Tanrıkulu, Tomra Teknolojisi ile Dönüştürüyor
Tanrıkulu Şirketler Grubu, kapasitesini ve verimliliğini TOMRA Sorting sensör tabanlı ayıklama makineleri ile artırıyor.
Tanrıkulu, Tomra Teknolojisi ile Dönüştürüyor
Türkiye’nin önde gelen geri dönüşüm şirketlerinden Tanrıkulu Şirketler Grubu, kapasitesini ve verimliliğini TOMRA Sorting sensör tabanlı ayıklama makineleri ile artırıyor. Tanrıkulu, Sakarya Akyazı’da faaliyete geçecek yeni pet geri dönüşüm tesisi için TOMRA makineleri ile son teknoloji yatırımlarına devam ediyor.
1989 yılında İstanbul’da kâğıt, cam ve metal geri dönüşüm ile faaliyetlerine başlayan Tanrıkulu Şirketler Grubu, 2006 yılından itibaren Kocaeli –İzmit ve Sakarya’daki plastik geri dönüşüm tesislerini hizmete sundu. 2014 yılında Kocaeli Çayırova’da kurulan pet levha işleme tesisi ardından yatırımlarına devam eden Tanrıkulu, 2020 sonuna kadar Sakarya’daki yeni pet geri dönüşüm tesisi ile onuncu işletmesini faaliyete geçirecek. 2014 yılından bu yana tesislerinde TOMRA teknolojisini kullanan Tanrıkulu, yeni işletmesi için de TOMRA ayıklama makinelerini tercih ediyor. Yeni tesiste yüksek verimlilik için SHARP EYE teknolojisi donanımına sahip dört adet TOMRA AUTOSORT ve bir tane AUTOSORT FLAKE ayıklama makinesi için alım anlaşmaları tamamlandı.
Tanrıkulu, 2014 yılında TOMRA ile başladığı çözüm ortaklığı çerçevesinde ilk olarak Gebze geri dönüşüm ayrıştırma tesisi için 3 adet TOMRA AUTOSORT ayıklama makinesini teslim almıştı. TOMRA makinelerinin avantajları ile üretim kapasitesini kısa sürede 18-20 bin tondan 40-45 bin tona çıkartan Tanrıkulu, 2019 yılında Kullar ve Sakarya’daki iki ayrı karışık plastik ve LDPE işleme tesisi için toplam 8 adet daha AUTOSORT makinesini ayıklama sürecine katmıştı.
Tanrıkulu Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı İzzet Tanrıkulu yeni tesisleri ve makineleri ile ilgili yaptığı açıklamada; “20 milyon üzerindeki yatırımımız ile Sakarya’daki yeni pet geri dönüşüm tesisimizi Temmuz ayında faaliyete geçirmeyi planlıyoruz. TOMRA AUTOSORT makinelerini, yaklaşık 7 yıldır kullanıyoruz. TOMRA çözüm ortağımız olmadan önce manuel ayıklama yapılıyordu ve kapasite artırımı planlansa dahi çok kısıtlı olabiliyordu. Tesislerimize TOMRA teknolojisi girdiğinde birçok yönden avantaj sağladık. TOMRA sayesinde hem son ürün kalitesinde hem de kapasitede yüksek bir standart yakaladık. Bu doğrultuda en üst standarttaki son ürün kapasitemizi, yeni tesisimiz ve makinelerimizin de faaliyete geçmesinin ardından toplam 16 makinemiz ile 100 bin tona çıkartmayı hedefliyoruz” diye belirtti.
Tanrıkulu ve TOMRA olarak hedefimiz, mümkün olan en yüksek saflık derecesini elde etmek
Yüksek hammadde verimi, ürün tutarlılığı ve verimliliği sağlayarak kapasite ve karlılığı artırmaya odaklandıklarının altını çizen TOMRA Sorting Geri Dönüşüm Türkiye ve Ortadoğu Satış Müdürü Serkan Orhan; “TOMRA, yenilikçi sensörleri ile geri dönüştürülebilir materyalleri hassas bir şekilde tespit ederek yüksek kârlılık ile geri kazanılmasını sağlıyor. AUTOSORT’un sunduğu yüksek saflık derecesi, ideal geri kazanım oranı ve yüksek standartta ürün kalitesi ile atık tesislerinde kârlılığın artırılmasına katkıda bulunuyor” dedi.
TOMRA teknolojisi ile sağladığımız kaliteli son ürün, farklı pazarlara açılmamızı sağladı
İzzet Tanrıkulu, Türkiye’deki toplama tesislerinden satın alınan, yurtdışından ithal edilen pet ve plastik ambalaj malzemeleri, son teknolojideki seçme, kırma, yıkama ve özel üretim adımları ile geri dönüştürdüklerini belirterek; “Üretimimizin yüzde 35’i ihracat, yüzde 65’i ise iç pazar için son ürün oluyor. İhraç ettiğimiz ürünlerin yüzde 75’i de Avrupa’ya gidiyor. Su fabrikaları, otomotiv, narenciye sektörü, tarım sulama sistemleri, inşaatta atık sistemleri gibi çok farklı alanlarda ürünlerimiz kullanılıyor. TOMRA ayıklama makineleri sayesinde aynı yüksek standartta ürünü garantiliyoruz. Aynı kapasitede, kalitede ve maliyette son ürün elde ederek yüksek standardı yakaladığımız için tercihimiz TOMRA teknolojisi oluyor. İhracatımızı, bu sayede arttırdık. Kaliteli son ürün, uzak pazara hitap edebilmemizi sağladı” şeklinde açıkladı.
