Türkiye Yüzey İşlemler Sektöründeki Gelişmeler ve TÜYİDER
TÜYİDER Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Doğangün, TÜYİDER’in 2022 faaliyetleri, 2023’te planlanan çalışmaları ve sektördeki gelişmeleri paylaştı.
Türkiye Yüzey İşlemler Sektöründeki Gelişmeler ve TÜYİDER
Tüm Yüzey İşlemler Derneği -TÜYİDER’ Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Doğangün, TÜYİDER’in 2022 faaliyetleri, 2023’te planlanan çalışmaları ve sektördeki gelişmeleri paylaştı.
2022’ye derneğimiz adına sektörümüzün geleceğine ışık tutacak stratejik hedeflerimize ulaşmak üzere disiplinli kurumsal anlayışla geleceğimiz gençlerimizi de aramıza katarak; kamu ve üniversitelerle olan iletişim ve iş birliğimizin daha da artacağı, başlattığımız projelerimizin gelişerek meyvelerini vermeye başlayacağı; yüzey işlemlerin yoğun olduğu merkezlerde şube, hedef ülkelerde temsilcilik yapılanmaların başlayacağı paydaş hedef sektörlerimizle iki yönlü gelişirken geliştirme döngüsünde ilişkilerimizin gelişeceği, birlikte farkındalık ve değerler yaratacağımız bir yıl olacağı öngörüsü ile girmiştik.
2022’ reel ekonomide pandemi, savaş kaynaklı ekonomik dalgalanmaların reel fiyat ve maliyet artışları olarak olumsuz etkilerinin sürdüğü, seçim atmosferine girilmiş olmasından kaynaklı kararsızlık ortamının ve bu surette ucuz ülke konumuna gelmenin sağladığı iş fırsatları ile dengelendiği bir yıl oldu. Bu koşullarda 2022 yılı derneğimiz adına bu kararsız, belirsiz ortama rağmen kuruluşunda sağlanan ivme ile başlanan fuar, Tüyidergi ve üye buluşması faaliyetleriyle dengelendiği nispi de olsa ilerleme sağlandığı bir yıl oldu diyebiliriz.
Derneği kurma sürecinde temel saiklerimizden biri olarak ticari ve etik değerlerin ciddi şekilde sınandığı günümüz zor koşullarında gelişim ve dönüşüme olumlu katkılar vermek, etkili olmak ve bu surette hedeflerimize ulaşmada temel araç gördüğümüz dernek yönetiminde kurumsal yapılanmayı henüz istediğimiz düzeyde sağlayamadık.
Tüm endüstride baş döndürücü gelişim ve dönüşümlerin yaşandığı günümüz de TÜYİDER yönetim kurulumuzun kurumsal mekanizmalar oluşturması, daha efektif yönetim kimliğine kavuşması, başlattığımız proje ve uygulamaları geliştirmesi, ihtiyaç duyulan yenilerinin hayata geçirilerek etkinliğini artırması, derneğimiz, sektörümüz ve kritik belirleyici rolüyle içinde yer aldığı tüm endüstri için oldukça değerli.
Devletimizin katma değeri yüksek stratejik üretimlere yöneldiği, Paris İklim Anlaşması ve Avrupa Yeşil Mutabakatı çerçevesinde yüzey işlemlere ilişkin sorunlarımıza çözümler üretmenin gereklilikten öte artık bir zorunluluk haline geldiği bir süreçteyiz.
URGE gibi projelerimiz yanı sıra seçim gündemi nedeniyle en önemli projemiz Yüzey İşlem ihtisas OSB projemiz de henüz beklemektedir. Şimdilerde ise bıçak gibi saplanan deprem gündemi nedeniyle belirsizliğe girmiş durumdayız.
Giderek daha çok ihtiyaç duyduğumuz; her kademede birbirini dinleyen, konuşabilen ortak paydada bulaşabilen ortamlar yaratmak; birlik olabilmek halen kırılma noktamız.
Şartlar dernek yönetim kurulu olarak mevcudu yeterli görmeyi, yaptıklarımızla yetinme lüksünü bizlere vermemektedir. Sektörün 70 yıllık sahipsizlik döneminde sektörü kendi çıkarlarına göre domine etmek gibi zararlı alışkanlıkları unutmak; kimya alanında ülkemizin dışa bağımlı olmasını sürekli kılmak pahasına gelişime ve dönüşüme set olmak yerine akışa uymak, öncü olup katkı vermek; bağnazlıktan arınmak gerekiyor.
