Temel Tel, Bağlantı Elemanları Sektörüne Hammadde Tedarik Ediyor
1998’den beri bağlantı elemanları üreticilerine hammadde tedariki sağlayan Temel Tel, 2023 yılında ciro anlamında yüzde 40 büyüme sağladı.
Temel Tel, Bağlantı Elemanları Sektörüne Hammadde Tedarik Ediyor
1998’den beri bağlantı elemanları üreticilerine hammadde tedariki sağlayan Temel Tel, 2023 yılında ciro anlamında yüzde 40 büyüme sağladı. Temel Tel Genel Müdürü Murat Tazegül, öncelikli hedeflerinin ihracat oranlarını yüzde 30’lara çıkarmak olduğunu, bu hedef doğrultusunda yurtdışı fuarlarına ağırlık verdiklerini ve firma ziyaretlerine de devam ettiklerini söyledi. Murat Tazegül, sorularımızı yanıtladı.
SUBCONTURKEY: Kısaca sizi tanıyabilir miyiz?
Murat Tazegül: 45 yaşındayım. 3 çocuk babasıyım, iki kız, bir oğlum var. 10 yaşından beri İstanbul’da yaşamaktayım. İlkokul eğitimimi memleketim olan Kars’ta orta ve lise eğitimimi İstanbul Büyükçekmece’de okudum, üniversite eğitimimi Cumhuriyet Üniversitesi Kamu Yönetimi bölümünde 2002 yılında tamamladım. Ardından askerlik görevimi de tamamladıktan sonra Mali Müşavirlik belgemi aldım. Bu esnada kardeşler olarak ortak olduğumuz Temel Tel Limited Şirketi’nin Muhasebe ve finans bölümünde çalışmaya başlayarak bu sektöre girmiş oldum.
SUBCONTURKEY: Temel Tel ne zaman, nerede kuruldu?
Murat Tazegül: Temel Tel, 1998 yılında Sultangazi-Habipler’de kuruldu. Habipler’de 400 metrekare bir alanda işe başladık. Daha sonra yanımızdaki atölyeleri de kiralayarak 1000 metrekare açık, 1500 metrekare kapalı alana ulaştık. Sektörümüzün büyümesinin etkisiyle artan kaliteli hammadde üretimi taleplerini karşılamak maksadıyla üretim yerimizi büyütmemiz gerektiğine karar vererek, 2021 yılının Ocak ayında şuanda içerisinde bulunduğumuz Kocaeli Dilovası Organize Sanayi bölgesindeki fabrikamıza taşındık.
Şuan 5bin metrekaresi kapalı 6bin metrekaresi açık olmak üzere toplamda 11bin metrekarelik bir alanda hizmet veriyoruz. Uzmanlık alanımız aratavlı ve fosfatlı tel üretimidir. Amacımız vida, cıvata ve perçin gibi ürünlerin üretiminde hammadde olarak kullanılan ve bağlantı elemanlarının ihtiyacı olan her türlü teli kaliteden taviz vermeden bünyemizde üretmek ve bu vesileyle sektörümüzün ihtiyacını hem kalite olarak karşılamak ve hem de çeşitlilik yönünden tüm taleplere cevap vermektir.
Ayrıca Habipler’deki yerimiz de faaliyetine devam etmekte olup; buradaki tesisimizde ise parlak tel, parlak tel doğrultma ve inşaat teli üretimi yapmaktayız. Habipler’deki yerimizde aylık bin ton kapasite, Dilovası’ndaki yerimizde ise kapasitemiz aylık 5 bin tondur. Toplamda 100 çalışanımızla faaliyetlerimize devam ediyoruz.
SUBCONTURKEY: İhracatınız ne aşamada?
Murat Tazegül: 2022 yılından beri ihracat yapıyoruz. İhracattaki hedef ülkelerimiz başta Avrupa ülkeleri olmak üzere, İran, Irak, Azerbaycan Gürcistan, İsrail ve Balkan ülkeleridir. İhracatta henüz çok yeniyiz, iki yıllık bir serüvenimiz var ve daha gidecek çok yolumuz olduğunu düşünüyoruz. Temel Tel olarak firmamızın öncelikli hedefi ihracatımızı artırmak. Şuanda toplam satışımızın yüzde 10’unu ihracat oluşturuyor. Son iki yıldır birçok fuara katıldık. Polonya’da gerçekleştirilen Fastener-Fair fuarına 2 kez katıldık. 2023’te Almanya Stuttgart’da düzenlenen Fastener-Fair fuarına da katıldık. Yurt içindeki fuarlara da katılıyoruz. 2024 Nisan ayında yine Almanya’da gerçekleştirilecek Wire AND Tube fuarına da katılacağız. Amacımız yurtdışında firmamızı tanıtmanın yanı sıra ülkemizi de en iyi şekilde temsil etmek ve bu vesileyle kalitemizi yükseltmek ve yükselen kalitemizle katma değeri yüksek ürünlerimizi ihraç ederek döviz girdisi yönünde ülke ekonomisine katkıda bulunmaktır.
