Türk Doğal Taşları Tasarımla Değer Kazanacak
3.Doğal taş tasarım yarışması ödülleri dağıtıldı.
Anadolu’nun bereketli topraklarından beslenen Türk doğal taşları 4 bin yıldır sayısız esere ilham oluyor… İstanbul Maden İhracatçıları Birliği de Türkiye’nin doğal taş zenginliğini tasarımın gücüyle buluşturmayı hedefleyerek bu yıl üçüncü kez ‘Doğal Taş Tasarım Yarışması’nı düzenledi. Yarışmaya katılan yarışmacılar çağlar boyu tarihe iz bırakan eserlere yenilerini eklemek üzere çok özel ürünler tasarladı. Birbirinden çarpıcı 570 projenin başvurduğu yarışmanın kazananları ise Esma Sultan Yalısı’nda düzenlenen törenle açıklandı.
İstanbul Maden İhracatçıları Birliği (İMİB)’nin, Türk doğal taşları markasını yaratmak amacıyla düzenlediği 3. Doğal Taş Tasarım Yarışması’nın kazananları açıklandı. Marka algısında tasarım ve tasarımcının gücüne inanan İMİB’in düzenlediği yarışmaya 570 proje başvurdu. Profesyoneller ve öğrenciler için iki ayrı kategoriden oluşan yarışmada toplam 10 proje, Esma Sultan Yalısı’nda gerçekleştirilen törenle ödüllendirildi. Profesyonel kategorisinde, merdiven basamaklarıyla doğal taşları bir araya getiren Salih Saygın Deren’in ‘Tırnak’ projesi birinci olurken, öğrenci kategorisinde İstanbul Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi’nden Hilal Kurt ‘Dividewall’ projesi ile birincilik ödülünü kazandı.
İstanbul Maden İhracatçıları Birliği’nin ev sahipliğini yaptığı ödül törenine İMİB Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Can Çoker ile Yönetim Kurulu Üyelerinin yanı sıra çok sayıda tasarımcı, mimar, öğretim görevlisi, öğrenci ve davetliler katıldı.
3. Doğal Taş Tasarım Yarışması Birbirinden Çarpıcı Eserlere Sahne Oldu
İMİB, geleneksel hale getirdiği Doğal Taş Tasarım Yarışması ile Türk mimar ve tasarımcılarına doğal taşı tanıtmayı ve sanayicilerin tasarımın önemini fark etmelerini sağlamayı hedefliyor. Bu doğrultuda gerçekleştirilen 3. Doğal Taş Tasarım Yarışması’nda 10 proje ödülleri ile buluştu.
Yarışma kapsamında tasarımcılardan; lobi, otel odası, banyo ve mutfak gibi iç mekanlar ile konut, villa, ofis, otel binası için dış cephe kaplamalarında günlük yaşamda kullanılabilecek tasarımlar istendi. Tasarımdaki kıstaslar ise; üretilebilirlik, özgünlük ve doğal taş kullanımı… Sınırları genişleyen yarışma, Türkiye ve KKTC ile birlikte Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, Özbekistan ve Türkmenistan’daki tasarımcılara da kapılarını açtı. Yarışmanın seçici kurulunda, çok değerli akademisyenlerin yanı sıra mimarlar, tasarımcılar, sektör temsilcileri ve İMİB üyeleri yer aldı.
570 başvurunun yapıldığı yarışmada 549 proje değerlendirmeye alındı. Profesyonel kategorisinde, birinci Salih Saygın Deren’in ‘Tırnak’ projesi, ikinci Nazmiye Öztürk’ün ‘Op’ projesi, üçüncü Tanzer Kantık’ın ‘Adam&Eve’ projesi oldu. Eren Çıracı ve Mevce Çıracı’nın ‘Parametrik Girişim Yüzeyleri’ projesi ise mansiyon ile ödüllendirildi. Öğrenci kategorisinde ise; İstanbul Teknik Üniversitesi Mimarlık bölümünden Hilal Kurt ‘Dividewall’ projesi ile birinci, Yıldız Teknik Üniversitesi Mimarlık bölümünden Ufuk Pehlivan ‘Kaynak’ projesi ile ikinci, Mimar Sinan Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi İç Mimarlık bölümünden Kardelen Alptekin üçüncü oldu. Öğrenci kategorisinde Anadolu Üniversitesi Endüstriyel Tasarım bölümünden İbrahim Özen ‘Eclipse’ projesi ile, Anadolu Üniversitesi Endüstriyel Tasarım bölümünden Aslı Erkun, Rezzan Uçar, Ceren Kiraz, Betül Ertan ‘Pisces’ projesi ile ve Okan Üniversitesi İç Mimarlık bölümünden Sefer Kurtoğlu ‘Atm Stone’ projesi ile mansiyon ödülüne layık görüldü.
