TATMETAL, Türkiye’nin En Büyük 500 Şirketi Arasında 81. Sıraya Yükseldi
Tatmetal, yurtiçi satışların yanında, 50`den fazla ülkeye gerçekleştirdiği ihracatlarıyla bir dünya markası olma yolunda hızlı ve emin adımlarla yürümektedir.
‘Tatmetal, yurtiçi satışların yanında, 50'den fazla ülkeye gerçekleştirdiği ihracatlarıyla bir dünya markası olma yolunda hızlı ve emin adımlarla yürümektedir’ diyen Tatmetal Endüstri Satış Grubu Satış Direktörü Egemen Akbulut, sorularımızı yanıtlayarak şu bilgileri verdi.
SUBCONTURKEY: Kısaca sizi tanıyabilir miyiz?
Egemen Akbulut: Yıldız Teknik Metalürji -Malzeme Mühendisliği ve Yeditepe MBA eğitimimden sonra 18 yıl tecrübe etmiş olduğum çelik sektörü kariyerime yabancı sermayeli bir çelik servis merkezinde başladım. Çeşitli kademelerde otomotiv sektöründe faaliyetleri yönettiğim bu 12 yıllık süreçten sonra, Türkiye’nin en büyük entegre çelik tesislerinden birinde 1 yıl Endüstri Satış direktörü, geri kalan 4 yıl Dağıtım Kanalları Satış direktörü olarak görev aldım. 2018 yılı itibari ile Tat Metal bünyesinde, Otomotiv, Beyaz Eşya ve Endüstri Sektörüne hizmet veren Endüstri Satış Grubu Satış Direktörü görevinde bulunmaktayım.
SUBCONTURKEY: Tatmetal’in kurumsal kimliği hakkında bilgi verir misiniz?
Egemen Akbulut: Tatmetal’in çelikle yolculuğu Karadeniz Ereğli’de 1986 yılında başlamıştır. Günümüzde Zonguldak-Ereğli Organize Sanayi Bölgesinde toplam 110.000 m²lik alan üzerinde asitleme, soğuk haddeleme, galvanizleme ve boyalı üretimi ile birlikte 42.000 m²lik alan üzerinde iki adet Çelik Servis Merkezi ile faaliyet göstermektedir. TATMETAL, Türkiye’nin lider yassı sac üreticilerinden biri olarak, TATÇELİK markası adı altında üretimini gerçekleştirdiği ürünleri, başta İnşaat ve Dağıtım Kanalları olmak üzere, Otomotiv, Beyaz Eşya, Isıtma-Soğutma gibi pek çok farklı Endüstriyel üretim yapan sektörlerin kullanımına sunmaktadır. Yurtiçi satışların yanında, 50'den fazla ülkeye gerçekleştirdiği ihracatlarıyla bir dünya markası olma yolunda hızlı ve emin adımlarla yürümektedir.
Dünyadaki son teknolojilerin kullanıldığı üretim tesisleri Tatmetal’in özkaynakları kullanılarak işletmeye alınmıştır. Türkiye’nin geleceğine duyduğu güven ile her şartta yatırımlarına aralıksız devam eden TATMETAL; sağladığı istihdam ve döviz girdisi ile önce bölgemizin ve sonra da ülkemizin kalkınmasına katkıda bulunmaya çalışmaktadır.
Bu inançla sürdürülen faaliyetler sonucu, 2017 yılında Türkiye’deki ilk 500 büyük sanayi kuruluşu sıralamasındaki yerini 124. sıradan 90. sıraya çıkarmayı başaran Tatmetal, 2018 yılında da yükselişini devam ettirerek 81. sırada kendine yer bulmuştur. Tatmetal, başarısının haklı gururu ve sevincini, bu güzel sonuçlara ulaşmakta emeği geçen tüm iç ve dış paydaşları ile paylaşmakta ve gelecek yıllara daha üst sıralarda yer alabilme hedefi ile çalışmalarına devam etmektedir.
SUBCONTURKEY: Üretim hatlarınız hakkında bilgi verir misiniz?