Sivil toplum kuruluşlarının dünyada ve ülkemizdeki yeri
Ülkemizde 4547’si vakıf, 86.031’i dernek statüsünde olmak üzere 90.578 sivil toplum kuruluşu faaliyet gösteriyor. Hindistan’da 2009 itibarı ile 3,3 Milyon, Rusya’da 277 bin, ABD’de 1,4 milyon, Almanya’da 2,1 milyon ve Fransa’da ise 1,47 milyon STK bulunuyor. Almanya’da 40 Fransa’da her 10 vatandaşa bir STK düşerken, bu rakam Türkiye’de 780’dir. Bunların yaklaşık %65’i hayır işleri için. Biz Tüyider olarak kalan %35 içindeyiz. Şüphesiz bireylerin gönüllü çalışmalara katkılarının düşük seviyede kalmasında en önemli neden sivil toplum kuruluşlarının (STK) etkinliklerinin sınırlı kalmasıdır.
Ülkemizin dünyada kendisine etkili ve saygın bir yer edinmesi için devletlerarası ilişkiler yanı sıra bu arenada etkin çalışmalarla ülkemizi başarıyla temsil edecek STK’lara da ihtiyacı vardır.
Sivil toplum kuruluşlarının Uluslararası ve ulusal arenada artan önemi
STK’ların etkinliklerinin arttığı çağımızda, ticari, bilimsel, kültürel, sanatsal, düşünsel alanlarda toplumlararası ilişkiler büyük önem kazanmıştır. Başka bir deyişle uluslararası ilişkiler gittikçe daha çok “sivil”leşmiş, devlet-dışı, hükümet-dışı bir kimlik kazanmıştır.
Uluslararası ve ulusal arenada toplumsal kararların alınması ve uygulanmasında uluslararası ve ulusal kurumlar yanı sıra sivil toplum kuruluşları da seçilmişlerle birlikte artık daha fazla rol almaktadırlar. STK’ların rolü katılımcı bir anlayışla seçilmişleri doğru karar ve uygulamalar sağlamak yönünde desteklemek, iyileştirme yönünde sorgulamaktır.
Sivil toplum kuruluşlarının katılımcı demokratik toplum oluşumuna katkısı
Ülkemizin lider ülkelerden biri olma iddiası, ancak toplumumuzun her kesimi ile katılımcı demokrasiyi benimsemesi ve yaşaması ile gerçekleşebilir.
Eğer dünyanın daha iyi bir yer olmasını istiyorsak, daha rahat çalışabileceğimiz, daha huzurlu yaşayabileceğimiz bir ortam istiyorsak hepimize sorumluluklar düştüğünü kabul etmeli ve sivil toplum örgütlerinde kurul, komite tüm organlarında proaktif yer almalıyız.
Günümüzde çağdaş iletişim araçlarını etkin bir şekilde kullanan eğitimli bireylerin, demokrasi kültürü de geliştiren toplumsal kararlara katılım isteği her geçen gün artarken öte yanda beklentilerin arttığı ve kompleksleştiği koşullarda kamu kuruluşlarının taleplere tek başına cevap verebilmesi de mümkün olamamaktadır.
Hak ve özgürlüğün en iyi anlam kazandığı sivil toplum örgütlerine güç ve etkinliklerini arttırma imkanı sunan bu koşulları en iyi şekilde değerlendirmek için yönetim yapılarını da adillik, şeffaflık, hesap verebilirlik ve sorumluluk prensipleri üzerine kurmak zorundadır.
Bireylerin taleplerini STK aracılığı ile kamu erkine iletmesi ve bu taleplerin kamu erkince dikkate alınması, karşılanmaya çalışılması, yönetimde demokrasinin temel koşullarındadır. Olmazsa olmaz bu koşul STK’ların demokratik düzendeki önemini ortaya koymaktadır.
Sivil toplum kuruluşlarının ekonomide yeri ve önemi
Piyasa ekonomisi açısından bakıldığında özellikle günümüzde yaşanan ekonomik krizlerin ve bu krizlerin toplum üzerindeki olumsuz etkilerinin azaltılmasında Sivil Toplum Kuruluşlarına önemli sorumluluklar düşmektedir.
