Tekno Bağlantı Elemanları’nın Malatya Yatırımı 25 Milyon TL’yi Geçti
Tecde Group’un Malatya 2. Organize Sanayi Bölgesinde 40 bin metrekare alana kurduğu Tekno Bağlantı Elemanları yeni yatırımlarla beraber üretim kapasitesini de gün geçtikçe artırıyor. Tecde Group Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Tecdelioğlu ile birlikte Malatya’ya giden Genel Yayın Koordinatörümüz Vedat Gökçe, Tekno Bağlantı Elemanları için yapılan yatırımları ve firmanın üretimini yerinde görmüş oldu. (Ersan Üngüder- Haber Merkezi)
Grup şirketleriniz den biri olan Tekno Bağlantı Elemanları hakkında bilgi verir misiniz?
Mustafa Tecdelioğlu: Tekno Bağlantı Elemanları, toplamda 40 bin metrekare alana sahip. Şuan 16 bin metrekare üretim alanı, 2 bin metrekare idari bina olmak üzere 18 bin metrekare kapalı alana sahibiz. Burada 6 hol bulunuyor. Birinci holde tel çekme-tel işleme, ikinci holde vida üretimi yapıyoruz. Üçüncü holde somun, dördüncü holde ısıl işlem ve kaplama, beşinci holde cıvata üretimi yapmaktayız. Altıncı holü de paketleme ve stok alanı için kullanıyoruz. Şuan 5 hol daha yapılıyor. Bu hollerde yapıldığında kapalı alanımız 30 bin metrekareye ulaşacak. Malatya fabrika yatırımının inşaatına 2010 yılında başladık. Üretime ise 2011 yılında geçtik. Bugün 165 personelimizle devam ediyoruz. Tekno Bağlantı Elemanlarının kuruluşunda İstanbul’dan sadece 2 kişi getirdik ve onlarda halen burada çalışıyor. Diğer çalışanlarımızın hepsini buradan edindik. Malatya fabrikamız olan Tekno Bağlantı’da 13 mühendis arkadaşımız çalışıyor. Kalıplarımızın bir kısmını burada yapıyoruz, bir kısmı da yurtdışından geliyor. Fabrikamızda test laboratuarımız da mevcut.
Bu yatırım için neden Malatya’yı seçtiniz?
Mustafa Tecdelioğlu: İstanbul organize sanayi bölgelerinde yer alıp yeni fabrika kurma şansımız artık çok zor çünkü arsa fiyatları çok fazla. Organize olmayan yerlerde de fabrika kurmayı bizim meslek gruplarımız kabul etmiyor, bulunduğun yerde arıtma tesisi, çevreye duyarlı olması vs. gerekiyor. Ayrıca İstanbul’da hiçbir teşvikten yararlanamıyorsunuz. Malatya biz yatırıma başladığımızda teşvik anlamında dördüncü bölgeydi. Şuan organize sanayi olduğu için beşinci bölge durumundadır. Biz %90 yatırım teşviki ile başladık. Burada ruhsat vs. almak daha kolay, ilgili belediyeler, valilik daha kolaylık gösteriyor. İstanbul’da zaten böyle bir yatırım için alan kalmadı sayılır. Malatya kendi memleketimiz de olunca burada yatırım yapmaya karar verdik. Malatya’ya yaptığımız toplam yatırım ise 25 milyon Türk Lirasını geçti.
Tekno Bağlantı Elemanları Malatya Fabrikası, Yıllık 18.000 Ton Kapasiteye Sahip
Malatya’ya yatırım yapmamızın bir diğer amacı da Türkiye’ye ithal gelen ürünlerin üretimini yaparak ithalatın önünü kesmekti. Tekno Bağlantı Elemanları aylık 1500 ton üretim kapasitesiyle; sunta vidası, buldeks dediğimiz özel vidalar, matkap uçlu vida, sac vidası, pvc- pencere grubu - çatı grubu vidaları, trapez panel vidaları, mobilya bağlantı grubu, somun ve cıvatalar üretiyor. Bunlar genellikle Uzak Doğu’dan gelen ürünlerdi. Biz Tekno Bağlantı Elemanlarını kurarak Türkiye’de bu ürünlerin üretilebileceğini gösterdik ve katma değer yaratmaya çalışıyoruz. Şuan burada 165 kişi çalışıyor ama bir o kadar kişi de dışarıdan bizim için çalışıyor. Tecde Group’un bağlantı elemanları konusunda imalat ve satış yapan firmalarında (Çetin Cıvata A.Ş.-Üretim, Çetin Cıvata Pazarlama A.Ş., Mertsom Somun, Dresselhaus Çetin) toplamda 600 kişi çalışıyor. Bizim amacımız Türkiye’ye dışarıdan gelen bazı ürünleri üreterek Uzak Doğu ile rekabet etmek. Ülkemize verilen en büyük zarar Türkiye’de üretilebilen ürünlerin yurtdışından ülkemize getirilerek satılmasıdır. Dış ticaret açığını kapatmaktan bahsediyoruz ama bu ürünler yurtdışından gelirse bu açık devam edecek. Biz de bu anlamda ülkemize hizmet etmeye devam ediyoruz.
Hammaddenizi nerelerden temin ediyorsunuz?