Tasarım, tasarım, tasarım
Ödül töreninin açış konuşmasını yapan İMİB Yönetim Kurulu Üyesi Tevfik Tunç Türker, tasarımın doğal taş sektörü için önemine dikkat çekerek şunları söyledi: “Müthiş bir zenginliğe sahip olan doğal taş sektörünün global pazardaki konumunu koruması ve “Türk doğal taşları” markasını yaratması için tasarıma yatırım yapması şart. Küreselleşme sonucunda dünya hızla tek bir pazar haline dönüşüyor. Sınırsız alternatif ve ürün çeşidi ile karşı karşıya kalan tüketicilerin beklentileri ise her geçen gün artıyor. Rekabet baskısının çok yoğun olarak hissedildiği günümüzde, firmaların bir adım öne geçebilmesi için farklılaşmaları gerekiyor. Rekabet gücünü artırmak isteyen firmaların tasarıma yönelerek katma değeri yüksek ürünler üretmeye ihtiyacı var. Biz de bu gerçekten hareketle tasarımın önemini her fırsatta dile getiriyoruz.”
Doğal Taş Tasarım Yarışması ile tasarımcıların Türk doğal taşına ilişkin farkındalıklarını artırarak, gelecekte üretecekleri eserlerde doğal taş kullanmalarını sağlamayı hedeflediklerini belirten Türker: “Günümüzde çok geniş bir coğrafyada 170’in üzerinde ülkeye doğal taş ihracatı gerçekleştiriyoruz. Türk doğal taşları dünyanın pek çok yerinde sayısız önemli eser ve yapıda kullanılıyor. Dünyaca ünlü sanatçılar evlerini Türk mermerleri ile süslüyor. Ancak bunlar yeterli değil… Biz istiyoruz ki Türk doğal taşının kalitesini ve zenginliği bilmeyen kalmasın. Doğal taş denince akla gelen ilk ülke Türkiye olsun… Bu hedefe ulaşmak için de doğal taşın zenginliğini tasarımla birleştirmemiz gerekiyor. Bu noktada doğal taş üreticileri ile tasarımcıların işbirliği içinde olması büyük önem taşıyor. İstanbul Maden İhracatçıları Birliği olarak, 2012 yılından bu yana geleneksel olarak düzenlediğimiz Doğal Taş Tasarım Yarışmamız ile bir yandan siz değerli tasarımcılara Türkiye’nin doğal taş konusundaki zenginliğini anlatmaya çalışırken diğer yandan sektör temsilcilerimizin dikkatini tasarımın önemine ve katma değerine çekmeyi hedefliyoruz. Yarışmamız her geçen yıl daha çok ilgi çekiyor. Bu da bizim ne kadar doğru bir yolda olduğumuzu gösteriyor” diye konuştu.
80 Bin TL Ödül Dağıtıldı
Tasarımlarıyla doğal taşın farklı kullanım alanlarını ortaya koyan yarışmacılara İMİB tarafından bu yıl 80 bin TL ödül dağıtıldı. Yarışmanın profesyonel kategorisinde, birinci gelen tasarımın sahibi 20 bin TL, ikinci 15 bin TL, üçüncü 10 bin TL, mansiyon kazanan projenin sahibi 5 bin TL ödül kazandı. Öğrenci kategorisinde ise birinci tasarım 10 bin TL, ikinci 7 bin 500 TL, üçüncü 5 bin TL ve mansiyon kazanan üç proje sahibi de 2,500 TL’lik ödülün sahibi oldu.
