Türk Alüminyum Sektörünün GeliÅŸimi Hakkında Ne DüÅŸünüyorsunuz
Alüminyum metalinin endüstrileşmesi Türkiye'de 1950'li yıllarda başladı. Alüminyum uygulamaları da 20. yüzyılın ikinci yarısında bina doğramaları (kapı, pencere), mutfak eşyaları ve elektrik enerjisi naklinde kullanılan iletkenlerin yapımı ile başladı.
Gelişmiş ülkelerle karşılaştırıldığında, alüminyumun ülkemizde göreceli olarak kısa bir geçmişi var. 1956 yılında çok küçük ve az sayıdaki atölyede 100 ton kadar alüminyum işlendiği biliyoruz. 1960'lı yıllardan itibaren özellikle dayanıklı tüketim mallarının üretimine başlanması ve otomotiv sektöründeki gelişmelerle beraber alüminyuma olan talep de artmaya başladı. 1974 yılında, bir devlet kuruluşu olan Etibank Seydişehir Alüminyum Tesisleri'nin birincil alüminyum üretimine geçmesiyle birlikte ülkemizdeki alüminyum sanayi de önemini artırmaya başladı.
70'li yılların başlarında elektrik enerjisi yetersizliği nedeniyle talebe cevap verebilecek kadar metal üretilememesi, birincil alüminyumun (hammadde) üretimini ve bu endüstrinin gelişmesini kısıtladı. Ülkemizin tek hammadde üreticisi olan bu tesisin yıllık üretim kapasitesi halen yıllık 60.000 tondur.
Günümüzde Türk alüminyum sektörü, ülke sanayinin en önemli sektörlerinden birisidir. Sektörümüz geçmiş yıllarda ortalama yüzde 10-15 civarında istikrarlı bir büyüme gösterdi. Alüminyumun en fazla kullanıldığı sektörler olan otomotiv, beyaz ve kahverengi eşya üretimindeki artış, büyümedeki temel etkenlerden olmakla beraber, sektörümüz yükselen bir trendle alüminyum yarı ürünlerini (ara malı) ve çeşitli diğer ürünleri başta Avrupa olmak üzere dış pazarlara da artan bir oranda ihraç ederek önemini ve gelişmesini gün geçtikçe artırıyor.
ALUEXPO fuarlarının Türk alüminyum sektörüne katkıları nelerdir?
ALUEXPO, Türk alüminyum sektörünü aynı çatı altında toplayan ve Avrasya Bölgesi'nin en önemli fuarı. Gerek Türk pazarına yatırım yapmak isteyen uluslararası firmalara sektörümüzü tanıtmak adınaoynadığı rol açısından, gerekse de sektördeki oyuncuları biraraya getirip, ürün ve servislerini sergileme imkanı sağlamasıyla, sektörümüz adına çok önemli bir rol üstleniyor.
ALUEXPO Fuarı'nın ana amacını teknolojik gelişmelerin, ürünlerin ve servislerin sergileneceği, iş gelişimi ve Türkiye'ye yatırım olanaklarının sağlanacağı bir platform yaratmak olarak görüyoruz. Fuar katılımcılarıyla ziyaretçileri, alüminyum endüstrisinin gelişimini izleme, deneyimlerini paylaşma, ürün ve servislerini sergileme fırsatına sahip oluyorlar. Ayrıca ALUEXPO, var olan iş ilişkilerini tazeleme, yeni iş bağlantıları kurma ve yeni iş anlaşmalarına imza atma fırsatı da sunuyor.
ALUEXPO 2013, dünyada profil ihracatında 7. sıraya, yassı ürün ihracatında ise 12. sıraya yükselerek çok önemli bir üretim merkezi konumuna ulaşan Türk alüminyum sektörünün Avrasya Bölgesi'ndeki en büyük ve ülkemizdeki tek tanıtım platformu.
Bu kapsamda alüminyum sanayiinde kullanılan her türlü hammadde, pres, fırın, yüzey işlemleri konusunda global sektörün tedarikçilerinin yanı sıra ülkemizin başta TALSAD üyeleri olmak üzere hemen hemen tüm alüminyum üreticileri fuarda yer alarak; birincil alüminyum, yassı ürünler, profiller, biyet, külçe ve benzeri diğer birçok ürünleri ile inşaat, otomotiv, ambalaj, havacılık ve savunma, enerji ve benzeri daha birçok sanayi dalının tasarımcı ve satınalmacılarına ürünlerini tanıtacak.
Fuar süresince düzenlenen sempozyumun sektöre katkısı konusundaki görüşleriniz nelerdir?
Bildiğiniz gibi 6. Alüminyum Sempozyumu, TALSAD (Türkiye Alüminyum Sanayicileri Derneği), TÜBİTAK MAM (Türkiye Bilimsel ve Teknik Araştırma Kurumu Marmara Araştırma Merkezi) ve TMMOB Metalurji Mühendisleri Odası tarafından organize ediliyor.
Endüstri, akademik dünya ve STK temsilcilerini biraraya getirecek bu oluşumda, sektörün önde gelen isimleri, uzmanlar ve akademisyenler, masaya yatırılan alüminyum sektörüyle ilgili teknolojik gelişmeleri tanıtacak ve sektörde karşılaşılan problemlerin çözümü konusunda dinleyicilerle bilgi ve görüş paylaşımında bulunacak. Sektörümüz ve alüminyum ürünüyle ilgili bilimsel, teknolojik ve ticari birinci ağızdan paylaşılacağı sempozyumun ALUEXPO 2013 ile eşzamanlı ve aynı mekanda yapılması da fuar ziyaretçilerinin de bu eşsiz öğrenim fırsatından yararlanmasını sağlayacak.
Sempozyumla alüminyum sanayi sektörünü akademik dünya ile aynı platformda buluşturarak, alüminyum sektörümüzü ekonomik, teknolojik ve bilimsel alanlarda irdelemeyi, yeni gelişmeler hakkında bilgilenmeyi, Türkiye'nin alüminyum dünyasındaki yeri ve geleceği için bir vizyon oluşturmayı amaçlıyoruz.
Eklemek istediğiniz özel bir mesajınız var mı?
TALSAD olarak, ülkemizin hemen her bölgesinden 90 üyemizle Türk alüminyum sektörünü yurtiçinde ve yurtdışında fuarlar, bilimsel toplantılar başta olmak üzere çeşitli etkinliklerle temsil ediyor, yurtiçi ve yurtdışında Avrupa Alüminyum Birliği'nin katkıları ile inceleme gezileri organize ediyor, konferans ve seminerler düzenliyor ve sektörümüzdeki gelişmeleri üyelerimize ve alüminyum sektörüyle bire bir ilişkisi olan taraflarla paylaşıyoruz. ALUEXPO ve Alüminyum Sempozyumu da bu gayelerle desteklediğimiz etkinlikler arasında yer alıyor.
Haberin Kaynağı : Aluexpo
17.09.2013