Türkiye Bağlantı Elemanları Pazar Büyüklüğü 1,5 Milyar Dolar
Türkiye’nin bağlantı elemanları alanında Almanya ve italya’nın ardından Avrupa’daki üçüncü büyük üretici konumunda olduğunu belirten BESiAD-Bağlantı Elemanları Sanayici ve iş Adamları Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Tecdelioğlu, sektörün pazar büyüklüğünün 1,5 milyar doları geçtiğini söyledi.
BESiAD Başkanı Mustafa Tecdelioğlu, sektörün 2015 yılında büyümeye devam ettiğini, ihracatın tonaj olarak %15 arttığını fakat ihracat birim fiyatının düştüğünü belirtti.. Tecdelioğlu, ‘Sektör olarak Almanya, ingiltere, Fransa gibi Avrupa Birliği ülkeleri başta olmak üzere 180 ülkeye ihracat yapıyoruz’ dedi.
Üretimde Avrupa’da ilk 3, Dünyada ilk 10 Arasındayız
Her yıl tahmini % 8-10 büyüyen Türkiye’deki bağlantı elemanları sektörü, üretim miktarı açısından Avrupa’da ilk üç ülke arasında yer alıyor. Yeni yatırımlarla beraber, birkaç yıl içinde ilk iki ülke arasına girmeyi hedefliyoruz diyen Mustafa Tecdelioğlu, dünya piyasalarına bakıldığında ise Türkiye’nin sektörde ilk 10 üretici ülke arasında yer aldığını söyledi.
Çin imalat Sanayini Tehdide Devam Ediyor
Mustafa Tecdelioğlu; ‘Tüm sektörlerde yaşanan Çin tehdidinin metal sektöründe de yaşandığını söylemek isterim. Tüm dünya sanayi için aslında Çin tehdit oluşturuyor. Özellikle metal sektöründe ciddi bir sıkıntı var. Çin ihtiyacının 3 katını üretiyor. Hammadde fiyatları çok düşmüş durumda. Çin ihtiyacından çok fazla üretmeyi alışkanlık haline getirdi. Bu başta dünyanın işine geldi ama şuan Çin birçok sektörün karşısında tehdit olarak duruyor. Hem bir sürü maliyet artırıcı faktörle boğuşurken bir de Çin ile fiyat rekabeti sektörlerin bitmesine yol açar. Bu konuda da gerekli adımların atılması gerektiğine inanıyorum’ dedi.
Bu arada fiubat’ın son haftası Avrupa’da sektörün aleyhine sonuçlanan bir gelişmeyi de paylaşmak isterim.
“Avrupa Birliği ülkeleri, Çin’den gelen bağlantı elemanlarına 2004 yılından beri % 85,3 oranında anti damping vergisi uyguluyordu. Çin anti damping vergisinin haksız olduğuyla ilgili Dünya Ticaret Örgütü nezdinde dava açmıştı ve bu dava fiubat sonu sonuçlandı. Çıkan karar anti damping uygulamasının haksız olduğu yönünde. Bundan böyle özellikle Çin ve Malezya Avrupa Birliği ülkelerine ucuz bağlantı elemanları verecek. Bu karar özellikle standart ürünlerde Türkiye pazarı içinde bir tehdit aynı zamanda ve Türkiye’nin Avrupa’ya yaptığı bağlantı elemanları ihracatını da olumsuz etkileyecektir diye düşünüyorum.”
Bu olumsuz gelişmeye rağmen kalite ve lojistik avantajımızla 2016 yılında da hem üretim hem de ihracat rakamlarında artış beklediklerini belirten Mustafa Tecdelioğlu, özellikle iDDMiB’in BAKiEL oluşumu altında yaptığı URGE Projelerinin de katkısı ile ihracatta önemli bir artış beklediklerini söyledi.
BESiAD’ın çalışmaları sonucunda koyulan son gözetim uygulamasıyla iç piyasada da artış olacağını söyleyen Başkan Mustafa Tecdelioğlu, sektörün üretim rakamlarının artması ile ithalatın azalacağını belirtti.Sektör açısından Fastener Fair Turkey fuarının da önemine vurgu yapan Tecdelioğlu, vida, somun, cıvata, pul, rondela, perçin gibi 3500 farklı üründen oluşan geniş bir yelpazeye sahip sektörün küçük boyutlarına rağmen öneminin vurgulanmasında ve Türkiye’nin bu konudaki gücünü tüm dünyaya göstermesi açısından fuarı çok önemsediklerini söyledi.
