TET Proje Baharı’nda BEYSAD’ın Hazırlamış Olduğu Panel Sektörün Ar-Ge Çalışmalarına Işık Tuttu
Türkiye’nin teknolojideki gücünü temsil eden Elektrik Elektronik ve Hizmet İhracatçıları Birliği’nin (TET), yüksek katma değerli ihracatı teşvik etmek amacıyla düzenlediği “TET Ar-Ge Proje Pazarı”nın dördüncüsü 08 Nisan 2015 tarihinde İstanbul Kongre Merkezi’nde gerçekleştirildi. Elektrik, elektronik ve bilişim alanlarındaki inovatif projelerle birlikte bu yıl ilk kez kültürel hizmet ihracatının yıldızlarına ödül verildi.
2014 yılı sonuna kadar en fazla ihracat geliri elde eden ilk üç dizi ödülünü; Muhteşem Yüzyıl, Kara Para Aşk ve Kuzey Güney alırken, 2014 yılında yurtdışında kitapları en çok satan ve en çok dile çevrilen yazar Ahmet Ümit oldu.
TET Proje Baharı’na bu yıl rekor sayıda proje başvurusu gerçekleşti ve 499 proje arasından seçilen 143 yaratıcı proje, İstanbul Kongre Merkezi’nde sergilendi. Gün boyu süren ve panellerle zenginleşen etkinlikte girişimciler ve akademisyenler projelerini sanayicilere tanıtma fırsatı buldu. Proje Baharı’nda Bilgi ve İletişim Teknolojisi Uygulamaları, Enerji Üretim İletim ve Dağıtımına Yönelik Uygulamalar, Çevre ve Enerji Verimliliği Uygulamaları ile Diğer olmak üzere 4 farklı kategoride dereceye giren ilk 3 Ar-Ge projesinin yaratıcıları toplamda 150 bin TL’lik ödülün sahibi oldular.
TET Proje Baharı etkinliği proje sunumları ve ikili görüşmelerle gün boyu sürdü…
Sanayicilerin yanı sıra üniversiteler, Ar-Ge kuruluşları ve teknopark çalışanları ile araştırmacıları bir araya getiren TET Ar-Ge Proje Pazarı; iş dünyasının ve sektörün önemli temsilcilerini de aynı platformda buluşturdu. Etkinliğin gündüz programında “Beyaz Eşyada Gelecek Akılcı Çözümlerde” ve “Girişimcilik Takım İşidir” panelleri gerçekleştirildi.
Panel, tamamen beyaz eşya odaklı olup, yapılan sunumlarla bir ürünün inovatif bir şekilde bizlere sunulması serüvenini, en başından son aşamasına kadar geçen süreçleri, bir yan sanayinin Ar-Ge serüvenine başlama gereğini ve katettiği yolları değişik açılardan görme şansı elde edildi. Son konuşmacı olarak söz alan Turkcell Genel Müdür Yardımcısı Sayın Yiğit Kulabaş’ın hareketli sunumu ise konuklara teknolojinin gideceği noktalara ilişkin ipuçları verdi ve büyük ilgi ile başlayan panelin hiç enerjisini düşürmeden büyük bir heyecan ile tamamlanmasına destek vermiş oldu.
Moderatörlüğünü Uluslararası Rekabet Araştırmaları Kurumu (URAK) Genel Sekreteri Sayın Melih Bulu’nun yapmış olduğu panel konuşmacıları, konu başlıkları şöyle oluştu:
Arçelik
Faruk Bayraktar – Merkez Ar-Ge Mekanik Teknolojiler Yöneticisi
KONU: Üniversite’den Ürüne, Arçelik Teknoloji Geliştirme Süreci
BSH
Emrah Torun – Fırın Fabrikası Ar-Ge Kıdemli Müdürü
KONU: Ar-Ge Odak nedir?
Vestel Beyaz Eşya
Can İmir - Ar-Ge Müdürü (Senior Design Architect)
KONU: Yan Sanayinin Gücü Ana Sanayinin Gücünü Belirler
AKPLAS PLASTİK KALIP SAN. VE TİC. A.Ş.
Abdullah Böyet – Genel Müdür Yardımcısı
A Grup Yönetim Kurulu Üyesi
KONU: Ar-Ge’de Başarılı Yan Sanayi Hikayesi
Turkcell
Yiğit Kulabaş – Genel Müdür Yardımcısı
KONU: Akıllı Gelecek
Ödül Töreni öncesi düzenlenen, Moderatörlüğünü M. Serdar Kuzuloğlu’nun yaptığı “Yüksek Teknolojide Neredeyiz?” konulu Zirve’de ise Vestek A.Ş. Genel Müdürü Metin Salt, girişimcilik denilince akla ilk gelen isimlerden Alphan Manas ve Koç Üniversitesi Elektrik Elektronik Mühendisliği Bölümü’nden Prof. Dr. Hakan Ürey katılımcılarla birlikte bu sorunun yanıtını aradı.
Geçtiğimiz yıllarda birçok başarılı projenin başvurduğu etkinlikte bugüne kadar 20 proje ticarileştirildi.
Haberin Kaynağı : SUBCONTURKEY YAN SANAYİ ve TEDARİKÇİ GAZETESİ
07.05.2015