3. Doğal Taş Tasarım Yarışması’nın ödül töreni, Ece Sükan’ın sunumuyla gerçekleşti. Gecenin finalinde ise Model Grubu bir konser vererek, tüm yarışmacılara ve misafirlere keyifli anlar yaşattı.
Ödül Kazanan Tasarımlar
‘Tırnak’ Projesi ile bağımsız merdivenler
İMİB’in düzenlediği 3. Doğal Taş Tasarım Yarışması’nda profesyonel kategoride birincilik ödülünü alan Salih Saygın Deren ‘Tırnak’ projesiyle kazandı. Merdiven basamaklarıyla doğal taşları bir araya getirirken farklı bir yaklaşım sunmayı amaçlayan çalışmada her merdiven basamağı iki eşit parçaya ayrılmış ve birbirlerini bütünleyecek şekilde konumlandırılmış... Basamağı oluşturan bloklar arasından sızan ışık ise üçgen prizma formundaki blokların bağımsız olarak algılanmasını sağlıyor.
Atıl durumdaki doğal taşlar için bir yöntem: ‘Op’
3. Doğal Taş Tasarım Yarışmasının ikincisi Nazmiye Öztürk, ‘Op’ projesi için bir ürün değil doğal taş materyali için tasarım potansiyelleri kendi içinde saklı olan bir yöntem önerisi geliştirmiş. Op projesi; doğal taş parçalarının epoksi esaslı kimyasal karışım ile birleştirilmesi ve bu yolla elde edilen mermer kütlenin CNC tezgahta şekillendirilmesi olarak özetlenebilir. Bu yöntem, atıl durumdaki doğal taşların geri dönüşümünü de sağlıyor.
Adam&Eve ile iç ve dış mekanlarda portatif çözümler
Tanzer Kantık’ın ‘Adam&Eve’ adlı tasarımı profesyonel kategorinin üçüncüsü oldu. Tasarım Adam&Eve adında modüler iki ana parçadan oluşuyor. Modüler yapısı sayesinde birbiri ile yeterli sayıda birleştirilerek iç ve dış mekanda mimari temelli unsurlar oluşturmaya imkan veren tasarıma, sadece düz yüzeyle kısıtlı kalmamak adına iki adet ara parça da eşlik ediyor. Adam&Eve hayata geçirilirken tasarımcının oluşturmak istediği form için esnek bir tasarım elemanı olması amaçlanıyor.
Doğal taşın akışkanlığına bir davet ‘Parametrik Girişim Yüzeyleri’
İMİB 3. Doğal Taş Tasarım Yarışması’nın profesyonel kategorisinde mansiyon ödülünü ‘Parametrik Girişim Yüzeyleri’ projesiyle Eren Çıracı ve Mevce Çıracı kazandı. Girişim fizikteki anlamıyla bir ortamdaki farklı dalgaların kesişmesiyle ortaya çıkan desenleri tariflemek için kullanılır. Projeye ilham veren bu fizik olayı bir yüzeyin topolojik altyapısını tanımlamak için kullanıldı. Projenin hedefi akışkan ortamlarda gözlenen bu fizik olayını katılık, ağırlık ve durağanlıkla özdeşleştirebileceğimiz doğal taş yüzeylerde oluşturarak taşın algısını değiştirmek, taşı hafiflik ve akışkanlıkla bağdaştırmak.
Bir seperatörden fazlası: ‘Dividewall’
İstanbul Teknik Üniversitesi Mimarlık bölümünden Hilal Kurt’un ‘Dividewall’ projesi, yarışmanın öğrenci kategorisinde birincilik ödülünü almaya hak kazandı. Mermerin mimari algısına genel bir eleştiri olarak tasarlanan ‘Dividewall’ ile mermere mekan ayrıcı (seperatör) işlevi eklenerek bu malzemenin katı-ağır algısı değiştirildi. Hilal Kurt bu tasarımı ile sadece yapı iç-dış duvar veya döşeme alanlarında değil aynı zamanda mekan içine de mermerin yerleşimini tartışmaya açmayı hedefledi.
