Tanatar Kalıp, 2. Fabrikasını Kurarak Faaliyete Geçirdi
10.500 metrekare kapalı alana sahip 2. Fabrikasını Eskişehir Organize Sanayi Bölgesi’nde kuran Tanatar Kalıp, 2018 yılı içerisinde Ar-Ge merkezini de açacak. Tanatar Kalıp Genel Müdürü Asım Kılıç, 2017 yılını toplam 22 milyon Euro ciro ile kapattıklarını ve bunun %55’ini beyaz eşya sektörü, %45’ini de otomotiv sektörü oluşturduğunu belirtti. Asım Kılıç sorularımızı yanıtlayarak bilgiler verdi..
Kısaca sizi tanıyabilir miyiz?
Asım Kılıç: Gazi Üniversite’sinden mezunum. Mezun olduktan sonra Karsan’da Preshane Departman Müdürü olarak 17 sene görev yaptım. 2003 yılında Karsan’daki görevimden ayrılarak sırasıyla Alta, Pres Metal, Ak Pres Toksan Grubu ve Sarıgözoğlu firmalarında üst düzey yönetici olarak çalıştım. Sonrasında Tanatar Kalıp firmasında 2015 yılında Genel Müdür olarak göreve başladım. Yaklaşık 30 seneyi aşkın bir süredir görevde bulunduğum süre içerisinde sac metal kalıpçılığı ve sac metal imalatı konularında çalıştım.
Tanatar Kalıp ne zaman ve nerede kuruldu? Bugün nerede hizmet veriyor? Kaç kişilik bir ekiple faaliyetlerini sürdürüyor?
Asım Kılıç: Tanatar firması 1975 yılında kurulmuş bir firmadır. Beyaz eşya ve otomotiv sektörlerine hizmet vermekte ve üretimimizin %35’ini ihraç etmekteyiz. Tanatar’da 370 kişi çalışmaktadır. Üretim yeteneklerimizi sıralamak gerekir ise; hassas kesim parçalar, prograsif parçalar, transfer parçalar, tandem parçalar ve bu parçaların grup montaj otomasyonlarıdır.
Tanatar olarak Eskişehir Organize Sanayi Bölgesi’nde 2. fabrikamızı kurduk. 10.500 metrekare kapalı alanda hizmet vereceğimiz yeni fabrikamıza tüm departmanlarımızı taşıyarak üretim faaliyetlerimize çok daha geniş kapasite ve layout ile devam etmekteyiz.
Ciromuzun %55’ini beyaz eşya sektörü, %45 ini otomotiv sektörü oluşturmaktadır. 2017 yılını toplam 22 milyon Euro ciro ile kapattık. Müşterilerimizden gelen forecast ler ile ve devreye aldığımız yeni projeler ile 2018 yılı için mevcut ciromuzda %20 artış öngörmekteyiz. İhracatımızın büyük çoğunluğunu otomotiv sektörü oluşturmaktadır. Beyaz eşya sektöründe Arçelik’in Romanya, Güney Afrika, Pakistan, Hindistan plantlerine ihracat yapmaktayız. Valeo’nun Polonya, Fransa, Almanya, Romanya, ABD, Brezilya, Hindistan, Rusya ve Meksika plantlerine ihracatlarımız mevcuttur. Bu yıl 7,3 milyon Euro ihracat yapmayı hedefliyoruz. Bosch Almanya fabrikası ile devreye alacağımız bir proje ile otomotiv dizel motorlarında kullanılan sac parça imalatına başlayacağız. Bosch Almanya projesinin devreye girmesi ile ihracat oranımızda çok ciddi artış olacaktır.
Kalıphanemizde cok geniş bir tezgah parkurumuz yer almaktadır. Bu nedenle dışarıdan destek almadan kendi kalıphane makine ve ekipmanlarımız ile kalıp tasarım ve imalatını kendi bünyemizde yapmaktayız. İlerdeki hedefimiz yurtdışına da kalıp üretip ihracat yapmaktır.
Bu sene Fransa’da yer alan Midest fuarına katıldık, Haziran ayında İstanbul’da HEFI Fuarına ve Eylül ayında da Almanya Hannover ‘e düzenlenen EuroBlech fuarına katılacağız. Her sene sac parça şekillendirme ve presli imalat konusunda ilgili fuarlara katılmaya devam ediyoruz ve edeceğiz.
Gecen sene başında fren balatası üretimine başladık. Şu an aftermarkete hizmet vermekle beraber ürün çeşitliliğimiz, müşteri taleplerimiz günden güne artarak devam etmektedir.
Beyaz eşya ve otomotiv sektörlerine yönelik üretimlerinizden bahseder misiniz?
