgahları Satış Mühendisi Yetiştirme Programı
- Teknik Resim Okuma
SUBCONTURKEY: Maktek İzmir fuarının sektör açısından öneminden bahseder misiniz?
Fatih Varlık: 500 milyon dolarlık iş hacmine sahip olan MAKTEK İzmir, 9-12 Ekim tarihleri arasında Fuarizmir Uluslararası Fuar Merkezi’nde düzenlenecek. Fuarın hem sektör hem de İzmir için çok önemli olduğunu düşünüyoruz. Çünkü takım tezgahları sektöründe İzmir, geçen yılın aynı dönemine göre ihracatını yüzde 7,5 artırarak 30 milyon dolar olarak gerçekleştirdi. Bu bizim için oldukça iyi bir rakam. Sektörün gelişiminde tüm Türkiye çalışıyor diyebiliriz. Bölgesel bazda takım tezgahları kullanan sektörler değişiklik gösterse de hedefimiz çok net; ihracat odaklı sürdürülebilir bir büyüme yakalamak. İzmir özelinde baktığımızda takım tezgahlarını yoğun olarak kullanan sektörlerde beyaz eşya, havacılık ve otomotiv yan sanayisi öne çıkıyor. Öte yandan da yerli ve milli üretime odaklanmamız gerektiğini biliyor, TİAD olarak bu bakış açısıyla tüm iş süreçlerimizi yönetiyoruz. Devlet, üniversite ve kamu iş birlikleriyle sektörün ihtiyaçları özelinde makine geliştirebileceğimizi biliyoruz.
MAKTEK Fuarları’nda iş ortağımız olan TÜYAP ile birlikte yürüttüğümüz çalışmalarla 9 ülkede bulunan yurt dışı ofisleri kanalı ile alım heyeti programı gerçekleştirmeyi planlıyoruz. Yerli ve milli makinelerimizi tanıtmak açısından çok iyi olacağını düşünmekteyiz.
SUBCONTURKEY: TİAD Akademi eğitimleri hakkında bilgi verir misiniz?
Fatih Varlık: Türkiye takım tezgahları sektörünün nitelikli eleman sıkıntısını ortadan kaldırmak için 2007 yılında kurduğumuz TİAD Akademi ile akademik eğitim almış, sektörün içinden gelen, uzman ve tecrübeli eğitmen kadromuzla gençleri takım tezgahları sektörüne hazırlıyoruz.
Sanayi, bir yandan üretimde kritik rol üstlenen CNC operatörlerini bulamamaktan yana şikayet ederken; tedarik konusunda hizmet veren firmalar da bilgi eksikliği ve teknolojinin gündemine hakim olmadığından müşteriye doğru yönlendirmeyi yapamayan personelden yakınıyor. Hem talaşlı imalatta hem sac işlemede; yazılım, ölçüm ve tezgah tedariğinde kalifiye personelin eksikliği; yükselmesinin hayalini kurduğumuz sanayi üretiminde nabız düşürüyor. Rekabet bu kadar yoğunken, kalifiye personel eksikliğinin yarattığı kan kaybını durdurmak için dernek olarak TİAD Akademi’yi kurmamız gerekiyordu. Amacımız; sektördeki personele ihtiyaç duyduğu alanlarda eğitim sağlayarak sanayiciye ihtiyaç duydukları nitelikli personeli kazandırmak.
SUBCONTURKEY: TİAD olarak bundan sonraki en önemli ve hayata geçirmek istediğiniz proje nedir?
Fatih Varlık: Bugün takım tezgahları sektörü, Türkiye’nin lokomotif sektörleri için olmazsa olmaz konumda bulunuyor. Bu güçle “sektörümüzü nasıl tüm paydaşlarıyla daha da geliştiririz” diye bakmalı, stratejimizi buna göre kurgulamalıyız. Bu noktada kamu nezdinden pek çok önemli kararın alınmasını sağlayan bir kurum olarak, yeni dönemde de ileri teknoloji üretebilmek için devlet teşvikine ihtiyaç duyan imalatçılarımız için sözcülük yapmaya devam edeceğiz. “Yerli ve milli üretim” vurgusunu tüm platformlarda dile getirip, üreticimizin ihtiyaçlarına yönelik teknoloji, eğitim ve tanıtım hizmetleri oluşturarak ulusal ve küresel pazarda rekabet güçlerini artırmayı hedefliyoruz. Hepimizin bildiği diğer bir konu ise sektörümüzde yetişmiş kalifiye personel sorunu. Ve bu sorun her geçen gün derinleşiyor. Bu bilinçle kalkınmanın tek taraflı olmadığına inanıyor; sanayinin sadece erkeklere değil, kadınlara da ihtiyacı olduğunun farkındalığıyla IK süreçlerimizi yönetiyoruz. İş hayatının dışında bırakılan kadınları yetiştirerek sanayide, özellikle imalat alanında istihdam edilmesini sağlamayı amaçlıyoruz. Bu süreçlerin haricinde MAKTEK fuarları ve bu fuarlar çerçevesindeki KSS projelerini geliştirmeyi hedefliyoruz.