Tırport Başkanı Dr. Akın Arslan, “70 bin kişi aynı fikri düşünür, sadece 1 kişi yapar”
Start-up Başarı Rehberi lansmanı düzenlendi. Tırport Başkanı Dr. Akın Arslan, “Fikriniz, taklit edilebilecek kadar kolaysa o fikri çöpe atın.”
Tırport Başkanı Dr. Akın Arslan, “70 bin kişi aynı fikri düşünür, sadece 1 kişi yapar”
Start-up Başarı Rehberi lansmanı düzenlendi. Tırport Başkanı Dr. Akın Arslan, “Fikriniz, taklit edilebilecek kadar kolaysa o fikri çöpe atın.”
Start-up konusundaki tecrübelerini anlatan Tırport Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Akın Arslan, şunları söyledi:
“70 bin kişi aynı fikri düşünür, sadece 1 kişi yapar ve en az 11 kişi de yapılanı inovasyon ile farklılaştırarak kendine pazarda bir şekilde yer bulur. Esas olan düşünmek değil, hayata geçirebilmek yani "execution"dır. Eğer, çok değerli olduğunu düşündüğünüz fikrinizi paylaştığınızda çalınacağını düşünüyorsanız, hızla o fikirden ve ağırlığından kurtulun, çöpe atın ve yolunuza devam edin. Çünkü, çalınabilecek kadar kolay ve taklit edilecek bir fikriniz varsa, içinde size özel iş zekaları barındırmıyorsa, o işe hiç kafa yormaya ve beş kuruş harcamaya değmez. İşte, bu ‘Tecrübe’dir.” dedi.
Start-up Başarı Rehberi lansmanında, start-up ekosistemindeki girişimciler ve yatırımcılar yaşamış oldukları tecrübelerini paylaştılar. KPMG Türkiye’nin ev sahipliğinde, 13 Haziran pazartesi tarihinde Kolektif House KoLounge Maslak’ta “Start-up Başarı Rehberi” lansmanı düzenlendi. Açılış konuşmalarını, KPMG Türkiye Ülke Başkanı Murat Alsan ve Kolektif House CEO’su Ahmet Onur gerçekleştirdi. Ardından, Start-up Ekosistemine 360° Bakış oturumunun moderatörlüğünü KPMG Türkiye Birleşme ve Satın Alma Danışmanlığı Şirket Ortağı Gökhan Kaçmaz’ın yaptığı panelde, Tırport Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Akın Arslan, 212 Kurucu Ortak Ali Karabey, Revel Games, Kurucu Ortak & CEO / Q Angels Ayşe İnal, 500 İstanbul, Başkan Yardımcısı Esat Acar, girişimci ve yatırımcı olarak yaşanmış tecrübelerinin yer aldığı birer konuşma yaptılar. Panelin ardından, KPMG Türkiye Strateji ve Operasyonlar Şirket Ortağı Serkan Ercin, Girişim Sermayesi ile Doğru Yatırım Sunumunu gerçekleştirdi.
Dünya lojistik sektörü 7 trilyon dolara gidiyor, Türkiye’nin konjonktürel avantajı var
Dünya ticaretinin yaklaşık 1/3’nün doğrudan lojistikle ilgili olduğunu ifade eden Tırport Başkanı Dr. Akın Arslan, şunları kaydetti:
“Lojistik sektörünün global büyüklüğü 7 trilyon dolara doğru gidiyor. Pandeminin yarattığı kısıtlamalar üretimi doğrudan vurmuştur ve tedarik zincirinin sürekliliği bozulmuştur. Yıllardır farkında olunmadan neredeyse yüzde yüz Çin’e doğrudan bağımlı hale gelinen çip, elektronik kart vb. komponentlerdeki üretim aksaklıkları, ürün kuyruklarını arttırmış ve dünya lojistik trafiğinin ağırlık merkezi bozulmuştur. Çin ile Batı ticaret koridoru arasındaki lojistik trafiği büyük zarar görmüş, arz-talep dengesizliği navlun fiyatlarında 6 kata varan artışlara sebep olmuştur. Çin’den Avrupa’ya normalde 4 hafta olan konteynerin yolculuğu 8-12 haftaya çıkmıştır. Çin’den 8-12 haftada Avrupa’ya ulaşabilen bir konteyner, eğer ticari kısıtlamalar olmazsa, Türkiye’den Avrupa’nın en uç noktalarına sadece 5 günde ve Çin’e göre çok daha uygun fiyata ulaşabilmektedir. Bu süreç, Türkiye için çok büyük bir konjonktürel avantaja dönüşmüştür.” diye konuştu.
Tırport, 7 ülkede 6 dilde lojistiği uçtan uca dijitalleştiriyor
Türk lojistik teknolojileri start-up’ı Tırport’un global çaptaki başarı öyküsünü anlatan Dr. Akın Arslan, konuşmasına şöyle devam etti:
“Tırport olarak, 2016 yılında Türk lojistik sektörünü dijitalleştirmek ve Avrupa’dan Çine ve Afrika’ya uzanan lojistik aksta önemli oyunculardan birisi olmak vizyonuyla yola çıktık. Bugün 7 ülkede, 6 dilde tüm dijital platformlarda faaliyet gösteriyoruz ve günlük 4.500’ün üzerinde nakliye trafiğinin yönetilmesine destek veriyoruz. Bilindiği üzere, ülkemiz 930 bini bulan 16 ton ve yukarısı kamyon ile Avrupa’nın en büyük kamyon pazarı durumundadır. Bu kamyonların, 550 bini doğrudan ticari yük taşımacılığı yapıyor. Her gün ortalama 450 bin kamyonun FTL yük aldığı Türkiye’de, 1,2 milyon SRC belgeli kamyon şoförü ekmeğini lojistik sektöründen kazanıyor. 450 bin taşımanın sadece 1/3’ü kontratlı taşıma, geri kalanı tamamen serbest piyasa koşullarıyla spot pazarda gerçekleşiyor. Türk pazarının, Avrupa ve dünyadan en büyük farklarından birisi de, yollarda gördüğünüz kamyonların yaklaşık %90’ının şahıslara ait olmasıdır. Faaliyet gösteren 8 bini aşkın kayıtlı lojistik firmasında, özmal kamyon oranı sadece %5’tir. Birçok önde gelen lojistik firmasının, tek bir özmal kamyonu yoktur. Çoğu lojistik firması, aslında birer yük brokerıdır. Türkiye’nin en büyük lojistik firmaları günde 3-4 bin arası FTL taşıma yapabilmekte ve pazarda ancak %0,8 civarı bir pazar payı alabilmektedirler. Türkiye’deki en büyük 12 lojistik firmasının pazardaki toplam payı %6’dır. Tırport olarak, Haziran 2022 itibariyle 95 bini aşkın üye kamyoncuya ulaştık ve önümüzdeki süreçte, Avrupa-Çin-Afrika arasındaki lojistiğin dijital HUB’ı haline gelerek, pazaryeri olmayı ve 1,5 milyonu aşkın uluslararası kamyoncuya ev sahipliği yapmayı hedefliyoruz.” şeklinde konuştu.