Tofaş, SAGE Çalıştayı'na Ev Sahipliği Yaptı
Tofaş, AB’nin sürdürülebilir büyüme stratejisi Europe 2020 doğrultusunda güvenli ve çevreci araçların geliştirilmesine yönelik çalışmaların yürütüldüğü Güvenli ve Yeşil Yol Araçları Platformu (SAGE) Çalıştayı’na ev sahipliği yaptı.
Tofaş, AB’nin sürdürülebilir büyüme stratejisi Europe 2020 doğrultusunda, güvenli ve çevreci araçların geliştirilmesine yönelik çalışmaların yürütüldüğü SAGE (Safe and Green Road Vehicles - Güvenli ve Yeşil Yol Araçları Platformu) Çalıştayı’na ev sahipliği yaptı. 11 Eylül 2014 tarihinde, Tofaş Genel Müdürlük binasında gerçekleşen çalıştaya, Tofaş ve Fiat yetkililerinin yanı sıra SAGE, CRF (Fiat Research Center), İsveç Lindholmen Bilim Parkı, Regensburg Bölgesel Yönetimi, Torino Politeknik Üniversitesi, TÜBİTAK ve çeşitli üniversitelerden temsilciler ile otomotiv yan sanayi ve Ar -Ge yetkililerinin bulunduğu 60 kişi katıldı.
Tofaş Ar-Ge Direktörü Flippo Sesia, SAGE Çalıştayı’nın açılışında yaptığı konuşmada; “SAGE proje platformunun, Türkiye’nin de dahil olduğu Avrupa otomotiv pazarında,daha çevreci, güvenli ve akıllı araçlara dikkat çekmek, bölgelerin rekabet gücünü artırmaya yönelik araştırma ve yenilikleri yakından incelemek adına önemli bir girişim olduğu inancındayız” şeklinde devam etti.
Üniversitelerle bugüne kadar 100’ün üzerinde ortak proje hayata geçirdiklerine dikkat çeken Tofaş İnovasyon ve Teknoloji Geliştirme Müdürü Erhan Küçüksüleymanoğlu, “TOFAŞ Ar - Ge olarak bugün bir yandan yeni bir binek araç platformunun ülkemizde ilk kez geliştirilmesi üzerinde çalışırken bir yandan da Doblo modelinin ABD pazarı için geliştirilmesi çalışmalarında sona gelmiş durumdayız. Ayrıca yine Türkiye’de geliştirilen ilk tam elektrikli araç projesi üzerindeki çalışmalarımızı da sürdürmekteyiz. Bu çalışmaların paralelinde geleceğe yönelik otomotiv teknolojilerinin ürünlerimize yansıtılabilmesi amacıyla TÜBİTAK ve bakanlık destekleri ve Avrupa Birliği desteğiyle yürüttüğümüz çok sayıda araştırma projemiz bulunuyor. Bu projelerin 41’i tamamlanırken 12’si halen devam etmekte, 12’si ise onay sürecinde bulunuyor” dedi.
SAGE platformu temsilcilerinden, Torino Politeknik Üniversitesi Makine Mühendisliği öğretim üyesi Ezio Spessa ise çalıştayda yaptığı konuşmasında, taşımacılık sektöründe 2050 yılına kadar, 1990 yılına göre Avrupa’daki emisyonları, yüzde 60 oranında azaltmanın hedeflendiğini aktardı. Spessa, “12 ila 14 milyon kişinin istihdam edildiği Avrupa otomotiv endüstrisinde Ar-Ge, sürdürülebilirlik açısından önemli bir faktör olarak öne çıkıyor. SAGE projesine dahil şehirlerin sayısını artırmak, Türkiye’yi de bu çalışmaların bir parçası haline getirmek istiyoruz” şeklinde konuştu.
Sanayi, üniversite ve yerel yönetimlerin katılımıyla Ar-Ge projelerinin başlatılmasına imkân tanıyan SAGE Proje Platformu, AB 7. Çerçeve Programı kapsamında 5 bölgede ulaşımda güvenliği iyileştirmek için, aktif güvenlik sistemleri geliştirmek ve sera gazı salınımını azaltmak amacıyla alternatif yakıtlar üzerinde 15 farklı projeyi içeriyor.
Haberin Kaynağı : TAYSAD
02.12.2014