TOMRA makinelerinin hem kurulumu hem kullanımı kolay
AUTOSORT’un yakın kızılötesi teknolojisi esaslı, kullanımı kolay dokunmatik ekranı (ACT) tesislerin, operasyon gereksinimlerine uygun çeşitli ayıklama programları arasından kolayca seçim yapabilmesini sağlıyor. Gelişmiş teknoloji, kendi kendine tanı özellikleriyle birlikte, materyallerin çeşitli parametreler vasıtasıyla ayrı olarak filtrelenmesine olanak sağlayarak, olağanüstü genişlikte bir uygulama serisi boyunca etkili ayıklama işlemini ve yüksek verimliliği garanti ediyor.
Tanrıkulu’nun yeni tesislerine kurulumu yapılacak AUTOSORT makineleri, TOMRA’nın SHARP EYE teknolojisi donanımına sahip. Yüksek ışık yoğunluğuyla ön plana çıkan SHARP EYE teknolojisi, tek katlı PET tepsileri PET şişelerden ayırmayı mümkün kılıyor. Böylece AUTOSORT makinesinin çok katmanlı tepsileri ayırma kapasitesini güçlendiriyor.
SHARP EYE teknolojisinin verimliliği arttırmadaki avantajına dikkate çeken Serkan Orhan; “TOMRA SHARP EYE, eşdeğer ürünün geri dönüşümü için PET tepsilerinin ve PET şişelerin kimyasal özelliklerindeki en küçük ancak kritik farklılıkları dahi ayırabiliyor. Daha yüksek ışık yoğunluğu için daha büyük bir lens kullanımı ile ayırt edilmesi zor özellikleri bile tespit edebiliyor. Çok çeşitli kalibrasyon olanaklarına izin vererek, geri dönüşüm hattından akan malzemelerdeki en ince moleküler farklılıkları ayırt edebiliyor” diye belirtti.
Serkan Orhan, Tanrıkulu tesislerine ilk defa AUTOSORT FLAKE ürününün kurulumu yapılacağına da değinerek; “TOMRA AUTOSORT FLAKE, renk, gelişmiş̧ materyal bilgisi ve metal nesnelerin algılanmasını eş zamanlı olarak başarılı bir şekilde birleştiriyor. Sonuçta tek makine ile dikkate değer ölçüde yüksek saflık ve yüksek verimlilik sağlanıyor. Çapak ayıklama uygulamalarını, tane boyutundan bağımsız olarak maksimum çalışma süresiyle optimize ediyor. Tanrıkulu da en yüksek kalite standartlarını sürdürmek amacıyla TOMRA AUTOSORT FLAKE makinemizi yeni hatları için tercih etti,” dedi.
Teknoloji ile istihdam azalmıyor, geri dönüşümün zorlu çalışma şartları rahatlatılıyor
İzzet Tanrıkulu, düşünülenin aksine otomatik teknolojilere geçilmesiyle çalışan istihdamının azalmadığına dikkat çekti; “TOMRA AUTOSORT makinelere yaptığımız yatırım ile istihdamımız azalmıyor aksine artıyor. Kapasite ve verimlilik arttığından çalışan sayısı da doğru orantıda yükseliyor. Sadece iş gücünün daha efektif kullanılması ve daha rahat çalışma ortamları sağlanıyor. Geri dönüşüm alanı, insan iş gücü için zorlu bir ortamdır ve gelişmiş teknolojiler ile desteklenmesi insanlara daha katma değerli çalışma ortamı sağlanması için zorunlu” .
TOMRA Sorting Geri Dönüşüm Hakkında:
TOMRA Sorting Geri Dönüşüm, küresel geri dönüşüm ve atık yönetimi endüstrisi için sensör tabanlı ayıklama teknolojileri tasarlamakta ve üretmektedir. Dünya çapında yaklaşık 80 ülkede 5.500'den fazla sistem kurulmuştur.
Atık sınıflandırma uygulamaları için dünyanın ilk yüksek kapasiteli yakın kızılötesi (NIR) sensörünü geliştiren TOMRA Sorting Geri Dönüşüm; kendisini hem verimi, hem de kârı en üst düzeye çıkaran atık akışlarından yüksek saflıktaki fraksiyonları çıkarmaya adamış bir endüstri öncüsü olmaya devam etmektedir.
TOMRA Sorting Geri Dönüşüm; gıda, madencilik ve diğer endüstriler için ayıklama, soyma ve işleme analitikleri için sensör bazlı sistemler geliştiren TOMRA Sorting Solutions’ın bir üyesidir.
TOMRA, Oslo Menkul Kıymetler Borsası'na kayıtlı olan Norveç TOMRA Systems ASA şirketine aittir. 1972 yılında kurulan TOMRA Systems ASA, yaklaşık 876 milyon avroluk cirosu ile dünya genelinde ortalama 4.000 kişiye istihdam sağlamaktadır.