Türkiye İhracatçılar Meclisi TİM “İnovasyon Ligi” Kurdu
Kendine güvenen firmalara AR-GE süreçlerini yarıştırma imkanı
Türkiye İhracatçılar Meclisi, firmaların inovasyon kültürünün geliştirilmesi ve rekabetçiliğe katkı amacıyla, firmaların AR-GE yapılarının yarıştığı “İnovasyon Ligi”ni kurdu. İnovalig adı verilen yarışmada, ürünler değil, yapılar yarışacak ve kategorilerinde birinci olan firmalar Türkiye’ye “Avrupa Şampiyonlar Liginde” temsil edecek. İnova-L
Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) fi rmaların AR-GE yapılarının yarışacağı “inovasyon ligi –İnova-Lig”i kurdu. TİM’den yapılan açıklamada, ligin amacının inovasyon kültürünün yerleşmesi ve firmaların rekabetçiliğine katkı verilmesi olduğu kaydedildi. TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi de ligin nihai çıktısını, Türkiye’de AR-GE süreçleri içinde eksik olarak değerlendirdikleri “GE-Geliştirme” ayağının gelişmesi olarak tanımladı. İnova-Lig’e bütün firmalar ücretsiz olarak katılabilecek. Herhangi bir sektör ya da konu sınırlaması konulmadı.
TİM, yaptığı açıklamayla İnova-Lig’in kurulduğunu ve Mayıs ayı içinde başvuruların başladığını duyurdu. İnova-Lig, ürünlerin değil, kurumların yarıştığı bir lig olacak ve yarışma süreci boyunca firmalara eğitim ve değerlendirme uygulanacak. Katılımcı firmalar, kendi AR-GE kapasitelerine ilişkin kapsamlı bir rapor da elde etmiş olacak.
İnova-Lig nasıl işleyecek?
TİM’in oluşturduğu sistem ile Türkiye’de ilk kez yapılacak İnova-Lig’e katılmak isteyen firmalar, www.inovalig.com adresinden kayıt yaptıracak ve kendilerine gönderilen anketi doldurarak süreci başlatmış olacak. İnova-Lig, Avrupa’da 17 ülkede uygulanan ve A.T. Kearney’in koordinasyonunu sağladığı IMP3rove programına paralel bir kurguyla işleyecek. TİM ve A.T. Kearney işbirliğiyle oluşturulan İnova-Lig’de firmalar sadece yarışmayacak, kapsamlı bir eğitim de almış olacak.
Her firma, doldurduğu ankete bağlı olarak bir değerlendirmeye tabi tutulacak. Bu değerlendirme sonrasında, haftalık ve aylık bildirimler, eğitim materyalleri, konferanslar düzenlenerek, katılımcı firmaların inovasyon yetkinliklerini artırmaya yönelik katkı verilecek. Bu ilk aşamanın tamamlanmasının ardından katılan her bir firma için yaklaşık 100 sayfalık bir “karşılaştırmalı inovasyon” içeriğine sahip raporu hazırlanacak. Firmalar böylece İnova-Lig’e katılmakla kendi durumlarını gördükleri bir rapora da sahip olmuş olacak. Raporda, firmaların kendi yetkinliklerinin, yerel ve uluslararası pazarlardaki benzerleri ile karşılaştırıldığı bir “benchmarking” (karşılaştırma) içeriği de olacak.
Firmalar, bu karşılaştırmalı rapor ile A.T. Kearney’in inovasyon yönetimi metodolojisinde dikkate alacağı 5 kategori (İnovasyon Stratejisi, organizasyon ve kültür, inovasyon yaşam döngüsü süreci, etkinleştirici faktörler, inovasyon sonuçları) çerçevesinde kendilerini değerlendirecek.
-250 firmayla devam edilecek
Raporlar ve değerlendirme sonucu elde edilen verilerle en iyi puanlara sahip 250 firma etkinliğine davet edilecek. Firma raporlarının incelenmesi ile bu 250 firma içinden 5 farklı kategoride toplamda 50 firma, yarı finallere davet edilecek. Yarı finalistler, Eylül ayında yapılacak bir etkinlikle 15’er dakikalık, inovasyon yönetimi yaklaşımlarını anlatan sunumlar yapacak.
Sunumlar sonucunda 5 kategoriden 5’er firma olmak üzere 25 firma fi nalde yarışmaya davet edilecek. 25 finalist, 2014 Türkiye İnovasyon Haftası’nda büyük jüri önünde yarışacak ve 5 inovasyon kategorisindeki “Türkiye’nin İnovasyon Liderleri” belirlenecek.Ayrıca her kategoriden ilk 3 firma “İnovasyon Ligi Avrupa Şampiyonasında” Türkiye’yi temsil etme şansını elde edecek.
TİM’den yapılan açıklamada, “İnova-lig’de yer alan firmalar hem Türkiye hem de Avrupa standartlarında inovasyon karnelerini elde etmiş olacaklar. Dolayısıyla bu proje ile şirketlerin organizasyonlarına ve günlük operasyonlarına inovasyon kültürünü yerleştirmeleri için oldukça önemli bir fırsat sunuyoruz. Türkiye’nin yaratıcılık potansiyelini, doğru inovasyon yönetim yetkinlikleri ile katma-değere dönüştürmeyi hedefliyoruz. Türkiye’deki firmaların inovasyon yetkinliklerini artırmayı hedefl iyoruz” denildi
TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi: AR-GE’nin “ge”sini oluşturmak istiyoruz
İnova-Lig’i düzenlediği bir basın toplantısıyla tanıtan TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, “Türkiye’de Ar-Ge’nin Ar’ı var, Ge’si yok. İnovalig, bu Ge’yi ortaya çıkaracaktır” görüşünü vurguladı. Büyükekşi, pazara yenilikçi ürünler sürmenin artık başarının en önemli gereksinimi haline geldiğini kaydederek, “Bugünün rekabetçi ortamında tutunmak için tüm iş süreçlerine inovasyonu getireceğiz. İnovasyonu şirketlerimizin tüm katmanlarına yayacağız. Artık oyunun kuralı inovasyondan geçiyor. Şirketler ya inovasyonla oyunu kazanıyor ya da kaybediyor. Dolayısıyla farklılaşabilmesi için bir şirkette inovasyon kültürünün yerleşmesi, şirketin bir inovasyon organizasyonunun olması şart” dedi.
Haberin Kaynağı : PLASFED
26.06.2014