TAYSAD 35. Genel Kurulu Otomotivcileri Buluşturdu
Otomotiv de ihracat yarışı:Tedarikçi ana sanayiyi zorluyor.
Otomotiv sektöründe 2012’de tedarik sanayinin toplam otomotiv ihracatındaki payı yüzde 43’e yükseldi. TAYSAD Başkanı Dr. Mehmet Dudaroğlu, “Bu payı 2013’de yüzde 45’e yükseltmeyi hedefliyoruz” dedi.
Otomotiv sektörü tatlı bir yarış içinde... Otomotiv sektörü tedarik sanayicileri, ihracatta ana sanayini zorlamaya başladı. ‘Güçlü Sanayi Güçlü Marka’ sloganıyla istikrarlı bir biçimde büyüyen Taşıt Araçları Yan Sanayicileri Derneği (TAYSAD), çıtayı yükseltti. Otomotiv sektöründe 2012’de tedarik sanayinin toplam otomotiv ihracatındaki payı yüzde 43’e ulaştı. TAYSAD Başkanı Dr. Mehmet Dudaroğlu, “Bu payı 2013’de yüzde 45’e yükseltmeyi hedefliyoruz” dedi.
TAYSAD, 35. Olağan Genel Kurulu’nda otomotiv endüstrisinin paydaşlarını bir araya getirirken, 2023 hedeflerine birlik ve beraberlik içinde ulaşılacağı mesajını verdi. Genel kurulda otomotiv endüstrisinin Türkiye için önemine işaret eden TAYSAD Başkanı Dr. Mehmet Dudaroğlu, 2013 yılı hedeflerini paylaştı. Dudaroğlu, üyelerine mevcut iş hacimlerini koruyarak dışa açılmaları gerektiğini ve mutlaka kısa-orta-uzun vadeli stratejik planların yapılmasının önemini vurguladı.
Tedarik sanayi payını artırıyor
Dudaroğlu, “2013 yılında 1,1 milyon adet üretim, iç pazarda 810 bin adet satış, endüstri olarak 20 milyar dolar ihracat öngörüyoruz. 2012’de toplam ihracat içinde tedarik sanayi payı yüzde 43 iken, bu yıl bunu yüzde 45 seviyesine taşımayı hedefliyoruz” diye konuştu.
Markalaşma konusunda da üyelerinin mutlaka Turquality programından yararlanması gerektiğini ve bunun için tanıtım programları gerçekleştireceklerini aktaran Dudaroğlu, orta vadede üretimin Asya ülkelerine kayacağını, kalite, verimlilik, insan kaynağı, lojistik ve Ar-Ge yetkinliklerini geliştirerek bu bölgede yer almaları gerektiğini kaydetti. Özellikle Çin’i ve Hindistan’ı hedef gösteren Dudaroğlu, dışa açılımlarda her fırsatı değerlendireceklerinin sinyalini verdi.
Yerlilik oranı yüzde 80’e yükselecek
Dudaroğlu, Girdi Tedarik Stratejisi çalışmaları kapsamında da motor, aktarma organları ve otomotiv elektroniğinin teşvik edilmesinin halen yaklaşık yüzde 56 seviyesinde olan yerlilik oranının yüzde 80’ler seviyesine yükselebileceğinin altını çizdi. Yeni teşvikleri de hatırlatan Dudaroğlu, iç pazarda büyük hacimlere ulaşan ve Türkiye’de üretim yapmayan markalara da yatırım için bir kez daha çağrıda bulundu.
Bu çağrılarını üye oldukları CLEPA örgütüyle de Avrupa’daki tüm ana sanayiye duyurduklarını aktaran Dudaroğlu, “İç pazarımızın güçlenmesi için sektörde oluşabilecek cari açığa meydan vermeyecek şekilde adil vergi düzenlemeleriyle ülkemizi yabancı yatırımcılar için cazibe merkezi haline getirmeliyiz” dedi.
Sektör paydaşları TAYSAD’ı yalnız bırakmadı
Genel kurula katılan Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği Başkanı Orhan Sabuncu, otomotiv endüstrisini 2023 hedefine taşıyacağına inandığına inandığı 2. Ar-Ge Proje ve Tasarım yarışmasının önemini anlattı. Otomotiv Sanayi Derneği Başkanı Kudret Önen de iç pazar satışlarındaki ithal-yerli oranlarına dikkat çekerek bunun çok iyi takip edilmesi gerektiğini söyledi. Otomotiv Yetkili Satıcıları Derneği Başkanı Şükrü Ilısal da otomotiv sanayinin ülke ekonomisi için olmazsa olmaz olduğunu ve bunu kabul ederek çalıştıklarını aktardı.
Ödüller sahiplerini buldu
Genel kurulda otomotiv endüstrisinin gelişimine katkı sağlayan başarılı firmalar da ödüllerini aldı. Eğitim ödüllerini sırasıyla Farplas Oto Yedek Parça, Hema Endüstri ve Ermetal Otomotiv alırken, ihracat ödüllerini Bosch Sanayi, Delphi Automotive Systems ve CMS Jant ve Makine kazandı. Patent /Faydalı Model/Endüstriyel Tasarım ödülleri ise yine sırasıyla Aktaş Hava Süspansiyon, Coşkunöz Metal Form, Seger ve İnci Akü’ye verildi.
Toplantıda ayrıca, Ekonomi Bakanlığı’nın yüzde 75 oranında destek verdiği 12K Model Projesinde Başarı kaydeden firmalar da ödüllendirildi.
Haberin Kaynağı : PR Basın ve Halkla İlişkiler
11.03.2013