Türk Çelik Sektörü Yıl Sonu Hedefine Ulaştı
2013 yılı toplam çelik ihracatı 13,9 milyar dolar
Geçtiğimiz yıl siyasi ve ekonomik olumsuz koşulların yanı sıra haksız yere açılan anti-damping ve koruma önlemi davaları ile mücadele eden Türk çelik sektörü, tüm olumsuzluklara rağmen güncelleştirdiği yılsonu hedefine ulaştı. Çelik İhracatçıları Birliği verilerine göre, çelik mamulleri ihracatı 2013 yılında miktar bazında 18,4 milyon ton, değer bazında ise 13,9 milyar dolar olarak gerçekleşti. Sektör en çok “uzun ürün” ihraç etti. Bir yıllık süreçte ihracatın en çok arttığı ülkeler ise Irak, Portekiz, İtalya, Yemen ve Tayland olarak sıralandı.
Çelik İhracatçıları Birliği tarafından açıklanan 2013 yılı verilerine göre; Türkiye’nin çelik ihracatı değer bazında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 10,6 gerileme ile 13,9 milyar dolar, miktar bazında ise yüzde 7,3 oranında düşüş ile 18,4 milyon ton olarak gerçekleşti.Çelik sektörünün direkt ihracatına diğer birliklerin faaliyet alanına giren demir çelik ürünleri de eklendiğinde Türkiye’nin 2013 yılındaki toplam çelik ihracatı; miktar bazında 19,2 milyon tona; değer bazında ise 15,9 milyar dolara ulaştı.
2013 rakamlarına göre; bölgeler bazında 7,4 milyon tonluk ihracat ile Ortadoğu ilk sırada yer aldı. Bu bölgeyi 3,3 milyon ton ile Afrika ülkeleri, 2,8 milyon ton ile Amerika ve 2,8 milyon ton ile Avrupa Birliği izledi.Çelik sektörünün 2013 yılı ihracatının, miktar bazında en çok arttığı ülkeler Irak, Portekiz, İtalya, Yemen ve Tayland; en büyük düşüş yaşanan ülkeler ise sırasıyla Suudi Arabistan, Mısır, Lübnan, Kanada ve Singapur oldu.
On iki aylık dönem içerisinde en çok ihraç edilen ürünler; 8,5 milyon tonla çubuk, 1,8 milyon tonla boru, 1,6 milyon tonla profil, 1,5 milyon tonla kütük ve 1,4 milyon tonla sıcak yassı olarak sıralandı.Çelik İhracatçıları Birliği verilerine göre 2013 Aralık ayı ihracatı, geçen yılın aynı dönemi ile kıyaslandığında; miktarda yüzde 3,9’luk düşüş ile 1,5 milyon ton, değerde yüzde 3,5’lik gerileme ile 1,2 milyar dolar olarak gerçekleşti.
Yılsonu ihracat rakamlarını değerlendiren Çelik İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Namık Ekinci; “Sektör olarak toplam ihracatımız ile dünya sıralamasında yedinci ve inşaat demiri ihracatıyla da dünya liderliği konumumuzu yılsonu itibariyle koruduk. Ancak 2013 yılı sektörümüz açısından oldukça zorlu geçti. Özellikle küresel pazarlardaki finansal dalgalanmalar, AB’de yaşanan ekonomik krizin uzun süre çözümlenememesi, önemli pazarlarımızda yaşanan Arap Baharı, Avrupa Birliği ve ABD’nin İran’a uyguladığı ambargo, son dönemlerde ülkemize yönelik haksız yere açılan anti-damping davaları ve korunma önlemi soruşturmalarının sektörümüze yansımaları olumsuzdu. Tüm bu gelişmelere rağmen 2013 yılı sonunu için belirlediğimiz hedeflere ulaştık” dedi.
2014 ile ilgili beklentilerini de dile getiren Ekinci; “Türk çelik sektörü temsilcileri olarak; sektörümüzün ülkemize ve ekonomimize katkısını artırmak ve dünyadaki yerimizi sağlamlaştırmak en önemli hedefimiz. 2014’te bu yıl sektörümüzü zorlayan olumsuz koşulların aşılması, dünya ve ülkemizdeki siyasi, ekonomik istikrar ve güven ortamının sağlanması en büyük temennimiz. Ancak koşullar değişmediği takdirde, 2014 yılı toplam ihracatımız 2013 yılı hedefimizden daha yüksek olmayacaktır. Dolayısıyla 2014 yılı için ihracat hedefimiz 18,5 milyon tondur.” diye belirtti.
Haberin Kaynağı : İlyada İletişim
06.01.2014