TÜDÖKSAD, Sektörel Etki Analizi Anketi Sonuçlarını Açıkladı
27 Nisan- 8 Mayıs tarihleri arasında gerçekleştirilen COVID-19 Sektörel Etki Analizi Anketine, TÜDÖKSAD üyesi 76 dökümhane ve 28 tedarikçi firma katıldı.
TÜDÖKSAD, Sektörel Etki Analizi Anketi Sonuçlarını Açıkladı
Covid-19 Salgını Türkiye Metal Döküm Sektörünü Etkilemeye Devam Ediyor
27 Nisan- 8 Mayıs tarihleri arasında gerçekleÅŸtirilen COVID-19 Sektörel Etki Analizi Anketine, TÜDÖKSAD üyesi 76 dökümhane ve 28 tedarikçi firma katıldı.
Dünya genelinde pek çok sektörden iÅŸletmenin üretimi durdurma veya yavaÅŸlatma kararı aldığı bu süreçte, TÜDÖKSAD - Türkiye Döküm Sanayiciler DerneÄŸi, salgının üyeleri nezdindeki etkilerini tespit etmek üzere bir anket gerçekleÅŸtirdi. 27 Nisan- 8 Mayıs tarihleri arasında gerçekleÅŸtirilen “COVID-19 Sektörel Etki Analizi Anketi”ne, TÜDÖKSAD üyesi 76 dökümhane ve 28 tedarikçi firma katıldı. Ä°ÅŸletmelerin krizin seyrine yönelik öngörüleri ve tedbirlerinin araÅŸtırıldığı anket ile korona virüs salgınının TÜDÖKSAD üyeleri üzerindeki etkileri çarpıcı bir ÅŸekilde ortaya konuldu.
Salgın Sebebiyle Ä°ÅŸ Kayıpları %48’e ulaÅŸtı
Salgın sürecinde Türkiye Metal Döküm Sektörü hammadde tedariki açısından kayda deÄŸer bir sorunla karşılaÅŸmazken; sadece küçük bir bölümü KiÅŸisel Koruyucu Donanım temininde sorun yaÅŸadığını ifade etti.
Dökümhanelerin mevcut iÅŸ kayıpları %48 oranına ulaşırken, katılımcıların büyük çoÄŸunluÄŸu yıllık iÅŸ kaybının %21-40 arasında gerçekleÅŸeceÄŸini öngörüyor. Hem yurt içi hem de yurtdışı satışlar baz alındığında; salgın sürecinde her 4 dökümhaneden 3’ü sipariÅŸ ertelemesi ya da iptaliyle karşılaÅŸmış durumda.
Salgın Öncesi Seviyelere DönüÅŸ 2021 Yılını Bulabilir
Ankete katılan dökümhaneler; koÅŸulların dinamik bir ÅŸekilde günden güne deÄŸiÅŸim gösterdiÄŸini ifade ediyor ve katılımcıların %51’i normalleÅŸme sürecinin uzun bir döneme yayılacağını, eski seviyelere dönüÅŸün tahmini olarak 2021 yılında baÅŸlayacağını öngörüyor.
Bu süreçte her 10 dökümhaneden 4’ü üretime ara verirken; ağırlıklı olarak vardiya azaltma ve dönüÅŸümlü çalışma modeliyle faaliyetlere devam edildiÄŸi ve dökümhanelerin yarısının kısa çalışma ödeneÄŸine baÅŸvurduÄŸu görüldü.
Destek için baÅŸvuran dökümhanelerin yaklaşık %50’si ise baÅŸvuru süreçlerinde sorunlar yaÅŸandığını belirtiyor. Öne çıkan sorunlar ise; kaynak azlığından dolayı baÅŸvurulandan düÅŸük meblaÄŸlar önerilmesi ve talebin karşılanamaması, kredi erteleme taleplerinde önerilen faiz oranlarının yüksekliÄŸi olarak belirtiliyor.
Türkiye Metal Döküm Sektörü Tedarikçilerinin SipariÅŸleri %96 DüÅŸtü
TÜDÖKSAD bünyesindeki, Metal Döküm Sektörüne hammadde, sarf malzemeleri, ekipman ve teknoloji tedariki gerçekleÅŸtiren kuruluÅŸlar ise salgın sürecinde dökümhanelerden gelen sipariÅŸlerin %96 oranında düÅŸtüÄŸünü belirterek; normalleÅŸme sürecinin uzun bir döneme yayılacağını ve tahmini olarak 2021 yılında eski seviyelere dönüÅŸün baÅŸlayacağını öngörüyor. (AraÅŸtırmanın tüm detaylarına TÜDÖKSAD web sayfası www.tudoksad.org.tr üzerinden eriÅŸilebiliyor)
TÜDÖKSAD ilgili bakanlıklar ve kamu kurumları nezdinde, Metal Döküm Sektörünün Covid-19 salgın sürecinde yaÅŸadığı sıkıntıların çözümü ve maÄŸduriyetlerin azaltılması amacıyla baÅŸlattığı giriÅŸimlere devam ediyor. Bu giriÅŸimlerle devlet tarafından uygulamaya konan çeÅŸitli destek imkanlarından sektörün de faydalanabilmesi amaçlanıyor.
TÜDÖKSAD - Türkiye Döküm Sanayicileri DerneÄŸi Hakkında:
Güçlü bir döküm sektörüne sahip olmadan kalkınmanın ve sanayinin sürdürülebilirliÄŸinin saÄŸlanması mümkün olmadığı gerçeÄŸinden hareketle, TÜDÖKSAD – Türkiye Döküm Sanayicileri DerneÄŸi 8.CumhurbaÅŸkanımız Turgut Özal ve dönemin önde gelen diÄŸer sanayicileri ile beraber 1976 yılında kurulmuÅŸ ve 42 yıldır sektörün geliÅŸimi yönünde faaliyetlerini sürdürmektedir.
T.C. Bakanlar Kurulu kararıyla 1995 yılında Türkiye Döküm Sanayicileri DerneÄŸi ismini alan derneÄŸimiz 1989 yılında (WFO) Dünya Dökümcüleri BirliÄŸi ve 2007 yılında da (CAEF) Avrupa Dökümcüler BirliÄŸi’nin üyesi olarak sektörü yurt dışında temsil etmekte ve dünyadaki teknolojik çalışmaları ve geliÅŸmeleri üyelerine aktarmaktadır. Ayrıca, DerneÄŸimiz ülkemiz adına (WFO) Dünya Dökümcüleri BirliÄŸi 2020-2021 Dönem BaÅŸkanlığı görevini de icra etmektedir.