TİAD MTM, Sektörü Belgelendiriyor
Takım Tezgahları Sanayici ve İşadamları Derneği, TİAD MTM ile Sektör Çalışanlarının Profesyonelliğini ve Niteliğini Belgeliyor
Samet Burçin Aydoğmuş
TİAD Genel Sekreter Yardımcısı
“Mesleki Yeterlilik Belgesi” vermek için uluslararası akreditasyon ve yetkilendirme işlemlerini tamamlayan TİAD Mesleki Test Merkezi (TİAD MTM) belgelendirme faaliyetlerine hıza devam ediyor.
Takım Tezgahları Sanayici ve İşadamları Derneği (TİAD), T.C. Başbakanlık Hazine Müsteşarlığı, Merkezi Finans ve İhale Birimi (MFİB) tarafından 30 Mart 2010 tarihinde yayımlanan teklif çağrısı kapsamında Avrupa Birliği’nden (AB) hibe almaya yönelik “VOC-Test Merkezi Programı”na 16 Temmuz 2010 tarihinde bir proje sunmuş ve bu bağlamda Türkiye’de takım tezgahları sektöründe geçerli olacak mesleki yeterlik ve standartları belirlemeye, bunları test etmeye ve belgelendirmeye aday olmuştu. MFİB tarafından titizlikle yürütülen uzun ve kapsamlı değerlendirme sürecini takiben, Hollanda merkezli, teknik yeterlilikler, mesleki eğitim ve işgücü piyasasının gereksinimleri konusunda uzman bir vakıf olan Stichting Kenteq KBB’nin (Centre of Expertise on VET and the Labour Market) ortağı olduğu; Romanya’da yerleşik araştırma kuruluşu INMA’nın(NationalInstitute of Research-Development for Machines and Installations Designed to Agricultureand Food Industry), T.C. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın (BSTB) ve Bahçeşehir Üniversitesi Mesleki Teknik Eğitimi Geliştirme Merkezi’nin (METGEM) de iştirakçileri arasında yer aldığı TİAD “Takım Tezgahları VOC-Test Merkezi” projesi 18 Mart 2011 tarihinde kabul edildi ve ilgili makam tarafından onaylanarak TİAD yetkileri “Hibe Sözleşmesi”ni imzalamak üzere Ankara’ya davet edildi. Sözleşme, 22 Mart 2011, Salı günü Ankara’da Merkezi Finans ve İhale Birimi toplantı salonunda gerçekleşen görüşmenin ardından imzalandı.
Bu projenin amacı takım tezgahlarında satış sonrası hizmetlerdeki standartları geliştirmek ve yükseltmekti. Bu proje sonucunda, Takım Tezgahları Sanayici ve İşadamları Derneği (TİAD), Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne (AB) tam üyeliği ve AB mevzuatına uyum çalışmaları bağlamında, takım tezgahlarının kurulumu ve servis hizmetleri konularında etkin, sürdürülebilir ve “Avrupa Yeterlilikler Çerçevesi” ile uyumlu olarak; ulusal mesleki yeterlilikleri belirlemek, meslek standartlarını geliştirmek, mesleki bilgi ve becerileri değerlendirmek, ölçmek ve belgelendirmek üzere bir sistem kurmak, ulusal ve uluslararası anlamda tanınacak bir Sınav ve Belgelendirme Merkezi işletmek üzere yetkilendirilmiş olacaktı.
Bu proje TİAD tarafından 23 Mart 2011 – 22 Haziran 2013 tarihleri arasında yürütüldü ve başarı ile tamamlandı. Projenin ana çıktısı olarak, 2012 yılında Takım Tezgahları Sektörü satış sonrası hizmetler alanına yönelik olarak, sektör çalışanlarının niteliklerini belgelemek üzere 28 Eylül 2012 tarihinde TİAD Mesleki Test Merkezi (TİAD MTM) kuruldu.
TİAD MTM’nin amacı, hayat boyu öğrenmeyi desteklemek, eğitim-istihdam arasındaki ilişkiyi güçlendirmek ve sektöre niteliği belgelenmiş iş gücü sunmak, Avrupa Yeterlilikler Çerçevesi (AYÇ) ile Türkiye Yeterlilikler Çerçevesi’nin (TYÇ) uyumunu kolaylaştırmak olarak tanımlanmaktadır.
Proje çerçevesinde, sistemin doğru işlemesi ve sektörün standartlarının belirlenmesi için ilk olarak;
16.10.2012 tarihinde “CNC Takım Tezgahları Uygulama ve Servis Görevlisi (Seviye 5) Ulusal Meslek Standardı” hazırlandı ve Resmi Gazete’de yayımlandı.
15.11.2012 tarihinde “NC/CNC Takım Tezgahları Uygulama ve Servis Görevlisi (Seviye 5) Ulusal Yeterliliği” ve “NC/CNC Takım Tezgahları Mekanik Servis Görevlisi (Seviye 5) Ulusal Yeterliliği” hazırlandı ve Mesleki Yeterlilik Kurumu tarafından onaylanarak yayınlandı.
10.04.2013 tarihinde “NC/CNC Takım Tezgahları Elektrik/Elektronik Servis Görevlisi (Seviye 5) Ulusal Yeterliliği” hazırlandı ve Mesleki Yeterlilik Kurumu tarafından onaylanarak yayınlandı.
TİAD MTM; “NC/CNC Takım Tezgahları Uygulama ve Servis Görevlisi”, “NC/CNC Takım Tezgahları Mekanik Servis Görevlisi” ve “NC/CNC Takım Tezgahları Elektrik/Elektronik Servis Görevlisi” mesleklerinde “Mesleki Yeterlilik Belgesi” vermek üzere 12 Aralık 2013 tarihinde Türk Akreditasyon Kurumu (TÜRKAK) tarafından akredite edildi. Ardından, Mesleki Yeterlilik Kurumu (MYK) tarafından da 1 Temmuz 2014 tarihinde yetkilendirilen TİAD MTM aktif olarak faaliyetlerine başladı. TİAD MTM, akreditasyon sürecini tamamladığı günden beri sektörün hatrı sayılır firmalarının satış sonrasındaki hizmetlerde kullandığı teknik personellerini belgelendirdi ve belgelendirmeye devam ediyor.
TİAD MTM’nin hem çalışanlara hem de işverene yararları var. Sistemin, çalışanlara yararı; bir işi başarıyla ve işveren tarafından kabul edilebilir ölçülerde yapabileceğini akredite bir belge ile kanıtlıyor olmak, iş bulma sürecini en aza indirmek, işyeri açma hakkı elde etmek şeklinde sıralanmaktadır. TİAD MTM’nin işverene yararları: İşe alınacak personelin sahip olduğu bilgi, beceri ve yetkinliklerini önceden biliyor olmak ve oryantasyon sürecini kısaltmak, personel hatalarından kaynaklı makine kırılması ve iş kazalarını en aza indirmek, ilgili devlet teşvikleri sayesinde personel istihdamı maliyetlerini azaltmak olarak gösterilmektedir.
Haberin Kaynağı : SUBCONTURKEY YAN SANAYİ ve TEDARİKÇİ GAZETESİ
20.02.2015