Modern Zamanlar İçin Abdesthane ‘Kaynak’
İbadethanelerin AVM ve otellerde üzerine en son kafa yorulan birimler olduğu gerçeğinden hareketle ‘Kaynak’ isimli projesini geliştiren Ufuk Pehlivan, öğrenci kategorisinde ikinci oldu.
Bu projede doğal taş kullanılarak hazırlanmış ‘abdesthane’ biriminde suyun ve taşın birlikteliğinin yeni kurguları üzerine düşünüldü. Fikir, tarihi bir yapının taş duvarları arasından sızan suya gönderme olarak okunabileceği gibi, musluk yerine yeni alternatifler üretebileceğine işaret etmek amacı da güdüyor.
Bir ürün çok özellik
İMİB 3. Doğal Taş Tasarım Yarışması’nda öğrenci kategorisinde üçüncülüğü Mimar Sinan Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi İç Mimarlık bölümünden Kardelen Alptekin kazandı. Taşınabilme özelliği olan bloklar grup halinde farklı işlevler yüklenerek kullanıma hazır bir hale getirildi. Özel minderi ile oturma elemanıyken, istenildiğinde depolama, sergileme ve aydınlatma elemanı olarak da kullanılabiliyor.
‘Eclipse’ nin referansı gezegenler
Anadolu Üniversitesi Endüstriyel Tasarım bölümünden İbrahim Özen’in ‘Eclipse’ adlı projesi öğrenci kategorisinde mansiyon ödülüne layık görüldü. Doğal taşın ağırlığı kullanılarak tasarlanan aydınlatma elemanı, ışığı taş yardımıyla istenilen yöne iletebiliyor. Doğal taşların üzerindeki eşsiz desenler, gezegenlerin görüntüsünü referans verirken, ışığın farklı açılardaki konumuna göre, ışık tutulmaları oluşmakta ve doğal taşın gündüz-gece kısımları oluşmaktadır. Kullanıcıya farklı deneyim sunan ‘eclipse’ bir yandan doğal taşın desenlerini farklı bir şekilde ortaya çıkarırken, diğer yandan da aydınlatma elemanına işlevsellik kazandırıyor.
A Sınıf Lezzetler İçin ‘Pisces’
Öğrenci kategorisindeki ikinci mansiyon ödülünü ise Anadolu Üniversitesi Endüstriyel Tasarım bölümünden Aslı Erkun, Rezzan Uçar, Ceren Kiraz ve Betül Ertan’ın ‘Pisces’ adlı projesi kazandı. A sınıfı restoranlarda balık servisinde kullanılmak üzere tasarlanan Pisces, balık tabağı, sosluklar ve bunların üzerinde bulunduğu meze tabağı olmak üzere 3 birimden oluşuyor. Ana birim olan balık tabağında mermer kullanılarak, doğal taşın hizmet sektöründe kaliteyi artırması amaçlanmış. Meze tabağı ve sosluklarda ise porselen malzeme kullanılarak şık bir tasarım elde edilmiş. Mermer üzerinde oluşturulan delikler ve mermerin iç bükey tasarımı balık yağının süzülmesine olanak sağlıyor. Servis öncesinde ısıtılan mermerin ısıyı uzun süre muhafaza özelliği sayesinde, sunulan balık, sıcaklığını uzun süre koruyor.
ATM’ler için natural bir çözüm ‘Atm Stone’
Öğrenci kategorisindeki diğer mansiyon ödülü ise Okan Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi İç Mimarlık bölümünden Sefer Kurtoğlu’nun ‘Atm Stone’ projesine geldi. Sefer Kurtoğlu, her geçen gün çoğalan yapay görüntüler karşısında naturelleği özleyenler için ATM’leri doğal taşlarla buluşturdu. Taşınabilirliği açısından granittin kullanıldığı ‘Atm Stone’ uzun yıllar geçse dahi ilk günkü parlaklığını, sağlıklı görüntüsünü koruyup; ısıya, çizilmelere, doğal ve çevresel faktörlere karşı kendini koruyor.
Haberin Kaynağı : İlyada İletişim
24.03.2014