SUBCONTURKEY: 2023 yılı Temel Tel için nasıl geçti?
Murat Tazegül: 2021 ve 2022 yıllarında yaşanan pandeminin tüketim alışkanlıklarını değiştirmesi ve artan talepler dolayısıyla sektörümüz ciddi anlamda büyüme yaşadı. Firmamız da bu büyümeyi ve artan talebi görerek doğru zamanda doğru hamleler ile üretim tesisini büyütmüş ve kaliteli ürün talebindeki artışa cevap vererek sektörün ihtiyacını karşılamıştır. Bu vesileyle birçok bağlantı üreticisi firmayla kader ortaklığı yapmaktan kaçınmamış ve her zaman müşteri odaklı düşünerek yoluna devam etmiştir. Ancak 2022 den bu yana dünyamızda yaşanan çeşitli savaşlar ve küresel krizlerin de etkisiyle sektörümüz hem yurt içinde hem de yurt dışında daralmaya başlamıştır. Özellikle Avrupa’da yaşanan daralma ülkemizi ciddi anlamda etkilemiş olsa da alternatif pazarlar arayışı ile sektörümüz üretimini sürdürmüştür. Yurt içinde işlerimizin iyi olmasına rağmen 2023 yılında bir önceki yılı aradığımızı söyleyebilirim. Ülkemizdeki ekonomik sıkıntılar, artan girdi maliyetleri ve yüksek enflasyon biz üreticiler üzerinde ciddi bir baskı oluşturmuş ve kar marjlarımız neredeyse başabaş noktasına gelmiştir. Özellikle üreticiler üretimde kullanmış olduğu girdilerin artan maliyetlerini satış fiyatlarına tam anlamıyla yansıtamamaktadır. Bu da kar marjlarının daralmasına, dolasıyla finans sıkıntısına sebep olmaktadır. Aslında bu durum ülkemizdeki tüm üreticilerin sorunudur ve biz de firma olarak bundan etkileniyoruz.
2024 Yılında Katma Değeri Yüksek İhracat Odaklı Büyüme Hedefliyoruz
SUBCONTURKEY: 2024 yılındaki hedefleriniz nelerdir?
Murat Tazegül: 2024 yılından geçen yıla göre daha ümitliyiz. 2024 yılında daha çok ihracat odaklı yolumuza devam ederek, üzerimizdeki kur ve faiz baskısını azaltmaya çalışacağız. Umuyoruz ki sektör olarak ve ülke olarak başarılarla dolu yeni bir yıl geçiririz. Ve bu vesileyle hem ülke ekonomimiz büyür ve hem de firmamız hedeflerine ulaşabilir.
2024 yılındaki temel hedefimiz kapasite kullanımımızı maksimum seviyede verimli kullanmaktır. İkinci hedefimiz de ihracat oranımızı %40-50 seviyelerine çıkarmak olacaktır. Bu hedefler doğrultusunda 2024 yılında da ciromuzun yine yüzde 40-50 oranında artıracağımızı öngörüyoruz.
Belirli Bölgelerde Kurulacak OSB’lerle Bağlantı Elemanları Üreticileri Bir Arada Olmalı
SUBCONTURKEY: Sektörünüzde yaşanan sorunlar ve çözüm önerileriniz nelerdir?
Murat Tazegül: Sektörümüzün yaşadığı en büyük sıkıntılardan biri üretim yeri sıkıntısıdır. Özellikle Ülkemizde yaşanan ekonomik sıkıntılardan dolayı gayrimenkul fiyatlarının artması veya kira fiyatlarının yüksek olması sektörümüzün önündeki en önemli sorunlardan biri haline gelmiştir. Üretim yapan firmaların yeterli üretim alanı bulamaması veya bulunan yerlerin de maliyetlerinin ciddi anlamda yüksek olması üreticileri çaresiz bırakmaktadır. Şuan mecburiyetten dolayı küçük atölyelerde iş yapan veya iş yapmaya çalışan firmalarımız var. Üretimde kazandığımız parayı taşa toprağa yatırmak yerine üretime yatırmamız gerekiyor. Üreticilerin tüm bu sorunlarının çözümü noktasında sektörel birliğimizi sağlamamız gerekmektedir. Bağlantı elemanları üreticileri, tel üreticileri, kalıpçılar, ısıl işlemciler ve diğer sektör üreticilerinin bir arada olması gerekiyor. Birlikten alacağımız güçle sektörümüzün yaşadığı üretim yeri sıkıntısını çözmenin daha kolay olacağını düşünüyorum. Bu sorunlarımızı çözdüğümüzde Sektörümüzün topyekun gelişmesine de vesile olacağına inanıyorum. Sektör olarak geliştiğimiz zaman yurtdışından ülkemize döviz girişini de daha çok çekmiş olacağız. Bu vesileyle çeşitli kamu kuruluşlarımızın da öncülüğünde sektörümüze uygun belli bölgeler belirlenip yeni OSB ler oluşturmak suretiyle hem sektörümüzün hem de diğer sektörlerdeki üreticilerin talepleri karşılanabilir.