Mustafa Tecdelioğlu: Paslanmaz tel dışında %100 yerli hammadde kullanıyoruz. Daha kalın çaplar ve kromlu malzemeler Türkiye’de üretilemiyor. Bu tellere küresel tav yapılması gerekiyor ve bunun için de ayrıca bir yatırım lazım. Şu anda bunlar için de firmalar yatırım yapıyor ve seneye bu ürünler de ülkemizde üretilebilecek. Hammadde de Diler Çelik, Ege Çelik, İsdemir, Koroman Çelik gibi firmaların Türkiye’nin ihtiyacı doğrultusunda yaptığı yatırımlarla dışa bağımlılık neredeyse kalmadı. Tabii bu konuda BESİAD’ın da çok çalışmaları ve katkısı oldu. Bu ismini ifade ettiğimiz hammadde üreticisi firmaların da desteği oldu ve bu yatırımları yaptılar. Bizim Malatya’da kullandığımız hammaddenin yarısı İsdemir yarısı da Diler Çelik’ten geliyor. İsdemir 16 mm çap kadar malzeme üretiyor, Diler Çelik 24 mm çapa kadar üretiyor.
Malatya fabrikamızın öncelikli amacı başta Malatya ve çevre iller olmak üzere iç pazara yurtdışından gelen ürünlerin önünü kesmek ve iç pazardaki ihtiyaca cevap verebilmek. Zamanla Malatya’ya yakın bölgelere, komşu ülkelere ihracata da başlayacağız.
Çetin Cıvata İstanbul Fabrikası,Yıllık 24.000 Ton Üretim Kapasitesine Sahip
Tecde Group bünyesindeki firmalar hakkında kısaca bilgiler verir misiniz?
Mustafa Tecdelioğlu: Tecde Group çatısı altında bağlantı elemanları üretimi yapan firmalarımızın hepsi Çetin Cıvata Markası altında toplanacak. Çetin Cıvata bizim en bilinir markamız, İstanbul’daki ana fabrikamızdır. Malatya fabrikamız Tekno Bağlantı Elemanları ve somun üretimi yapan Mertsom Somun grubumuzun imalat yapan diğer firmalarıdır. Alman firması Dresselhaus ile bir ortaklığımız var. Dresselhaus ile iyi ilişkiler içerisindeyiz. Bu şirketimiz de her sene büyüme gösteriyor. Ayrıca elektronik ortamda da toptan bağlantı elemanları satışı yapıyoruz ve satışlarımızın önemli bir kısmını e-satış ile gerçekleştiriyoruz. E-satış için uygulama-yazılım-tasarım vb. konulara ciddi alt yapı yatırımlarımız oldu.
2010 yılından beri Malatya’ya yaptığımız yatırımdan sonra İstanbul’daki ana fabrikamızda daha yüksek kaliteli mal üretmek için makine yatırımı yapmamız gerekti. Son 4 senedir Çatalca fabrikamıza yeni tezgahlar getirdik. Bunlar İtalyan SACMA, Amerikan NATIONAL MACHINERY, Belçikalı NEDSCHROEF ayrıca Kore ve Tayvan makinaları. Bu makinelerimiz soğuk dövme parça imal eder. Bunların hepsi sıfır tezgahlardır. Kesinlikle ikinci el tezgah almaya karşıyım, firma olarak biz kesinlikle ikinci el tezgah alan bir firma değiliz. Bütün tezgahlarımızı sıfır olarak alıyoruz. Türkiye’de ikinci el tezgahları kullanıcılar getirebilir. Maalesef Türkiye’de kendi kullanacak gibi ikinci el makine getirilip daha sonra bu makinanın satışı yapılıyor. Bunu yapanlar büyük cezalarla karşı karşıya kalacaklarının farkında değiller. Bu konuda da denetleme anlamında eksiklik olsa da ileride başlarına büyük işler açabilir. Aynı zamanda BESİAD başkanı olarak yeri gelmişken bu uyarıyı da yapmak istedim.
Bu tezgah yatırımlarımızdan sonra Çetin Cıvata’da başka bir yolculuk başladı. Daha fazla üretim, daha kalın çaplı üretimler yapmaya başladık. 22 mm çapa kadar üretebilirken şuan 27 mm çapa kadar üretebiliyoruz. Bizim kardeş kuruluşumuz 24-27 mm çapı ithal getirirken artık 24-27 mm çapı ithal getirmeyecek ve bu konuda da yerlileşmeye katkı sağladık. Tabii bunu yaparken yerli hammaddenin de payı var. İstanbul fabrikamız aylık 2000 ton üretim kapasitesine sahiptir. Bunun da %50’si özel üretimdir. Tabii ki yatırımlarımız halen devam ediyor. Yeni bir depo açtık. Çatalca fabrikamızda paketleme ve depo alanlarımızı yeni bir ek binaya 3000 metrekare bir alana taşıdık. Oradan boşalan yerlere ısıl işlem fırınları getirerek, ısıl işlem kapasitemizi artıracağız. Isıl işlem kapasitemiz de 2000 ton/ay kapasiteye çıkacak ve bu da kendi ısıl işlem işlerimizi karşılamaya yetecektir.
Mertsom Somun’u da TECDE Group bünyesine kattıktan sonra o alanda da yeni yatırımlara başladık. Öncelikle alt yapı yatırımlarına gerçekleştirdik. Yeni makinalar aldık. Tecrübelerimizi oraya da aktardık. Mertsom Somun’u butik fabrika yapmak, orada özel ürünler üretmek istiyoruz. Özellikle otomotiv sektörü için özel ürünler üretmek istiyoruz, zaten şuan da %85 oranında özel ürünler üretmektedir.
Biz artık imalat gönüllüsüyüz. Bu bakımdan bütün kazandığımızı işlerimize yatırıyoruz. Bu geleneği bize babamız Rahmetli Nihat Tecdelioğlu aşıladı, ondan böyle gördük ve biz de bu şekilde kendimizi imalata adadık ve adamaya da devam edeceğiz.
Haberin Kaynağı : SUBCONTURKEY YAN SANAYİ ve TEDARİKÇİ GAZETESİ
17.06.2014