Tet Kablo ve İletken Takımı 3 Yılda Başarı Öyküsü Yazdı
ABD pazarı için yola çıktılar Mikronezya’ya bile kablo sattılar.
Elektrik Elektronik ve Hizmet İhracatçıları Birliği’nin, Ekonomi Bakanlığı tarafından desteklenen UR-GE projeleri kapsamında hayata geçirdiği ilk yurtdışı pazarlama takımı, 3 yıllık ihracatı artırma maratonunu önemli bir başarı hikâyesi ile tamamladı. Kablo İletken Sektörü Yurtdışı Pazarlama Takımı’nda yer alan 10 Türk firması, dünyanın en büyük kablo ithalatçısı olan ABD pazarını hedefe koydu. Ticaret heyetlerinde kurdukları bağlantılarla ABD ile birlikte Asya Pasifik’teki ada ülkesi Mikronezya’dan Venezuela’ya kadar birçok ülkeye ilk ihracatlarını gerçekleştirdiler. TET öncülüğünde kurulan Kablo İletken Yurtdışı Pazarlama Takımı, Ekonomi Bakanlığı’nın örnek Başarı Öyküleri arasına da girdi.
Türk kablo sektörü 2013 yılında, önceki yıla göre yüzde 6 artışla 2,3 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirdi. Sektörün ihracatındaki artış trendi 2014 yılında da sürdü. Ocak-Mayıs döneminde kablo ihracatı 2013 yılının aynı dönemine göre yüzde 9,7 artarak 970 milyon dolara yükseldi. Türkiye’nin ihraç pazarlarında ilk sırada Avrupa Birliği ülkeleri geliyor. Avrupa’yı ise Ortadoğu izliyor. Bölgesinin en büyük kablo üreticisi olan ve dünyanın sayılı üreticileri arasında yer alan Türkiye, kablo ve iletkenlerde 5,5 milyar dolarlık bir ticaret hacmine sahip. Dünya kablo ticareti 70 milyar dolar civarında seyrederken, Türk kablo sektörünün dünya ticaretinden aldığı pay ise yüzde 3’e ulaşıyor. Kablo sektöründe 100’ün üzerinde üretici ve ihracatçı firma faaliyet gösteriyor. Firmaların üretim hatları Avrupa ve dünya teknolojisinin üzerinde, sektör kaliteli ürünleri ile öne çıkıyor.
Türkiye, kabloda bu denli önemli bir yere sahipken, sektörün dünya pazarlarındaki konumunu güçlendirmek ve ihracatını artırmak amacıyla yola koyulan Elektrik Elektronik ve Hizmet İhracatçıları Birliği (TET), 2011 yılında Kablo İletken Yurtdışı Pazarlama Takımı’nı (TET Wire&Cable Team) kurdu. Ekonomi Bakanlığı’nın UR-GE (Uluslararası Rekabetçiliğin Desteklenmesi Hakkında Tebliğ) projeleri kapsamında oluşturulan ilk örneklerden biri olan takımda 10 kablo firması yerini alırken, 3 yıllık süreçte ihtiyaç analizleri, eğitimler, hedef pazar araştırmaları, ticaret heyetleri ve yurtdışından alım heyetleri gerçekleştirildi.
Kablo İletken Yurtdışı Pazarlama takımı, dünya kablo talebinin seyrini göz önüne alarak Türkiye’nin avantajlı olduğu pazarlar hakkında detaylı bir çalışma yürüttü. Sektör firmalarının da katılımıyla dünyanın en büyük kablo ithalatçısı ve aynı zamanda ihracatçısı olan ABD hedef olarak belirlendi, Kuzey ve Güney Amerika’daki fırsatların değerlendirilmesine karar verildi. Amerika pazarı potansiyelinin yüksek olmasına rağmen, Türk kablo firmalarının pazardaki payı yok denecek kadar az düzeyde. Pazara girişte en büyük engeli ise zaman farkı uzaklık ve standartların farklılığı oluşturuyor. ABD başta olmak üzere Kuzey ve Güney Amerika’ya kablo ihracatında UL Sertifikasyonu’na sahip olmak zorunlu. TET, öncelikle hedef pazarlara girişi zorlaştıran en temel tarife dışı engel olan sertifikasyon sorununun aşılmasına yönelik çalışmalara yoğunlaştı. Kablo İletken Yurtdışı Pazarlama Takımı ile ABD’ye New York-Chicago ve Houston-Dallas’tan oluşan iki ayrı ticaret heyeti düzenlendi. ABD’li firmalarla Türk firmaları arasında ikili görüşmelerin yapıldığı heyetler sırasında UL Underwriters Laboratories de ziyaret edildi. TET, sertifikasyon konusunda Türk kablo sektörü firmalarını bilgilendirmek üzere UL’yi Türkiye’ye getirdi.
UL ile yürütülen görüşmeler sonrası normal şartlarda İspanya’ya yönlendirilen Türk kablo ihracatçılarının test başvurularını doğrudan ABD merkezlerine yapmaları ve burada Türk firmalarına bir temsilci atanması sağlandı. Böylece 6 aydan önce gerçekleşmeyen sertifikasyon süreci kısalırken, özel fiyat anlaşmaları ile Türk firmalarının sertifikasyon maliyetleri de düşürüldü.
TET Kablo İletken Yurtdışı Pazarlama Takımı projesi kapsamında yürütülen çalışmalar sonuç verdi ve takımda yer alan firmalara yeni ihracat pazarları açıldı. Projenin kapanış toplantısında konuşan TET Yönetim Kurulu Başkanvekili Mehmet Kavaklıoğlu, zor ve büyük bir hedef seçtiklerini ancak ABD’nin Türkiye için doğru bir hedef olduğunu belirterek, yapılan ticaret heyetlerinin firmalar açısından son derece verimli geçtiğini dile getirdi. Kavaklıoğlu, “Firmalarımızdan ikisi ABD’ye ilk ihracatlarını gerçekleştirdi. ABD pazarına ek olarak ABD’li firmaların diğer ülkelerdeki projelerine de satış yaptılar. Ticaret heyetlerinde kurdukları ilişkiler sayesinde firmalarımızdan biri Mikronezya’ya, diğeri Venezuela’ya ihracat yapmayı başardı. Amerika pazarına girişte zorunlu olan UL Sertifikasyonu konusunda da firmalarımızın elini güçlendirdik. 3 yıl uzun gibi görünse de aslında kısa bir zaman ve firmalarımızın ihracat başarılarının bundan sonra da artarak süreceğine inanıyoruz” diye konuştu.
Kablo İletken Yurtdışı Pazarlama Takımı’nda Yer Alan Firmalar:
1. 2M Kablo Sanayi ve Ticaret A.Ş.
2. Altın Kablo Sanayi A.Ş.
3. Başoğlu Kablo ve Profil Sanayi ve Ticaret A.Ş.
4. Demes Kablo Sanayi ve Ticaret Ltd. Şti.
5. ETK Kablo Sanayi ve Ticaret A.Ş.
6. Kabtek Kablo İnşaat Ticaret ve Sanayi Ltd. Şti.
7. Ören Kablo Elektrik Elektronik Sistemleri Ticaret Ltd. Şti.
8. Pamukkale Kablo
9. Sahra Kablo Sanayi Ticaret A.Ş.
10. Üntel Kabloları Sanayi ve Ticaret A.Ş.
Haberin Kaynağı : İlyada İletişim
27.06.2014