TÜPRAŞ Fuel Oil Dönüşüm Tesislerinin Açılışı
TÜPRAŞ'ın 3 milyar dolarlık yatırım ile hayata geçirdiği Fuel Oil Dönüşüm Tesisi'nin açılışı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, İspanya Büyükelçisi Rafael Mendivil, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Eski Bakanı ve Kocaeli Milletvekili Nihat Ergün, KOSGEB Başkan Vekili Ahmet Karakoç, Kocaeli Valisi Hasan Basri Güzeloğlu ve Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmano
Tören öncesinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Fuel Oil Dönüşüm Tesisi ve tüm ünitelerin son teknoloji ile yönetiminin gerçekleştirildiği kontrol merkezini gezerek, yetkililerden bilgi aldı.
Törende konuşan Erdoğan, Türkiye’de şu ana kadar tek kalemde yapılmış en büyük sanayi yatırımının hizmete açıldığını belirterek: “İlave alt yapı projeleri dahil 3 milyar dolar tutarında bir hacme ulaşan ki, bunu özelleştirme sonrası yatırımlarla beraber yaklaşık 10 milyar dolar gibi bir yatırım olarak değerlendirmek mümkün. Türkiye’ye bu büyük sanayi tesisini kazandırdıkları için TÜPRAŞ’a gönülden teşekkür ediyorum. İstihdama ihracata Türkiye’nin bir enerji üssüne dönüşmesine, cari açığın 1 milyar dolar gibi yüksek bir rakamda azalmasına bu büyük tesis vesile olacak. Irak Türkiye petrol boru hattı ile Türkiye enerjide önemli bir noktaya geldi. BTC ile bu konu değer kazandı. Şimdi TANAP’ın devreye alınmasıyla Türkiye’nin gücüne güç katıyoruz. 44 milyar dolar tutarındaki iki nükleer santral yatırımıyla Türkiye dünyanın merkez ülkesi konumuna yükselecek. Türkiye sadece bir transit ülke olmayacak. Bugün açtığımız bu ve benzeri yatırımlarla Türkiye enerjiye yön veren ülke konumuna yükselecek.” şeklinde konuştu.
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık ise konuşmasında , ülkenin ekonomideki en önemli sorununun, dış ticaret açığından kaynaklı cari açık olduğunu belirterek: ''Demir çelik sektöründe yassı ve uzun mamullerde ülkemizde arz ve talep dengesizliği vardı. Uzun ürünlerde arz fazlalığı, yassı ürünlerde ise arz yetersizliği nedeniyle dış ticaretimizde açık oluşuyordu. Aynı zamanda yassı ürünlerde ithalat, bu ürünleri üretiminde kullanan firmalarımızın rekabet gücü üzerinde baskı oluşturuyordu. Son yıllarda hükümet olarak desteklediğimiz yassı ürünlerin üretimine yönelik yatırımlar, büyük ölçüde arz-talep dengesizliğini ortadan kaldırdı. Benzer durum, ülkemizde rafineri sektörü için de geçerli olup, benzin, fuel oil gibi ürünlerde üretim fazlası, motorin gibi ürünlerde ise üretim açığı söz konusudur. Motorin, ülkemiz akaryakıt sektöründe en çok tüketilen üründür ve tüketimi üretiminin 3 katı olup, ülkemiz net ithalatçı konumundadır. Motorine göre benzinde ise tüketim yıllar itibarıyla azalmakta olup, üretimin yüzde 60'ı ihraç edilmektedir.'' dedi.
Işık, sözlerini şöyle sürdürdü: “Tesisin faaliyete geçmesiyle 500 nitelikli çalışan istihdam edilmiş olacaktır. Yatırım teşvikleri kapsamında desteklenen, cumhuriyet tarihinin en büyük sanayi yatırımı olan bu proje, Stratejik Yatırım Teşvik Belgesi'ne sahip büyük ölçekli bir yatırımdır. Bakanlık olarak bu yıl uygulamaya aldığımız Girişimci Bilgi Sistemi verilerine göre, ülkemizde rafineri sektörü 2013 yılında 46 milyar lira ciro değeriyle toplam imalat sanayi içinde yüzde 5,1'lik paya sahiptir. Rafineri sektörü, kullandığı ham madde gereği yüzde 14 yerlilik oranıyla imalat sanayisi içinde en düşük yerlilik oranına sahip sektördür. Açılışı yapılan bu tesisin, sektörün yerlilik oranının yükselmesine katkı vereceğini düşünüyorum. Yüksek katma değerli, ileri teknolojiye dayalı, çevreye duyarlı ve dışa bağımlılığımızı azaltacak bu tesisin, ülkemiz için hayırlı olmasını diliyorum. Son 12 yılda ülke olarak üretim yapımızda düşük teknoloji düzeyinden orta teknoloji düzeyine geçiş yaptık ve bu alanda büyük başarı elde ettik. Bundan sonraki dönemde ise üretim yapımızda orta yüksek ve yüksek teknolojiye geçiş yapmak istiyor, planlarımızı ve politikalarımızı bu hedef doğrultusunda oluşturuyoruz'' şeklinde konuştu.
Haberin Kaynağı : KOSGEB
02.01.2015