TOSB Başkan Vekili Alper Kanca:
Kuracağımız Üniversiteyle İnsana Yatırım Yapacağız.
Üniversite projeniz ve TOSB’da yaptığınız diğer çalışmalar hakkında bilgi verir misiniz?
Alper Kanca: Proje aynı kararlıkla devam ediyor. O fikrin arkasındayız ve Türkiye’de bizim hayalini kurduğumuz şekilde bir üniversiteye ihtiyaç olduğunu düşünüyoruz. Bu üniversitenin kurulması zaman alacak çünkü çok sıradan, klasik bir eğitim kurumu tesis etmek istemiyoruz, biraz farklı bir üniversite kurmak ve sanayi ihtiyaçlarını ön plana çıkarmak istiyoruz. Sadece bir bina birkaç tane laboratuar olarak değil, ciddi bir konseptin olması gerekiyor.
İki tane temel unsur olmasını amaçlıyoruz . Bir tanesi teknik bir üst yapı yani mühendislik fakültesi, diğeri de idari bilimler fakültesi. Yani endüstrinin istediği iki çeşit temel insan var. Biri mühendis, diğeri işletmeci, iktisatçı, mali işler yöneticisidir. Biz de bu iki dalında yer alacağı için üniversite hedefliyoruz. Öğrencilerin sanayiyle alışık, aşina olduğu bir model yani öğrencilerin okula ilk başladığı günden itibaren sanayiyle iç içe olduğu bir model yaratmanın peşindeyiz.
TOGEV adında bir vakıf kurduk ve tüm bu düşündüklerimizi o vakıf yapacak. TOSB bu işi yürütecek ama destek verecek olan firmaların ciddi bir kısmı da TAYSAD üyelerinden olacak.
Geçen günlerde Mercedes Benz’in CEO’su bölgemize ziyarette bulundu. Kendisi gelmeden bir gün önce onun danışmanı geldi ve incelemelerde bulundu. Ve bize dünyada çok yer dolaştığını fakat bu kadar alt yapısı gelişmiş bir bölge görmediğini söyledi. TOSB’un içerisinde olduğumuz için göremediğimiz şeyi bize o söylemiş, hatırlatmış oldu. Dünyanın en saygın şriketlerinden birinde çalışan ve gezmediği ülke kalmayan, en büyük sanayi ülkelerini, şehirlerini çok iyi bilen birisinin bu övgüsü beni oldukça gururlandırdı. Bu bakımdan özellikle TOSB’un kurucularından babam Abdullah Kanca’yı rahmetle anıyorum. Bu işe emek verenlere ve diğer kuruculara da bu vesileyle bir kez daha teşekkür ederim.
TOSB’un Misyonlarından Biri de Yabancı Sermayeyi Buraya Çekmek
TOSB’un şu an üye sayısı 85’dir. TOSB doluluk oranı en fazla olan sanayi bölgelerinden biridir. Boş gördüğünüz bir kaç boş arazinin birkaç sebebi var. Örneğin bizim bir alanımız var yan tarafta ve o bizim büyüme alanımız ama ayrı bir parsel olarak görünüyor.Yani KANCA geçmişte yaşadığı sorunu bir daha yaşamk istemiyor. Büyüdükçe, taşınmak yerine, yan tarafta ilave binalar yapmak ve aynı lokasyonda büyümek niyetindeyiz. TOSB da fabrikası olan 5-6 tane firmanın bu amaçla yedek parseli var. Ayrıca 2-3 tane de TOSB’un kendi arsası var. Biz arsamızı tutuyoruz ve onların üzerine yabancı bir yatırımcı geleceğini umuyoruz. TOSB olarak arsaların üzerine fabrika yapıp kiralıyoruz. TOSB’un yabancı sermayeyi çekme gibi böyle bir misyonu da var.
Sizinde bildiğiniz üzere OSD ve İTÜ’nün ortak olduğu OTAM adında bir kurumvar. Onlar da bölgemize geliyor, yan sanayici için burada test imkanları açacaklar. Bu dünyada çok az olan bir şey. Onlar bizi tanıyacaklar, biz onları tanıyacağız. Bundan beş sene sonra bakacağız ki OTAM bugün yaptığı işin beş katı fazla iş yapacak. Bu model kendi kendini destekleyecek bir model olacak ve diğer organize sanayi bölgelerine de örnek teşkil edecek.
TOSB ve TAYSAD olarak üye firmaların ortak çalışmalar için bir araya gelmelerini sağlıyoruz. Ar-Ge merkezi olan firmalar var. Otomotiv yan sanayinin seçkin firmaların yöneticileri bir araya gelerek, Arge konusunda birbirine nasıl katkı sağlayabileceklerini konuşuyorlar. Bu her sektörde olabilecek bir şey değil. Başka bir faaliyetimi de şirketlerimizin İnsan Kaynakları ve ya Satın almacıları yine bir araya geliyor. Profesyonel yöneticiler bir araya gelerek kıyaslama çalışması yapıyorlar.Diğerlerinden örnkler alıyorlar. Kendinde göremediğin bir durumu diğer şirket görebiliyor ve eksiklerini giderme anlamında bu çalışmalar çok önemli oluyor. Bundan sonra bu çalışmalar artarak devam edecek. Otomotiv yan sanayicileri bu konuda daha açıklar. Bizler TOSB gibi eşsiz bir sanayi bölgesi tesis ederek artık alt yapıyı kurduk, bundan sonra bilgiye ve insana yatırım yapmak gerekiyor. Bundan sonraki dönemde yatırımlarımız daha fazlası ile arge ye , teknoloji geliştirmeye, yetişmiş insan sayısını çoğaltmeye ve daha nitelikli şeyler üretmeye yönelik olacak.Bu ister üniversite sayesinde olsun ister bu ortak çalışmalar sonucu olsun bunu başarmamız gerekiyor.
Haberin Kaynağı : SUBCONTURKEY YAN SANAYİ ve TEDARİKÇİ GAZETESİ
Editör : Özlem Çelebi
19.02.2013