Türkiye, 4. Sanayi Devriminin Öncüsü Olacak
TÜSİAD tarafından düzenlenen “Dijital Türkiye Konferansı” 27 Ocak 2021 tarihinde online olarak gerçekleştirildi.
Türkiye, 4. Sanayi Devriminin Öncüsü Olacak
Türk Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği (TÜSİAD) tarafından ilk kez düzenlenen ve çevrim içi olarak gerçekleştirilen “Dijital Türkiye Konferansı”nın açılışında konuşan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, yeni nesil teknolojilerin pazarı değil, geliştiricisi bir Türkiye olarak 4. Sanayi Devrimi’nin öncü ülkelerinden biri konumuna gelmeyi hedeflediklerini vurguladı.
Büyümede yukarı yönlü revize
COVID-19 salgınıyla birlikte dijitalleşmenin daha önce olmadığı kadar gündeme girdiğine işaret eden Varank, salgın süresince kamu hizmetlerinin ve iktisadi faaliyetlerin dijitalleşmesinde tüm dünyaya örnek olan bir performans sergilediklerini söyledi. Bunun bir yansıması olarak e-ticaret sektörünün 2020’de yaklaşık yüzde 65 büyüdüğünü belirten Varank, “Bu kayıt altına almanın bizim büyüme rakamlarımıza da yansıdığını düşünüyoruz. IMF, 2020-2021 Türkiye büyüme öngörülerini yüzde 1,2 büyüme olarak revize etti. 2021'de Türkiye'nin yüzde 6 büyüyeceğini öngörüyor” dedi.
Dijitalleşme belkemiği gibi
TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Simone Kaslowski de pandeminin olumsuz etkilerinin bir süre daha devam edeceğini belirterek bu zorlu dönemin tüm ekonomilerde olduğu gibi Türkiye’de de önemli dönüşüm gerekliliklerini ortaya çıkardığını vurguladı. Gerek salgın sürecinde dayanıklılığın gerek toparlanma sürecine hızla geçişin unsurlarına bakıldığında bu süreçlerin belkemiğinin dijitalleşmeden geçtiğini belirten Kaslowski, “Artık oyunun kuralları değil, oyunun kendisi değişiyor. COVID-19 salgını zaten içinden geçilen dijital dönüşüm sürecini daha da hızlandırdı. Bu yolculuğa başlamış ekonomiler ve şirketler, daha hızlı uyum sağladı ve giderek yatırımlarını bu alana yoğunlaştırdılar. Henüz başlamamış olanlar ise ciddi adımlar atıyor. İş dünyası olarak bu süreçte yeni iş modellerini, tüketici ve çalışan açısından ise yeni tercihleri tecrübe ediyoruz” dedi.
“e-Devlet kullanıcısı 52 milyonu aştı”
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Dijital Türkiye Konferansı’nın açılışına video mesaj ile katıldı. “Salgın oyunu ve oyunun kurallarını değiştirip dönüştürse de ülkemizi, Türkiye’yi oyunda tutacak hız ve esnekliğe sahibiz” diyen Oktay şöyle devam etti: “Konvansiyonel hangi kural değişirse değişsin, dijital dönüşümde biz büyük düşünüyor, büyük oynuyoruz. Kamuda dijital dönüşüme azami önem vererek 735 kurumun 5 bin 517 farklı kamu hizmetini 52 milyonu aşkın kullanıcı sayısına ulaşan e-Devlet'e yani dijital Türkiye'ye entegre ettik. 5G’ye de mümkün olan en kısa süre içinde yerli ve milli imkanlarla geçmek için çalışmalarımızı da sürdürüyoruz.”
“Türkiye dijital dönüşüme liderlik edebilir”
Dijital Türkiye Konferansı’nın konukları arasında yer alan Dünya Ekonomik Forumu (WEF) Kurucusu ve Yönetim Kurulu Başkanı Klaus Schwab, bölgesinde önemli bir aktör olan Türkiye’nin, dijital dönüşüm alanında liderlik üstlenebileceğini ve dijital devrimin etkilerinin en üst seviyeye çıkartılması için öncülük edebileceğini söyledi. Konuşmasında paylaşmak istediği 4 mesaj bulunduğunu aktaran Schwab, teknolojinin daha önce görülmemiş hızda değiştiğini belirterek, “Buna ayak uydurabilmek için artık işletmelerin geleneksel iş modellerinin sınırlarının dışında düşünmesi ve farklı bir değer zinciri perspektifi ortaya konulmalı. Artık dikey değil, yatay olarak düşünmemiz lazım. Türkiye de bu noktada ulusal teknoloji girişimleri sayesinde teknolojiye çok ciddi yatırım yapmakta ve Ar-Ge'yi de önümüzdeki 2-3 yıl içerisinde yüzde 1,8 artırmak istiyor” dedi.