Egemen Akbulut: TATMETAL üretim hatları ve kapasite bilgileri aşağıdaki gibidir;
- 2 Galvanizleme Hattı, 650.000 Ton/yıl
- 2 Soğuk Haddeleme 600.000 Ton/yıl (1.500.000 Ton/yıl kapasiteli Tandem Soğuk Haddeleme yatırımı 2020 ortasında devreye girecektir.)
- 2 Asitleme Hattı 1.500.000 Ton/yıl (Tandem asitleme kapasitesi dahilindeki tonaj )
- Boyalı Ürün Üretim Hattı 177.000 Ton/yıl
- Temper Hattı
- Alkali Temizleme Hattı
- Trapez hattı, oluk hattı, gofraj hattı, mahya hattı
- Tavlama Hattı
Tat Metal bahsi geçen hatlarında 0,3- 3 mm arası galvanizli sac, 0,25-2,5 mm arası soğuk haddelenmiş sac, 1,5-6 mm arası sıcak haddelenmiş asitlenmiş sac, 0,25- 1,2 mm arası boyalı ( galvaniz, aluzinc, soğuk haddelenmiş sac üzeri boya uygulama ve Polyester kaplama, PUR-PA kaplama, Plastisol kaplama, PVC laminasyon kaplama ) üretim yapmaktadır.
2. Galvaniz Hattının devreye girmesiyle, otomotiv ve beyaz eşya sektöründe kullanılan derin sıvamaya uygun çelikler, HLSA kaliteler, çift fazlı çelikler, Bake-Hardening kalite çeliklerin sektöre uygun yüzey kalitesinde üretilmesi hedeflenmiştir.
SUBCONTURKEY: Satışlarınız içerisinde beyaz eşya sektörü ne kadarlık bir pay alıyor? Tatmetal’i tercih edilir kılan özellikleri ve yetkinlikleri nelerdir?
Egemen Akbulut: Tat Metal, son senelerde yapmış olduğu yatırımlarla, hakim olduğu dağıtım kanalları ve yapı sektöründeki pazar payını koruyup, daha katma değerli ürünlerin kullanıldığı, beyaz eşya, otomotiv ve endüstri grubunda pazar payını arttırmayı hedeflemektedir. Bu hedef doğrultusunda 2. Galvaniz hattı 2018 yılı ortasında devreye girmiş olup, 2020 yılı ortasında da Tandem hattı yatırımı devreye girecektir. Bu hatların beslediği boyalı ve kaplamalı ürün üretim hattının kapasitesi, beyaz eşya sektörü kullanımlarına sunulmuş ve hızla deneme üretimler ile sektördeki ana üreticilere hizmet verecek onay süreçlerinin çalışmaları başlatılmıştır.
Tat Metal’i tercih edilir kılan en önemli özelliği beyaz eşya sektöründe kullanılan tüm ürünleri tek bir tesiste üretme yetkinliğine sahip olması ve Tat Metal ürünlerini son kullanıcının istekleri doğrultusunda Tat Metal ÇSM hizmeti ile son kullanıma hazır halde üretici müşterilere servis vermesidir. Çelik sektöründe tecrübeli yetkin ekibi ile normlara uygun kaliteler dışında da, talep ve beklentiler doğrultusunda müşteri özelinde üretim yaparak bir fark yaratmaktadır. Tüm bu özelliklerin yanı sıra esnek ve hızlı üretimi ile Tat Metal müşterilerine rekabetçi şartlarda, kısa terminlerde hizmet sağlamaktadır. Bu yetkinliklerimiz ışığında kısa süre önce tamamlanmış ve önümüzdeki dönemde tamamlanacak olan yatırımlarımız ile beyaz eşya sektöründe pazarın önemli oyuncularından biri olmayı hedeflemekteyiz.
SUBCONTURKEY: 2019 yılının ilk 5 ayı geçen senenin aynı dönemine göre nasıl geçti? Değerlendirir misiniz? Yıl sonunda büyüme öngörüyor musunuz?
