Türkiye Bağlantı Elemanları Sektörü Üretim Gücüyle Dünyada Yükselişini Sürdürüyor
BESİAD-Bağlantı Elemanları Sanayici ve İş İnsanları Derneği, sektörü Avrupa’nın üretim merkezi yapmak için çalışmalarına devam ediyor.
Türkiye Bağlantı Elemanları Sektörü Üretim Gücüyle Dünyada Yükselişini Sürdürüyor
BESİAD-Bağlantı Elemanları Sanayici ve İş İnsanları Derneği, sektörü Avrupa’nın üretim merkezi yapmak için çalışmalarına devam ediyor. 2023 yılında ortalama kilogram fiyatının 4,16 USD’a çıkmış olmasının öncelikle sektörümüz ve bizler açısından önemli bir başarı olduğunu vurgulayan BESİAD Yönetim Kurulu Başkanı Sinan Topuk, sektörün 2023 yılını rakamsal verilerle değerlendirdi ve BESİAD’ın çalışmaları ve planlarını paylaştı.
SUBCONTURKEY: Bağlantı Elemanları sektörünün 2022 yılı üretim ve ihracat rakamları nasıl gerçekleşti?
Sinan Topuk: 2022 yılında Bağlantı Elemanları sektörü 205.649 ton ürünü direkt ihraç etmiştir. Bu ihracat karşılığında 757.282.000 USD (3,68 USD/kg) gelir elde edilmiştir. Üretim miktarı hakkında kesin bir veri olmadığı için ancak tahmin edilebilir, dolayısı ile üretim miktarı hakkında bir rakam vermek doğru olmaz.
SUBCONTURKEY: 2023 yılının ilk 11 ayında sektörün üretim, ithalat ve ihracat rakamları hakkında bilgi verir misiniz?
Sinan Topuk: 2023 yılının ilk 11 ayında 167.674 ton direkt ihracat yapılmış olup, bu ihracat karşılığında 696.674.000 USD (4,16 USD/kg) gelir elde edilmiştir. Aynı dönem içerisinde 75.223 ton ithalat gerçekleşmiştir.
İhracatta ilk beş ülke Almanya-Fransa-İtalya-ABD-Polonya’dır. İthalatta ise sıralama Çin-Almanya-İtalya-Malezya-Japonya sıralamasındadır.
BESİAD AKADEMİ, Bağlantı Elemanları Sektörüne Katma Değer Sağlayacak
SUBCONTURKEY: BESİAD olarak 2023 yılında etkinlikleriniz oldu mu? 2024 yılı için planlarınız nelerdir? UR-GE projeleriniz olacak mı?
Sinan Topuk: 2023 Yılı içerisinde üye ziyaretlerimiz, fuar ziyaretlerimiz olmuştur. Diğer taraftan İSO, ÇİB, İDDMİB, BTSO ve MAKFED gibi üst birliklerimiz ile iş birlikler yapılmıştır. Bu çalışmalar için yapılan ziyaretlerde üyelerimizin bilgilendirilmesi, yurt dışı pazarlama heyetleri oluşturulması, sektör analizi, BESİAD Akademi kurulması gibi konularda alt yapı çalışmaları gerçekleştirilmiştir. Bu çalışmaların önümüzdeki yıl içerisinde meyve vererek, elle tutulur sonuçlar ortaya koyacağını hep beraber gözlemleyeceğiz.
2024 Yılı içerisinde en önem verdiğimiz konulardan bir tanesi olan Bağlantı Elemanları Fuarının arzu ettiğimiz seviyede başarılı olmasıdır. Bu başarı için tüm üst birliklerimiz ve fuar organizatörü olan firma ile çalışmalarımız hız kesmeden devam edecektir. Fuarımızın uluslararası düzeyde başarılı olması ve tüm dünyanın tercih ettiği bir fuar haline gelmesi hedefimizdir. 2024 Yılı içerisinde üye ziyaretlerimiz ve iş birliklerimiz hız kesmeden devam edecektir. Sektörümüze yönelik bir UR-GE çalışması yerine yurt dışı pazarlama heyetleri çalışması ile sektörümüz için verimli olacak ülkelere nokta atışları ile gitmeyi ve sonuç almayı hedeflemekteyiz.
Diğer taraftan tüm meslektaşlarımız ile irtibat sağlamak ve üyelerimize yönelik olarak eğitim amaçlı BESİAD AKADEMİ oluşturmak hedeflerimiz arasındadır.
SUBCONTURKEY: 2023 yılındaki İhracat birim fiyatındaki artışı nasıl değerlendiriyorsunuz? Sektörün katma değerli üretim için yaptığı yatırımları değerlendirir misiniz?
