Türkiye Bağlantı Elemanları Sektörü Gücünü Stuttgart-ta Gösterdi
Almanya-da düzenlenen Fastener Fair Stuttgart 2017 fuarında 44 firma ile Almanya-dan sonra fuarda stand alanı olarak en çok alana sahip Türk katılımcılar sektörün gücünü gösterdi. BESİAD Başkanı Mustafa Tecdelioğlu, fuar izlenimlerini, sektör rakamlarını ve son gelişmelerle ilgili görüşlerini aktardı.
SUBCONTURKEY: Fastener Fair Stuttgart 2017 Fuarı gözlemlerinizi paylaşır mısınız?
Mustafa Tecdelioğlu: Fuar, bağlantı elemanları sektörünün Avrupa-da sergilendiği en büyük fuar ve tüm dünyadan da katılımcılar geliyor. Daha çok Avrupalı katılımcıların ve ziyaretçilerin olduğu bir fuardı, bu yıl çok hareketli değildi. Uzak Doğu Ülkeleri katılımcıları 5. holde idiler. Gelişmekte olan üçüncü dünya ülkelerinden ekonomik krizden mütevellit fazla katılımcıları yoktu. Rusya, Ukrayna, İran ve Kuzey Afrika ülkelerinden fazla katılımcı yoktu. 1. holde Avrupa-ya çalışan A grubu bağlantı üreticileri 3. holde ise bağlantı elemanları üreticilerinin yanı sıra yan sanayicilerinin ağırlıklı olarak temsil edildiği holler oldu. Fuarda holler olarak güzel bir dağılım yapılmış. Fuarda dikkat çeken ise 44 katılımcı ile Almanlardan sonra en fazla metrekare alanla fuara katılan ülke Türkiye-nin olmasıydı. Dikkat çeken bir diğer husus da bu katılımcıların hepsinin stantlarının çok güzel olması ve özel olarak fuara hazırlık yapılmasıydı. Fuarda, Türkler olarak biz Avrupa-dayız ve bizler iyi üreticileriz dedik. Genel olarak bu izlenimi verdik.
Türkiye Bağlantı Elemanları Pazarının Büyüklüğü 2 Milyar Dolar
Stuttgart fuarında katılımcılarımızın verdiği bu mesajı sektörümüzün rakamları da kanıtlar durumda. Türkiye bağlantı elemanları sektörü üretimde Avrupa-da ilk 3-te.. Pazar olarak da Avrupa-da üçüncüyüz. 2016 yılında yaklaşık 500 bin ton üretim gerçekleştirdik. Pazar büyüklüğümüz ise 2 milyar dolara yaklaştı. Bu rakam içerisinde ithalatın payı 550 milyon dolardır. 350 milyon dolar direkt ihracatımız var. Dolaylı ihracatı da içine kattığımız da 2 milyar dolara yakın bir pazar büyüklüğüne sahibiz. 2009 yılından 2016 yılı sonuna kadar bakıldığında %100 büyüdük. Bağlantı elemanları pazarı ithalat ve ihracat toplamına baktığımızda her sene %12-15 aralığında büyüme gerçekleştirdi. Önümüzdeki hedef ise Avrupa-da ilk 2, dünyada ise ilk 10-da olmak. Bu rakamlara dayanarak bunu başarabileceğimizi öngörüyoruz. Büyümeye devam ediyoruz. Türkiye-de bağlantı elemanları sektörü, altyapısıyla, , hammaddesiyle, yan sanayisiyle büyümeye devam ediyor. Talep oluşunca yan sanayimize de ihtiyaç duyuluyor ve onlarında yaptığı yatırımlarla sektörümüz büyüyor. Bu büyümede yerli hammadde kullanmamızın da öneminin çok fazla olduğunu biliyoruz.
Fuarın bir yıl Stuttgart-ta bir yıl da ülkemizde düzenleniyor olması da bizim büyüme trendimizi gösteriyor. Fuar 2018 yılında Türkiye-de tekrar düzenlenecek. Biz fuar organizasyonunu yapan Mack Brooks Fuarcılıktan fuarın 3 gün olmasını istedik. Bundan önceki fuarlar Perşembe ve Cuma günü olarak 2 gün gerçekleştiriliyordu. Cuma günü insanlarımız Cuma Namazına gidiyorlar haklı olarak. Ayrıca aynı tarihte yine başka büyük bir fuar da olacağı için Cumartesi günü de devam etmesini istedik. Başka bir uluslararası fuar olan Win Endüstri fuarıyla aynı tarihe denk gelmesi hem avantaj, hem de dezavantaj oluşturabilir. Fastener Fair Turkey 2018 Fuarı, 15-16-17 Mart-ta İstanbul Fuar merkezinde 2 hollde 3 gün olarak düzenlenecek. Geçen sene yaşanan bazı olumsuzluklardan dolayı fuar sönük geçmişti. 2018-de ise daha iyi bir fuar olacağını düşünüyoruz ve fuar Türkiye-de düzenlenmesinin hak ettiğinin karşılığını da bulmasını istiyoruz.