Egemen Akbulut: Her ne kadar iç ve dış piyasalarda genel durum, bir önce ki senelere göre daha karamsar bir tablo çizse de, Tat Metal yapmış olduğu yatırımlara paralel olarak, 2019 yılı üretim ve satışlarını arttırmayı hedeflemektedir. Bu doğrultuda, bulunduğumuz seneki üretim ve satış hedefimizi bir önceki senenin %45 üzerinde olacak şekilde gerekli hazırlıklarımızı yapmış bulunmaktayız. Gerek kapasite artışı, gerekse satış ekibimizi ve tüm ekibimizin yetkinliğini arttırarak, 2019 İlk 5 ayda ki satış performansımızı, belirtilen hedefe paralel, artan bir grafikle tamamlanmış bulunmaktayız. Bu çizgide devam edilmesi durumunda yılsonu hedeflediğimiz büyüme oranlarının gerçekleşmesi biz Tat Metal çalışanları için haklı bir gurur kaynağı olacaktır.
SUBCONTURKEY: Satışlarınızın iç pazar ihracat oranı nedir? Yeni hedef pazarlarınız var mı?
Egemen Akbulut: 2018 Yılı Tatmetal ihracatı için güzel bir yıl olarak tamamlandı. Yaklaşık %25’lik bir ihracat oranı ile 50’yi aşkın ülkeye ihracat gerçekleştirildi. Global piyasalarda ki korumacı karar ve yaklaşımlar her ne kadar ihracatı zorlaştırsa da yeni hedef pazarlarımız olan Afrika ve Güney Amerika ihracatımızı arttırarak 2019 yılı için % 30’un üzerinde bir ihracat oranını hedeflemekteyiz.
SUBCONTURKEY: Endüstri 4.0 ve dijitalleşme konusunda yatırımlarınız var mı?
Egemen Akbulut: Gelişen teknolojinin iş dünyasını nasıl bir dijital ekonomi çağına ittiğini hep birlikte yakından takip ediyoruz. Önümüzdeki yıllarda iş hayatı çok daha fazla değişecek. Bugün çizgiyi belirleyen Endüstri 4.0, yapay zeka, nesnelerin interneti ( IOT) gibi dijital dönüşüm konularına kısa zamanda daha neler eklenecek hep birlikte göreceğiz. Tat Metal yeni ERP sistemi için uzun bir araştırma ve yapılan görüşmeler neticesinde IFS’in pek çok özelliğinin ön plana çıkması sonucu, tüm iş süreçlerini uçtan uca tek bir sistemde yürütmek için IFS’i tercih etti. Haziran 2019’da sistemi devreye alma süreci başlamış olup ve 1 Temmuz 2019 itibari ile de sürekli iyileştirme ve geliştirme aşamasına geçilecektir.
IFS’in tüm modülleri proje kapsamına alınan TATMETAL’de, Muhasebe, Finans, IK, Satış, Satınalma, Planlama, Üretim, Kalite, Lojistik, Malzeme İhtiyaç Planlama, İleri Planlama, Kalite Yönetimi, Maliyet Yönetimi, Sonlu Kapasite Yönetimi, Doküman Yönetimi modülleri etkin bir şekilde kullanılacaktır. 2019’un 2. Yarısında IFS, hatların Seviye 2 yazılımları ile entegre edilip üretim emirleri ve sonuçları sistemler arası otomatize edilerek manuel kullanıcı işlemleri minimum seviyeye indirilecektir. Endüstri 4.0 çözümleri kapsamında tüm tesis analizi ve üretim simülasyonları gibi konularda çalışmaları bu yıl içinde başlatmayı planlamaktayız.
Diğer taraftan dijital dönüşüm kapsamında müşterilerimiz için planlamakta olduğumuz iOS ve Android uyumlu müşteri hizmetleri aplikasyonu ile, sipariş, malzeme, finansal durum, test sertifikası işlemlerini cebe taşıyıp yakın bir zamanda talep, sipariş verme, müşteri şikayetleri vb. çok sayıda hizmeti müşterilerimize sunuyor olacağız.