Asım Kılıç: Tanatar olarak progresif, tandem ve hassas kesim kalıpları ile beyaz eşya sektörüne menteşeler, braketler ve bağlantı sac parçaları imalatı, otomotiv sektörüne marş motoru gövdeleri, transmisyon parçaları, termostat parçaları, aktarma organları parçaları, şasi sistemleri sac parçaları imalatı yapmaktayız.
30 yılı aşkın beyaz eşya sektörüne hizmet veriyorsunuz. Bu Tanatar’ın hangi özelliklerini ön plana çıkartıyor. Bu başarıyı Tanatar hangi özellikleri ile sağlıyor?
Asım Kılıç: Tanatar güçlü laboratuvar koşulları ve test ekipmanlarına sahip bir firmadır. Kalıp metodolojisinde her türlü tasarım programı, üretimde teknolojik yöntemlerin kullanılıyor olması ve yalın teknikleri firmamızın her sahasında kullanıyor ve uyguluyor olmamız firmamızı ön plana çıkarmaktadır.
Geçen seneye göre 2018 yılının ilk 5 ayı nasıl geçti? Üretim anlamında nasıl bir artış bekliyorsunuz?
Asım Kılıç: Geçen sene özellikle beyaz eşya da yapılan ÖTV indirimleri sonucunda talep patlaması yaşandı, fakat 2018 yılının ilk 5 ayında geçen seneye oranla aynı talep artışını görememekteyiz.
2018 yılında yatırım yaptınız mı? Yapmayı düşünüyor musunuz?
Asım Kılıç: 2018 yılında Organize Sanayi Bölgesinde yaptığımız 10.500 metrekare kapalı alanda yer alan yeni fabrikamıza taşındık. Yepyeni bir layout ve proses düzeni ile çalışmalarımızı ilerletmekteyiz. 2018 yılı içerisinde pres yatırımlarımız oldu, ayrıca sahadan online veri toplama, depolar arası barkod uygulamalar, ERP vb. yatırımlarımız 2018 yılı içerisinde devam edecektir. Ayrıca; Ar-Ge Merkezimiz kurulum aşamasında olup 2018 yılında devreye girecektir.
Endüstri 4.0’a yönelik neler yapıyorsunuz? Yapacaksınız? Bu konudaki hedefleriniz nelerdir?
Asım Kılıç: Gruplu parçalarımızın montaj hatlarında kullanılmak üzere robotik sistemlere geçme hedefi içerisindeyiz. Şu an montaj üretimleri yarı otomatik hatlarda devam etmektedir. Küresel rekabette önde olmak için, üretim ve dağıtım süreçlerinde çalışacak akıllı robotlar, Ar-Ge ve satış pazarlama ve yönetim süreçlerinde kullanılacak yapay zeka sistemleri ile 2018 yılı sonuna kadar Endüstri 4.0 konusunda firmamıza değer katacağız. Bu sistemi mevcut organizasyonumuzda kurduğumuz yazılımcı ve uygulayıcı uzmanlardan oluşan tecrübeli bir ekip ile başaracağız.
Eskişehir sanayisinin Türkiye sanayisindeki öneminden bahseder misiniz?
Asım Kılıç: Eskişehir coğrafi konumunun yarattığı avantajla, tarih boyunca Anadolu’nun batıya açılan kapısı oldu. Demiryolu ve karayollarının kavşağında olması, tarımda ve sanayideki gelişmelerle yeraltı kaynaklarının zenginliği, Eskişehir’i sanayi ve ticaret bakımından önemli bir merkez haline getirdi. Özellikle şehir nüfusunun kırsal nüfusa göre hızla büyümesi, yetişmiş işgücü varlığı, pazarlara yakınlığı, enerji ve hammadde kaynakların uygunluğu, sanayi altyapı yatırımlarının yeterli olması, Eskişehir sanayinin giderek gelişmesini sağladı.
Eskişehir Organize Sanayi bölgesi düzenli alt yapısı ve sistemli işlemesi sayesinde İç Anadolu’nun batıya açılan kapısı olarak Türkiye de önemli bir yere sahiptir.
Önümüzdeki süreçte Tanatar olarak hedefleriniz nelerdir? 2023 yılı hedefleriniz nelerdir? Özellikle ihracat hedeflerinizden bahseder misiniz?
Asım Kılıç: 2023 hedeflerimiz arasında; İhracat oranımızı arttırmak, müşteri çeşitliliği ve ihracat yaptığımız ülke çeşitliliğini arttırmak, kalıp imal edip ihracat yapmak ve otomasyon yatırımlarına hız vermek yer almaktadır.
01.08.2018