Sinan Topuk: 2022 yılındaki ortalama kilogram fiyatımızın 3,68 USD’dan 2023 yılında 4,16 USD’a çıkmış olması öncelikle sektörümüz ve bizler açısından bir başarı olarak görünmektedir. Bu başarının bizim açımızdan tercümesi standart ve ucuz ürün grupları yerine katma değerli ürünlere yönelme olduğu gibi, aynı zamanda da daha karmaşık ve yapımı zor olan ürünlerin ülkemiz üreticileri tarafından üretilmesidir. Yani üreticilerimizin yapabilirliğinin, becerisinin arttığı anlamına gelmektedir. Bu durum tüm sektörümüzü dünya bağlantı elemanları üretiminde üst sıralara taşıyacak bir durumdur. Diğer taraftan mevcut makine parkımızın ve bilgi birikimimizin arttığı anlamına gelmektedir.
SUBCONTURKEY: Türkiye bağlantı elemanları sektörünün dünyadaki ve Avrupa’daki üretici konumu şu an ne durumda? Hedefleriniz nelerdir?
Sinan Topuk: Bu konuda sadece miktar bazlı bir değerlendirmenin yeterli olmayacağı görüşündeyim. Ülkemiz Bağlantı Elemanları sektörü yapabilirlik, hizmet, satış sonrası destekler (ürünlerin arkasında durmak, sahip olmak) gibi konularda taşıdığı sorumlu tavırla, üretim sürati ile çok üst sıralara tırmanmış durumdadır. Bu konularda tüm meslektaşlarımın gösterdiği hassasiyetin artarak sürmesi ve dünya pazarında daha fazla söz sahibi olmak hedefimizdir.
SUBCONTURKEY: Dernek olarak yurt içi ve yurtdışında desteklediğiniz/destekleyeceğiniz fuar organizasyonları hakkında bilgi verir misiniz?
Sinan Topuk: Dernek olarak tüm dünya üzerinde desteklediğimiz tek fuar vardır, Fastener Expo Eurasia – İstanbul Fuarı. Fuarımız 2024 yılından itibaren iki yılda bir Mayıs ayı içerisinde yapılacaktır. Hedefimiz fuarın dünya çapında bilinen, kabul edilen ve rağbet edilen bir fuar haline gelmesidir. Bu amaçla fuarımızı organize eden Reed TÜYAP firması ile özellikle satın alma yetkililerinin takviminde yer almak ve ziyaretlerine açmaktır, sadece dünyanın batısına yönelik değil aynı zamanda tüm dünyanın ilgisini çeken bir konuma taşımaktır. Bunun içinde ihracatçı birliklerimiz, organizatör kuruluşumuz ve derneğimiz hız kesmeden çalışmaktadır. Böylece tüm sektörümüzün faydasına olan ve tüm dünyanın kabullenip izlediği bir fuarın ortaya çıkacağına inanıyoruz.
SUBCONTURKEY: İthalatta gözetim ve korunma uygulamalarında ilaveten ödenen KDV’lerde uygulanan indirimin kaldırılması sektörü nasıl etkileyecektir? Değerlendirir misiniz?
Sinan Topuk: 24.11.2023 tarih ve 32379 sayı Resmî Gazetede yayımlanan Cumhurbaşkanı Kararı ile;
İthalatta korunma önlemi olarak uygulanan gümrük vergisi ve/veya ek mali mükellefiyetler, ithalatta ödenen dampinge karşı vergi ve telafi edici vergiler ile üzerinden KDV hesaplanan her türlü vergi, resim, harç ve paylar dolayısıyla ödenen katma değer vergisinin indirim hakkı kaldırılmıştır.
Yine ithalatta gözetim uygulamasına tabi tutulan mallara ilişkin gümrük beyannamelerinde beyan olunan ve belgelenemeyen tutarlar ile üzerinden KDV hesaplanan her türlü vergi, resim, harç ve paylar dolayısıyla ödenen katma değer vergisinin indirim hakkı kaldırılmıştır.
Bu düzenleme 24.11.2023 tarihinde yürürlüğe girmiş olup, bugünden itibaren ithalat sırasında gözetim uygulaması ve korunma önlemleri kapsamında üzerinden KDV hesaplanan her türlü vergi (örneğin ilave gümrük vergisi, telafi edici vergi), resim, harç ve paylar üzerinden hesaplanan KDV’ler indirim konusu yapılamayacaktır. İhracat sırasında gündeme gelebilen telafi edici vergiler için ödenen KDV’ler de bu kapsamdadır.
İndirim konusu yapılamayan KDV’ler; iktisadi kıymetin (emtia hariç) maliyet bedeline ilave etmekte veya genel giderler arasında göstermekte mükellefler serbesttirler. Emtia ithalatı ile ilgili indirilemeyecek KDV ise ithal edilen malın maliyetine dahil edilmek zorundadır.
Sektörümüzü direkt olarak ilgilendiren bu Cumhurbaşkanlığı kararı ile ithalat mali açıdan bir kademe daha zorlaştırılmıştır. Alınmış olan bu kararın uzun vadede de olsa sektörümüz imalatının faydasına olduğunu düşünüyoruz. Sonuç olarak üretim yapan tüm sektörümüz paydaşları için yaşadığımız zorlu günlerde bir nefes imkânı tanınmıştır.