TÜYİDER Kurumsal Yönetim Modelinin Oluşturulması
Derneğin temel değeri üyelik yapısının en yüksek nitelik ve nicelikte olmasını sağlamak için üyelere karşı eşit, adil, şeffaf ve hesap verir olmak, bunun için etkin bir iç kontrol sistemine sahip olmak, yasalara uyum, içselleştirdiği uygulamalarla üye ve paydaşlara örnek olmak, savunuculuğu yapılan konularda başta üyeler, medya, kamu, sponsor ve destekçi kuruluşlar olmak üzere tüm paydaşlar ile sağlıklı bir iletişim kurmak, güven duyulan bir kuruluş olmak,
Yönetim kurulunun ve dolayısıyla derneğin etkinliğinin artırılması için kurul, komite ve profesyonel yöneticilere yetki devrinin planlanması ve hayata geçirilmesi bu suretle yönetim yapısının ideale yakınlaştırılması gerekmektedir. Tüm bunların karşılık bulduğu yapı kurumsal yönetim yapılanmasıdır.
Avrupa Birliği’ne uyum süreci Avrupa ile proje işbirliği yapmak isteyen STK’lar dahil tüm kuruluşların proje geliştirme, proje yönetme, finansal raporlama, denetim ve şeffaflık uygulamalarını hayata geçirmek ve bu yönde belirli standartlara uyumu zorunlu bir koşul haline getirmiştir. Bunu sağlamanın yolu kurumsal yönetim anlayışını bir kurum kültürü olarak benimsenmesi ve yaşatılmasıdır.
Derneğin sektör beklentilerinin doğru oluşmasına ve sektörün bir bütün olarak daha güçlü olmasını sağlayabilmesi, başarılı olması için üyeleri ve üyelerinden ve faaliyetlerinden edindiği kaynaklarını hedeflenen sonuçlar yönelik etkili kullanması, benimsediği politikalarında tutarlı olması gereklidir.
Kurumların başarı grafiklerinin yükselebilmesi için sürekli gelişme ihtiyacı vardır. Gelişme ise sadece kurumun tepesinde değil, her seviyesinde odaklanmayı ve sürekli gelişmeyi daha etkin kılacak katılımcı yönetim anlayışı ve yenilikçilik anlayışı ile sürdürülebilir bir nitelik kazanabilir.
TÜYİDER Stratejik Oluşturulması
Üye yapımızı, sektörümüzün potansiyel ve dinamiklerini dikkate alarak derneğimiz amaçları doğrultusunda stratejilerimizi belirlemek ve bu stratejilerimizi gerçekleştirmeye yönelik uygulamalarımızı hayata geçirmek için stratejik yol haritamızı hazırlamamız gerekmektedir.
Yönetim kurulu olarak genel kurulumuza karşı taahhütlerimizi ifade eden stratejik yol haritamızı içerik ve iş birlikleri geliştirmek, iletişimi çok yönlü sağlamak üzere kurumsal yönetim ilkeleri çerçevesinde belirlemek ve uygulamak sonuç üretme performansımızı artıracak derneğimize olan güveni derinleştirecektir.
Stratejik planlarımız kapsamında sektörel ihracat potansiyelini artırmaya yönelik yapılanma çalışmalarımız aşağıdaki başlıklarda olacaktır.
Paris İklim Anlaşması ve Avrupa Yeşil Mutabakatı çerçevesine uygun Yüzey İşlem ihtisas OSB'ler kurulması ve mevcut genel OSB’lerde yüzey işlemler küme yapılanması fizibilite çalışmaları
Ana faaliyet konusu direkt ve /veya endirekt yüzey işlemler olan ve/veya yüzey işlem ağırlıklı üretimleri olan ana ve yan sanayi firmalar için ülke içinde belli merkezlerde nitelikli ve çevre dostu ihtisas OSB'ler kurulmasına ilişkin tahsis alanlarının ön araştırma, fizibilite ve projelendirmeye ilişkin altyapı hazırlık çalışmaları yapılacaktır.
Yüzey İşlem Ur-Ge Kümelenmesi
İhtisas OSB ve kümelenme altyapısının oluşturulması ve sonrasında sürdürülebilirliğinin sağlanması için aşağıda belirtilen konu başlıklarını kapsayan Yüzey İşlem Ur-Ge çalışmasının başlatılması. Bu kapsamda aşağıdaki başlıklarda uygulamaların hayata geçirilmesi
Sektör envanterinin çıkarılması, istatistiksel veri bankasının oluşturulması,
Anket yoklamalarıyla önceliklerin konuların belirlenmesi yüzey işlemler sektörü ile ilgili sektörel proje ve çalışmalara ışık tutacak araştırma ve ihtiyaç analiz çalışması yapılması ve Üniversite olanakları envanteri
Sektörün ilgili kamu kurumları nezdinde akreditasyonu ve iş kolu olarak tanımlanması
Sektör çalışanlarının uluslararası standartlara göre eğitim ve sertifikasyonu
Nitelikli eleman ihtiyacını karşılamaya yönelik uygulamalı Mesleki, Laboratuvar, Test Araştırma ve Fizibilite, Teknik şartname hazırlama, Bilirkişilik hizmet eğitimleri ve genel yönetim danışmanlık hizmetleri
-Sektör firmaları üretim tesislerinin uluslararası standartlara göre denetleme ve sertifikasyonu
-Sektörel uluslararası yasal mevzuatların incelenmesi ve güncellenmesine ilişkin raporlama
-Sektörel uluslararası standartların oluşturulması.
