Tosyalı Holding, 100’den Fazla Ülkeye İhracat Gerçekleştiriyor
Tosyalı Holding 2023’te 70. yılını kutlayacak.
Tosyalı Holding, 100’den Fazla Ülkeye İhracat Gerçekleştiriyor
2022 Yılı Değerlendirmesi
2021’de %70’i aşan bir büyüme gerçekleştirerek 6 milyar dolara yakın bir ciro elde etmiştik. 2022 önceki iki yıla kıyasla daha dengeli bir yıl oldu. Ukrayna’da yaşanan gelişmeler tüm dünyayı etkiledi. Özellikle enerji fiyatları konusunda küresel bir zorluk yaşanıyor. Ayrıca Fed’in başını çektiği faiz artırımı süreci ile birlikte dünyada bir resesyon beklentisi oluşmaya başlaması da talebi düşüren bir unsur olarak son 3-4 aydır etkili oluyor. Bu beklentiler demir-çelik fiyatlarını aşağı yönlü baskılıyor. Tüm bunlar bize, önceki yıllarda sektörümüzde yaşanan hızlı büyümenin yerini bir dengelenme sürecine bıraktığını gösteriyor. Biz Tosyalı Holding olarak tüm bu gelişmelere paralel olarak hedeflerimizi esnek ve çevik bir şekilde yönetmeye devam ediyoruz. 2022’yi öngörülerimize paralel olarak 6,1 milyar dolar ciro ile kapatmayı hedefliyoruz. Gelirlerimizin neredeyse yarıya yakınını gerçekleştirdiğimiz ihracat ile büyüme stratejimizi kararlılıkla devam ettireceğiz. Bu çerçevede hem Türkiye’den hem de yurt dışı operasyonlarımızdan yaptığımız ihracatı güçlendirmeye devam edeceğiz. İhracat yaptığımız ülke sayısı 100’ü aşmış durumda. Avrupa’dan Asya ve Afrika’ya kadar birçok coğrafyaya gerçekleştirdiğimiz ihracatı, katma değerimizi daha da artırarak büyütmeyi hedefliyoruz. Sürdürülebilir büyümemizi sağlayacak planlı yatırımlarımızı da küresel ekonomik koşullardan bağımsız olarak aynı kararlılıkla sürdürüyoruz. Türkiye’nin yanı sıra yurtdışında Cezayir’den sonra Senegal ve Angola’daki yatırımlarımıza da devam ediyoruz.
2023 Yılı ve Sonrasına Yönelik Beklenti ve Öngörüler
Tosyalı Holding olarak 2023’te 70. yılımızı kutlayacağız. 3 kıtada sayıları 30’u bulan tesis ve yaklaşık 15.000 çalışanımızla sadece ülkemizin değil dünyanın da sayılı demir çelik güçlerinden biriyiz. Bu başarımızı teknoloji, Ar-Ge, inovasyon ve sürdürülebilirliğe yaptığımız yatırıma borçluyuz. Sürdürülebilirlik ana gündem maddemiz ve önümüzdeki beş sene boyunca da öyle olacak. Önümüzdeki dönemde en önemli gündemimiz Paris İklim Anlaşması ve AB Yeşil Mutabakat ile dünyada yaşanan bu değişim ve dönüşüme, ülkemizde ve faaliyette bulunduğumuz coğrafyalarda öncü olarak topluma ilham vermek. Teknoloji, inovasyon, döngüsel ekonomi, yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımı başta olmak üzere sürdürülebilirlik odaklı tüm faaliyetlerimizle, dünyanın sayılı yeşil çelik üreticilerinden biri olma misyonumuzu gerçekleştirmek.
Bu anlayışla sürdürülebilirlik odaklı nitelikli çelik üretimine yönelik yatırımlarımıza devam edeceğiz. İskenderun Sarıseki ve Cezayir’deki yatırımlarımız bunun en güzel örneği. Cezayir’deki son etap yatırımlarımız da devam ediyor. Tosyalı Cezayir tesisimiz, yıllık 2,5 milyon ton kapasite ile dünyanın en büyük DRI üretim tesislerine ve DRI ile çalışan dünyanın en büyük ark ocağına sahip. İki yıldır üst üste üretimde dünya rekoru kırıyoruz. Şimdi en yüksek teknolojiye sahip yeni bir DRI tesisi ve onun önündeki 4 milyon ton/yıl üretim kapasiteli yassı çelik tesisi yapıyoruz. Bu yatırımı 2024’ün ilk yarısında tamamlamayı planlıyoruz. Bu yeni tesis, daha düşük karbon ayak izi ile bu alanda dünya çelik endüstrisindeki en iyi uygulamalardan biri olacak. Bu yatırımla Cezayir’de yassı çelik de üreteceğiz. Cezayir'e yaptığımız bu yeni teknoloji transferi ile çevresel etki açısından daha da rekabetçi olacağız. Asıl önemlisi de bu tesisimiz %100 hidrojen ile çalışma kabiliyetine sahip olacak. Dünyada hidrojen ile çalışabilen böyle bir teknolojiye yatırım yapan ilk Türk firması Tosyalı olacak. Zaten dünyada da bunu başarabilen şirket sayısı da yok denecek kadar azdır. Bu yatırımla, tesisimizin zaten düşük olan karbon salımını daha da azaltmış olacağız. İskenderun 2’nci Organize Sanayi Bölgesi’nde (OSB) hayata geçirdiğimiz 2,5 milyar dolar değerindeki yatırımımızı 2023’ün ilk çeyreğinde devreye almayı planlıyoruz. Yıllık 4 milyon tonluk bir üretimle devreye girecek bu tesisimizde yassı çelik başta olmak üzere nitelikli çelik üretimine odaklanacağız. En gelişmiş teknolojileri kullanacağımız, Endüstri 4.0 uyumunda bizi küresel rekabette öne geçirecek bir tesis olacak. Bu tesiste daha düşük elektrik enerjisi tüketimi sağlayan Quantum Furnace teknolojisinin Türkiye’deki ilk kullanıcısı Tosyalı olacak. Kullanacağımız üretim metodu ve teknolojisi sayesinde, normal ark ocaklarına göre yüzde 20 oranında daha az enerji kullanarak fosil yakıttan doğan karbon salımını azaltmış olacağız. 2 tane dev, kuantum teknolojili çelikhanesi olacak. İki limanı ile bu tesisimiz yaklaşık 4 milyon ton yassı çeliğin ithal ikamesine katkı sağlayacak. Bununla birlikte kendi enerjimizi kendimiz üretmek üzere temiz ve yenilenebilir enerji kaynaklarına yönelmeye devam edeceğiz. Bu anlayışla temiz bir enerji kaynağı olarak güneşe uzun bir süredir yatırım yapıyoruz. Kısa bir süre önce yeni bir güneş enerjisi yatırımına daha başladık. Aynı anda tüm tesislerimizde toplam 632 bin metrekare alan üzerinde kurulacak GES ile 140 MW kurulu güce ulaşacağız. Böylece Tosyalı olarak dünyanın en büyük çatı üstü GES’e sahip şirketi olacağız. Bununla birlikte hidrojenin üretim faaliyetlerinde kullanımını daha da yaygınlaştıracağız. Uzun dönemde fosil yakıtların hiç kullanılmadığı, kendi kendimize yeterliliğimizin en üst seviyede olduğu bir üretim yapısı oluşturmayı amaçlıyoruz.