TİAD Mesleki Test Merkezi, 2017'de Belgesiz İşgücü Bırakmayacak
TİAD MTM’nin ana hedefi; Türkiye’de Takım tezgahlarının satış sonrası hizmetleri ve kullanımı alanında mesleki teknik eğitim almış ve bunlara ilave olarak sektörün içinde yetişmiş, alaylı olarak tabir edilen sektörde çalışmakta olan bireylerin; çalıştıkları alanda gerekli ve yeterli bilgi, beceri ve yetkinliklerini belgelendirerek, bu kişilerin nitelikli eleman olarak istihdam edilmelerine katkıda bulunmaktır.
TİAD MTM Neden ve Nasıl Kuruldu?
TİAD Mesleki Test Merkezi (TİAD MTM), Takım Tezgahları Sanayici ve İşadamları Derneği (TİAD) tarafından 2011-2013 yılları arasında yürütülmüş bir Avrupa Birliği Projesi olan “Takım Tezgahları VOC-Test Merkezi’nin Kurulması ve İşletilmesi Projesi” sonucunda sektörde çalışan personelin okullu-alaylı ayrımı gözetmeksizin yetkinliklerini belgelemesi ve çalışma hayatına bir standart getirerek verimliliği artırmak amacıyla kurulmuştur.
Proje kapsamında TİAD tarafından sektörün ihtiyacı olan personelin profilinin belirlenmesi için geniş kapsamlı ihtiyaç analizi yapılmıştır. Bu analizin sonuçlarına göre ilk olarak “CNC Takım Tezgahları Uygulama ve Servis Görevlisi (Seviye 5) Ulusal Meslek Standardı” TİAD tarafından hazırlanmış ve bunu takiben 2012 yılında Resmi Gazete’de yayınlanmıştır. Hazırlanan meslek standardına referanslı olarak takım tezgahları satış sonrası hizmetler alanında görev almakta olan sektör çalışanları için olmazsa olmaz olan kriterleri içeren “NC/CNC Takım Tezgahları Uygulama ve Servis Görevlisi”, “NC/CNC Takım Tezgahları Mekanik Servis Görevlisi” ve “NC/CNC Takım Tezgahları Elektrik/Elektronik Servis Görevlisi” Ulusal Yeterlilikler hazırlandı. Yeterliliklerin hazırlanmasının ardında da TS EN ISO/IEC 17024 personel belgelendirme ve yönetim sistemi ve Mesleki Yeterlilik Kurumu (MYK) yetkilendirme şartlarına uygun olarak TİAD Mesleki Test Merkezi İktisadi İşletmesi (TİAD MTM) kuruldu. Üç buçuk yıllık emeğin sonucunda 1 Temmuz 2014 tarihi itibari ile Türk Akreditasyon Kurumu (TÜRKAK) ve Mesleki Yeterlilik Kurumu'ndan (MYK) alınan yetki ile akredite olunan alanlarda sınav ve belgelendirme yapılmaya başlandı.
TİAD MTM, sektörü belgelendirmeye 2017’de de devam ediyor
“Mesleki Yeterlilik Belgesi” vermek için uluslararası akreditasyon ve yetkilendirme işlemlerini tamamlayan TİAD MTM, “NC/CNC Takım Tezgahları Uygulama ve Servis Görevlisi”, “NC/CNC Takım Tezgahları Mekanik Servis Görevlisi” ve “NC/CNC Takım Tezgahları Elektrik/Elektronik Servis Görevlisi” mesleklerinde belgelendirme faaliyetlerine zaman kaybetmeden başladı. Belgelendirme faaliyetleri kapsamında bu zamana kadar; Ak Makina, Baysel, Chiron Türkiye, CMS Makina, CNC Dijital, CNC İleri Teknoloji, DMG Mori Türkiye, DMS CNC, Erkan Makine, GF İmalat Çözümleri, GNC Teknoloji, Haksan, Han Elektronik, Her Makina, Mazak Türkiye, Mega Elektronik, Ses3000, Tezmaksan, Turkmac Makina ve Uğursan firmaları personelini sınava göndererek belgelerini aldı. Bu firmalar artık “Yeterlilik Belgeli Personel” ile sektöre hizmet veriyor. Akreditasyon süreci tamamlandıktan sonra 2016 yılının sonuna kadar toplam 180 işgücü belgelendi. TİAD Mesleki Test Merkezi tarafından CNC operatörlerinin de belgelendirilmesi için çalışmalara başlandı. 2017 yıl sonu itibariyle bu alanda da belge verilmeye başlanması planlanıyor.
TİAD MTM bünyesinde “Mesleki Yeterlilik Belgesi” verilen meslekler ve tanımları
NC/CNC Takım Tezgahları Uygulama ve Servis Görevlisi – 5. Seviye
Takım Tezgâhlarında İSG ve Çevre Güvenliği, Kalite Yönetim Sistemi, İş Organizasyonu, CNC Takım Tezgâhları Teknolojisi birimlerindeki çalışmalara ek olarak, CNC takım tezgahları üzerinde üretilebilirlik çalışmaları, zaman etüdü, prototip parça işleme ve CNC takım tezgahlarının kullanım ve programlama eğitimleri verme çalışmalarını yürüten personelin yapması gereken asgari iş ve işlemleri tanımlar.