Ar-Ge çalışmalarının geliştirilmesine ilişkin sektör analizi
Yüzey işlemlerde kalite ve yüksek teknoloji kullanımına ilişkin danışma ve araştırma merkezi kurulması, Ar-Ge çalışmalarının geliştirilmesine yönelik araştırma ve fizibilite çalışmaları yapılacaktır.
Yüzey İşlem Araştırma ve Danışma merkezi kurulması
Yüzey işlemler konusunda faaliyetlerin yoğunlaştığı Marmara, Orta Anadolu, Güney ve Ege bölgelerimizde önemli merkezlerin kesişim noktalarında oluşturulacak bu merkezlerde yüzey işlemlerde kalite ve yüksek teknoloji kullanımına ilişkin danışma ve araştırma merkezi kurulması
Sektörel ihracat potansiyelini artırmaya yönelik dış pazar çalışmalarımız;
Dış Pazar Araştırmaları
Orta, Batı ve Doğu Avrupa; Ortadoğu İran, Irak, Katar, S. Arabistan, BAE; CIS Ülkeleri Rusya, Türki Cumhuriyetler; Kuzey orta ve Güney Afrika, Kuzey ve Güney Amerika ve Asya Pazar Araştırmaları,
Sektör firmalarının Dış Ticaret Heyet Gezileri, B2B buluşmaları
Sektör firmalarının yurtdışı sektörel fuarlara milli katılım, B2B buluşmaları vb fuar etkinlikleri
Kamu yönetimi ve bağlı kurumlar nezdinde ve iş birliğinde
Sektör firmalarının Finansal ve operasyonel kapasite geliştirmeye yönelik ortak projeler üretme
Yüzey İşlem alanında yurt dışı STK’lar ile yakın ilişki, ortak girişim ve platformlar kurmak
Yurt dışı Yatırımcı ve Alıcılara Yönelik Hizmet Veren Yüzey İşlem danışma merkezi kurulması
Yüzey işlemler konusunda faaliyetlerin yoğunlaştığı Marmara, Orta Anadolu, Güney ve Ege bölgelerimizde önemli merkezlerin kesişim noktalarında oluşturulacak bu merkezlerde yüzey işlemlerde kalite ve yüksek teknoloji kullanımına ilişkin danışma ve araştırma merkezi kurulması
Yurt dışı Kamu Diplomasisi ve Lobi Faaliyetleri
Sektörel ve Profesyonel Dernekler, Federasyonlar, Birlikler, Odalar, Vakıflar, Belediyeler, Kamu Kuruluşları ve Kurumsal şirketler ile ilişkiler kurulması
Yurt dışı Teşvik ve Desteklerin araştırılması
Hedef ülkelerde Sanayi Bakanlığı, Ticaret Bakanlığı ve bağlı kurum ve kuruluşlar nezdinde
Yurt dışı pazara yönelik pazarlama, tanıtım medyaları oluşturmak
Dergi, Web sitesi ve Blog tasarımı ve yönetimi, Sosyal Medya, Sanal Fuar ve B2B etkinlikleri, Pazaryeri e-ticaret platformları, Dijital üye kataloğu, Mobil uygulama kurulum ve yönetimi ve Webinar çalışmalarının geliştirilmesi
Yurt dışı ve Yurt dışına yönelik ulusal PR ve Medya İlişkileri
Paralel ve hedef sektörlerin yayınları, Ulusal yayın organları, Bölgesel ve OSB yerel yayın organları, Avrupa ve Dünya’daki sektörel dergiler
Ortak Satın alma Çalışmaları:
-Hammadde, Yarı mamul, Ünite ve Ekipman ortak alımları
-Know-How, Lisans, ortak üretim, millileştirme çalışmaları
Tüm Yüzey İşlemler Derneği
Yönetim Kurulu Başkanı- İbrahim Doğangün