SUBCONTURKEY: BESİAD olarak 2017 ilk 5 ayı içerisinde neler yaptınız?
Mustafa Tecdelioğlu: Genel Kurulumuzu gerçekleştirdik. Yönetim kurulumuz aynı kadroyla devam etmeye karar verdi. Aslında gençleştirme yapmak istiyoruz ama ülke olarak sıkıntılı bir dönemden geçtiğimiz için aynı yönetim kurulu ile devam etmeye karar verdik. Önümüzdeki ilk genel kurulda (2019) genç arkadaşlarımızı da alarak tecrübeli isimler beraber bir sentez yaparak sektörün gelişmesi için çalışmalara devam edeceğiz.
Geçen ay Bursa Sanayi ve Ticaret Odasına bir ziyaret gerçekleştirdik. BESİAD Başkan Yardımcısı Remzi Topuk, Bursa Sanayi ve Ticaret Odası Meclis Başkanlığı görevini de yürütmektedir. Kendisi bizi çok iyi şekilde ağırladı. Sunumlarını dinledik. Bursa-da çok güzel işler yapılıyor bunları yerinde görmüş olduk.
SUBCONTURKEY: Sektörde yaşanan sorunlar neler? Ne gibi sıkıntılar var?
Mustafa Tecdelioğlu: Türkiye-de üreticilerin%90-ı tüccar değil direkt son kullanıcıya ürün vermek istiyor ve veriyor. Serbest piyasada gayet normal ve olması gereken de bu. İç piyasada yaşanan bazı sıkıntılar da var. Haksız rekabet yapmamak önemli olan. Bugünlerde gündemde fazla yer meşgul eden bir konu ise firmaların birbirinden eleman kapma yarışıdır. Birkaç firma dışında eleman eğitimi yapan bir firma yok, birbirinden eleman alıyorlar, takım değiştirir gibi fabrika değiştiren elemanlar var. Gelecek için de eleman yetişmemiş oluyor ve ayrıca da firmaların maliyetleri artıyor. Etik olmayan bir durum. Sektör olarak bunun üstesinden acilen gelmemiz gerekiyor.
SUBCONTURKEY: Sektör için 2017 yılı öngörüleriniz nelerdir?
Mustafa Tecdelioğlu: Sektörün 2017 yılında da olumsuzluklara rağmen %8-10 büyüme sağlayacağını düşünüyorum. Önümüzdeki 2 yıl içerisinde ithalattan %15 pay alsak ve bunu da yerlileştirmiş olursak, bu yaklaşık 75-80 milyon dolar demek olur ki bu bile sadece %7-8 büyüme demektir. Böylelikle katma değerli ürünler üretmiş oluruz ve bu ürünlerin yurt dışından gelmesini önleyerek Türkiye ekonomisine de katkı sağlarız. Yerli kullanım bazı sektörlerde yapılıyor ve teşvik ediliyor. Bu bağlantı elemanları için de yapılırsa yerlileşme oranımız artar ve bizim sektörümüz de hızla büyümesine devam eder. Sektörümüz kalite anlamında dünya ile rekabet edebilecek düzeyde. Yaptığımız ihracata baktığımız da bunu görebiliyoruz ve gerçekleştirdiğimiz ihracatın %75-80-i Avrupa-ya yapıyoruz. Bunun da büyük çoğunluğu Almanya, Fransa gibi ülkelerdir. Otomotiv, otomotiv yan sanayi, beyaz eşya ve yan sanayisine bu ihracat gerçekleştiriliyor. Türkiye, Tayvan-dan, Kore-den, Japonya-dan, Avrupa-dan yapılan bazı ithalatlarla çok rahatlıkla rekabet edebilir düzeyde. Bütün dünyanın kabul ettiği gibi ve haksız rekabet uygulayan Çin dışında bütün ülkelerle rekabet edebiliriz. Sektörümüz buna hazır.
SUBCONTURKEY: Son olarak neler söylemek istersiniz?
Mustafa Tecdelioğlu: Demiri demir diye satmak, sacı sac olarak satmak önemli değil, sactan yaptığın katma değerli ürünü satmak gerekiyor. Filmaşinden katma değerli cıvata- vida yapıp bu cıvata -vidadan otomotiv veya beyaz eşyaya özel ürün yapıp satmak gerekiyor. Ülke olarak bunu başarabilirsek ekonomik olarak güçlü oluruz. Ülke olarak zengin olursak huzurumuz da olur. Ülke olarak güçlü olmamız gerekiyor. Bölünmememiz gerekiyor. 16 Nisan referandumundan çok güzel bir sonuç çıktı. Halk biz beraberiz dedi, biz ayrışmadık dedi. Bazılarımız evet bazılarımız hayır dedi. Hiç kimse biz kazandık dememeli, bu işin kazananı milletin kendisi oldu. Bütün partilerin bundan ders çıkarması gerekiyor. Halkımız özgür iradesiyle evet ya da hayır dedi ve sonuç yarı yarıya çıktı. Bunu doğru anlayıp ülkemiz için, halkımızın huzuru için çalışmaya devam etmeliyiz.
22.05.2017