NC/CNC Takım Tezgahları Mekanik Servis Görevlisi – 5. Seviye
Takım Tezgâhlarında İSG ve Çevre Güvenliği, Kalite Yönetim Sistemi, İş Organizasyonu, CNC Takım Tezgâhları Teknolojisi birimlerindeki çalışmalara ek olarak, CNC takım tezgahlarının kalibrasyon ölçümleri, periyodik bakımları, arıza bakım/onarımları, makine kurulumu çalışmalarını yürüten personeldir.
NC/CNC Takım Tezgahları Elektrik/Elektronik Servis Görevlisi – 5. Seviye
Takım Tezgâhlarında İSG ve Çevre Güvenliği, Kalite Yönetim Sistemi, İş Organizasyonu, CNC Takım Tezgâhları Teknolojisi birimlerindeki çalışmalara ek olarak, takım tezgahlarının elektrik/elektronik bakım onarımları, elektronik devre kurulumları ve makine kurulumu çalışmalarını yürüten personelin yapması gereken asgari iş ve işlemleri tanımlar.
Devam eden kapsam genişletme çalışmaları
Belgelendirme çalışmalarında mevcut olan akreditasyon kapsamına CNC Programcısı (Seviye 4), Mekanik Bakımcı (Seviye 3) mesleklerinin de dahil edilmesi için çalışmalar devam etmektedir. Bu sayede, imalat sektörünün ihtiyaç duyduğu nitelikli teknik elemanların ortaya çıkarılması amaçlanmaktadır.
TİAD MTM’nin iş hayatına yararları
TİAD MTM’nin işverene yararları temel olarak; işe alınacak personelin sahip olduğu bilgi, beceri ve yetkinliklerini önceden biliyor olmak ve oryantasyon sürecini kısaltmak, personel hatalarından kaynaklı makine kırılması ve iş kazalarını en aza indirmek, varolan ve ileride oluşabilecek ilgili devlet teşvikleri sayesinde personel istihdamı maliyetlerini azaltmak olarak gösterilebilir.
Başarının Ödüllendirilmesi: Belgelendirme için doğrudan hibe desteği
TİAD MTM ile Mesleki Yeterlilik Kurumu (MYK) arasında imzalanmış olan “Belgelendirme için Doğrudan Hibe Protokolü” kapsamında sınava giren kişilerin sınav için TİAD MTM’ye ödemiş oldukları sınav ücretleri belge almaya hak kazanmaları durumunda geri iade edilmektedir. Böylece belge sahibi kişiler veya bu kişileri belge almak üzere TİAD MTM’ye gönderen işletmelerin hiçbir gideri olmayacaktır. TİAD MTM’nin çalışana yararları ise temel olarak; bir işi başarıyla ve işveren tarafından kabul edilebilir ölçülerde yapabileceğini akredite bir belge ile kanıtlıyor olmak, iş bulma sürecini en aza indirmek, işyeri açma hakkı elde etmek şeklinde sıralanmaktadır.
TİAD MTM'nin akredite olduğu “NC/CNC Takım Tezgahları Uygulama ve Servis Görevlisi”, “NC/CNC Takım Tezgahları Mekanik Servis Görevlisi” ve “NC/CNC Takım Tezgahları Elektrik/Elektronik Servis Görevlisi” mesleklerinde sürdürdüğü belgelendirme faaliyetleri kapsamında, yıl sonuna kadar Türkiye Cumhuriyeti ve Avrupa Birliği tarafından ortaklaşa finanse edilen “Belgelendirme için Doğrudan Hibe Protokolü” aracılığıyla belge almak isteyen kişilere verilen destekler ile başvuruda bulunan kişilere fayda sağlanması amaçlanmaktadır. Hibe programı ile belge almaya hak kazanan kişiler için sınav ücretleri geri ödenerek belgelendirme bir anlamda ücretsiz hale getirilmiş olacaktır.
Mesleki Yeterlilik Belgesi ile ilgili sıkça sorulan sorular
Kimler Mesleki Yeterlilik Belge Sahibi olabilir?
MYK tarafından yayımlanan ulusal yeterliliklere göre mesleki yeterliliğini belgelendirmek isteyen herkes, MYK Mesleki Yeterlilik Belgesi sahibi olmak için ilgili yeterlilikte yetkilendirilmiş belgelendirme kuruluşlarına başvuru yapabilir. TİAD MTM’nin vermekte olduğu belge sınavlarına başvuru için okuma yazma bilmek yeterlidir. Başvuruları uygun bulunan adaylar, başvuruda bulundukları ulusal yeterlilikte yer alan esaslar doğrultusunda sınav ve/veya diğer ölçme yöntemlerine göre değerlendirilirler. Değerlendirme sonucunda başarılı olan kişiler MYK Mesleki Yeterlilik Belgesi almaya hak kazanırlar.
Kişi birden fazla ulusal yeterlilik için MYK Mesleki Yeterlilik Belgesine sahip olabilir mi?
Ulusal Yeterlilik Sistemi, kişilerin birden fazla ulusal yeterlilikte belge sahibi olabilmelerini mümkün kılmaktadır. TİAD MTM bünyesinde ortak birimlere sahip meslekler arasında yatay geçiş ile diğer belgelere sahip olunabilir.
Mesleki Yeterlilik Belgelerinin yurtdışında da geçerliliği var mı?
TİAD MTM tarafından verilen mesleki yeterlilik belgelerinin, uluslararası alanda birçok ülke ile karşılıklı tanıma anlaşması olan TÜRKAK akreditasyonuna sahip olması nedeniyle, belgelerin yurtdışında da geçerliliği bulunmaktadır. Talep edilmesi halinde belgeler İngilizce dilinde de hazırlanarak verilebilmektedir.
08.05.2017