Dernek olarak 2016 yılında yapacakları etkinlikler hakkında da bilgi veren BESiAD Başkanı Mustafa Tecdelioğlu, üst çatı kuruluşumuz olan MAKFED-Makine imalat Sanayi Dernekleri Federasyonu kuruldu ve bizde kurucu dernek olarak varız. MAKFED ile yapılacak ortak çalışmalarımız olacak. 2016 yılı içerisinde istanbul Sanayi Odası’na ziyaret gerçekleştireceğiz. Bursa’da genişletilmiş bir yönetim kurulu toplantısı yapmak istiyoruz. Ayrıca istanbul’da yine genişletilmiş 3 toplantı daha yapacağız. 2016 yılındaki gelişmelere bağlı olarak GAP turu organize edebiliriz. Üyelerimizle farklı gezi planımız var.
2016 yılındaki etkinlik olarak en büyük gelişme 30-31 Mart tarihlerinde gerçekleşecek olan Fastener Fair Turkey fuarı olacak. 2014 yılında yapılan fuar çok başarılı geçmişti. Sektörümüz için önemli olan bu fuarı 2016’da da başarıyla geçirmek istiyoruz.
BAKiEL’in 2. Ur-Ge Projesini gerçekleşecek. Bu konuyla ilgili Nisan ya da Mayıs ayında toplantı yapacağız. Bizim sektörümüzden 10 firma başvuru yapmış durumda. Ur-Ge projesi ile ilgili beyin jimnastiği yapılacak toplantılar gerçekleştireceğiz.
Ayrıca diğer sivil toplum kuruluşlarındaki görevlerimize devam ediyoruz. Sektörümüzü, istanbul Sanayi Odasında 25. sektör grubunda 3 dernek üyesi ile temsil ediyoruz. Bulunduğu ilde yine üyelerimiz olarak sanayi odasında çalışan üyelerimiz var. BESiAD’ı ve bağlantı elemanları sektörünü görev aldığımız sivil toplum kuruluşlarında bu şekilde temsil etmeye devam edeceğiz’
Geçen aylarda; Esenyurt, Hadımköy Hoşdere yolu üzerindeki 32 katlı konut inşaatında üç işçinin hayatını kaybettiği asansör faciasında ulusal basın olayın tekniğini bilmeden “bir cıvata 3 can” başlığını atmıştı.
Evet bağlantı elemanları hayatımızın her alanında var ve doğru yerde doğru ürün kullanılması gerekir. Bu olayda ürünü suçlamak yerine, ürünün menşei, kalitesi, kullanan kişinin yetkinliği-uygulama ve kullanma şeklide sorgulanmalıydı. Olayın mahiyeti TMMOB il Koordinasyon Kurulunun basın açıklamasından da anlaşılmaktadır. Raporun basında çıkan bizi ilgilendiren kısmı aşağıdadır.
Buradaki asansör kazasının sebebi; bir cıvatanın kopmasıdır. Bu çok normal bir şey. Çünkü burası uzun süredir (3 yıl) kullanılmamış ve korozyon sonucunda civatalar ömrünü tamamlamış. Bir civatanın kopması ve devreye girmesi gereken ani frenleme sistemin devreye girmemesiyle asansör 24. kattan zemine düşmüştür. Sebebi budur. Yani bu asansörler inşaat yeniden devreye girdiğinde denetimden geçseydi o malzeme yorulması ve korozyona uğrayan malzeme değişseydi o canlar ölmemiş olacaktı. Asansör üretici firmasının inşaat firmasından talep ettiği asansör bakım teklifi kabul edilmemiş. inşaat firması bu teklifi pahalı bulmuş, bununla ilgili bir işlem yapmayıp çalışmaya devam etmiş.(Yük asansörlerinin bakım anlaşması yapılmamıştır)
Haberin Kaynağı : SUBCONTURKEY YAN SANAYİ ve TEDARİKÇİ GAZETESİ
29.03.2016