Tüm Yüzey İşlemler Derneği Sektörel Değerlendirme Toplantısı Gerçekleştirildi
TÜYİDER sektörel buluşması, 12 Ağustos 2020 tarihinde İstanbul Cemile Sultan Korusu’nda, gerçekleştirildi.
Tüm Yüzey İşlemler Derneği Sektörel Değerlendirme Toplantısı Gerçekleştirildi
TÜYİDER sektörel buluşması, 12 Ağustos 2020 tarihinde İstanbul Cemile Sultan Korusu’nda, Dernek yönetim kurulu Bilim Danışma Kurulu, Dernek üyeleri ve Sektör temsilcilerinin katılımıyla gerçekleştirildi.
Dernek Başkanı İbrahim Doğangün'ün açılış konuşmasında da belirttiği üzere; Ocak 2020’de kurulan TÜM YÜZEY İŞLEMLER DERNEĞİ-TÜYİDER pandemi sürecinde İstanbul Ataşehir’de hızla faaliyete geçmiş, gerek üye sayısını artırma çalışmaları, gerek sektörel gereksinimleri değerlendirme toplantıları, üniversite-sanayi işbirlikleri, ulusal ve uluslararası birlik, meslek odaları, dernek ve organizasyonlar ile ilişkilerini güçlendirmek yanında Yüzey Akademisi adı altında bir eğitim, test ve sertifikasyon merkezi kurulumu çalışmalarını başlatmıştır.
Dernek Genel Sekreteri ve Bilim Danışma Kurulu üyesi Ali Selen ise Bilim Danışma kurulu adına konusmasında şu hususları aktardı:
Derneğimiz başta insan ve çevre odaklı bir stratejik plan çerçevesinde sektörün sürdürülebilir rekabet koşullarını iyileştirmek, teknolojik bilgi ve tecrübeyi artırmak yeni yüzey işlem ve kaplama teknolojilerinde çözüm ortağı oluşturmak, katma değerli ürün ve teknolojiler ile otomotiv, havacılık, denizcilik, beyaz eşya, dayanıklı tüketim malları, çelik imalat sektörü gibi birçok sektörün ihtiyaçları doğrultusunda ar-ge, fizibilite, test ve analiz, raporlama faaliyetlerinde üyelerine destek olarak eğitim, danışmanlık ve sertifikasyon hizmeti vermeyi, TÜYİDER standardları oluşturmayı hedeflemektedir. Derneğimiz yüzey mühendisliği ve teknolojileri kapsamında çok çeşitli metalik, seramik, cam ve polimerik ürün ve yüzeyler üzerine dış atmosferik koşullarda çalışan parçalar için korozyon ile mücadele amaçlı kaplama çalışmaları, aşınma ömrünü artırma, tribolojik davranışları kontrol amaçlı yüzey işlem ve kaplama uygulamaları, dekoratif amaçlı kaplamalar, yüzey hazırlama ve ön yüzey işlemler konularında ülkemizde 70 yılı aşkın süredir hizmet veren üyelerden oluşmaktadır. Dernekleşme faaliyetlerinin hızlanması ile bir araya gelen üyeler sektörel talepler, yeni pazarlar ve uygulamalar karşısında güçlü sürdürülebilir bir organizasyon yapısı ile hizmet vermeyi amaçlamıştır. TÜYİDER standardları bu doğrultuda şekillendirilecek, sertifikasyon ve eğitim faaliyetleri ile üyelerimizin kalite standardlarının, proses verimliliklerinin artırılmasına, çevreci ve teknolojik bir üretim alt yapısının oluşmasına katkı sağlayacaktır. Bu kapsamda alt çalışma komiteleri oluşturulacaktır.
Dernek Genel Sekreteri Ali Selen’in sunumu ile devam eden değerlendirme toplantısında Selen; derneğin kurulumundan günümüze kadar geçen 8 ay zarfında yaptığı çalışmalardan ve gelecek vizyonunu ayrıntılı bir şekilde dile getirmiştir. Küresel bazda yaşanan sağlık ve ekonomik kriz karşısında atılması gereken adımların önemini vurgulamıştır, Yüzey Akademisinin kurulması ile sektörde doğru ve bilimsel bilginin aylaşılması ve gerek beyaz yaka gerekse mavi yakanın sertifikalandırılması ve mesleki yeterlilik kazandırılmasının sağlayacağı faydalar üzerinde değinmiştir.
Ardından Bilim Kurulu Üyesi Doç. Dr. Ekrem Altuncu özellikle metal imalat sektöründe yüzey işlem sektörünün önemi ve sektörel ivmelendirici gücünden bahsetmiştir. Ülke ekonomisinde başta demir çelik ve alüminyum sektörü için en dinamik ve sektörel beklentilere hızla çözüm oluşturabilecek derneklerin başında olduğumuzun üzerinde durmuş, sektörün sürdürülebilir bir rekabet gücü için teknolojik dönüşüme adaptasyonunun zorunlu olduğunu ifade etmiştir. Özellikle Vakum teknolojilerinin artırılması gerekliliği, yüzey işlemlerde önemli çevre dostu kaplama üretim kabiliyetine ve ön yüzey hazırlıklarında avantaj sağlayacağına vurgu yapmıştır. Polimer üzeri dekoratif kaplamaların vakum altı ince film teknolojisi ile kaplanabileceği, anti bakteriyel kaplama uygulamalarının artacağı özellikle de cam sektöründe akıllı yüzeylerin üretiminde fonksiyonel kaplamaların önem kazanacağı, ön yüzey işlemlerde plazma ve lazer teknolojilerinin yaygınlaşacağı, termal sprey kaplama teknolojilerine ilginin arttığı üzerinde durmuş ve sunumunu Yüzey Akademisinin eğitim ve test faaliyetleri yanında arge faaliyetlerine destek verilmesinin önemini vurgulayarak tamamlamıştır.
Dernek gündemi, hedef plan ve stratejileri bu değerlendirme toplantısıyla üyelerimiz ve sektör temsilcileriyle paylaşılmış, sektörel konular kapsamlı bir şekilde değerlendirilmiştir.