Türkiye'nin İlk Özel Yassı Çelik Üreticisi: Borçelik
Borçelik Genel Müdürü Kerem Çakır, Borçelik hakkında ve Ae-Ge Merkezleri hakkında şunları aktardı:
Türkiye'nin ilk özel yassı çelik üreticisi olarak 1990 yılında kurulduk. 1994, 2003 ve 2008 yıllarında gerçekleştirdiğimiz toplam 530 milyon USD seviyesindeki yatırımların ardından üretim kapasitemizi 1,5 milyon tona yükselttik. Üç soğuk haddeleme ve üç sıcak daldırma galvaniz hattına sahibiz, 900 bin tonluk galvaniz kapasitemizle Türkiye'nin en büyük üretim kapasitesine sahip ve en yüksek kaliteli galvanizli çelik üreticisi konumundayız.
Dünyanın en büyük çelik üreticilerinden ArcelorMittal ve Borusan Holding ortaklığı ile çalışmalarını sürdüren şirketimizin pazardaki güçlü konumunun temelinde dinamik iş gücü, yenilikçi yaklaşımı, kendini geliştirmek ve büyümek için yaptığı süreklilik arz eden yatırımları, müşteri odaklı hizmet ve kalite anlayışı yer almaktadır.
Stratejik öneme sahip 240 bin metrekarelik Gemlik tesisimizde sıcak daldırma galvanizli çelik, soğuk haddelenmiş çelik ve sıcak haddelenmiş (asitlenmiş ve yağlanmış) çelik gruplarında üretim yapıyoruz. Ticari, çekme, derin çekme, ekstra derin çekme, çift fazlı, fırında sertleşebilen, refosforize, HSLA (düşük alaşımlı yüksek mukavemetli), yüksek karbonlu çelikler, emayelik ve yapı çeliği kategorilerindeki ürünlerimizi yüksek teknolojiyle üretiyoruz.
Şirket ortağımız ArcelorMittal’in Extragal galvanizleme teknolojisini özellikle otomotiv dış ve iç yüzeyine yönelik sacların üretiminde kullanılıyoruz. Bu teknoloji sayesinde Türkiye'de otomotiv görünür yüzeyi için sac üretebilen ilk firma konumunda bulunuyoruz.
Otomotiv, beyaz eşya, ısıtma-havalandırma, yapı-inşaat ve makine sanayii gibi ihracatımızın omurgasını oluşturan lokomotif sektörlerin önemli hammadde girdilerini tedarik ediyoruz. Hizmet verdiğimiz sektörler genelinde incelendiği zaman çalıştığımız markaların çoğunluğunun yurt dışına satış yaptığı görülüyor. Dolayısıyla Borçelik olarak biz kendimizi sadece iç piyasa tedarikçisi olarak değil aynı zamanda Türkiye’nin ihracatına destek verme misyonu olan bir kuruluş olarak da görüyoruz.
Hatta ihracat konusunda geçtiğimiz yıllarda IMMIB (İstanbul Maden ve Metaller İhracatçı Birlikleri) tarafından düzenlenen “İhracatın Yıldızları Ödül Töreni”nde yassı çelik ihracatçısı ödülünü aldık. Çelik İhracatçıları Birliği’nin düzenlediği ‘2015-2016-2017 Çelik İhracatının Yıldızları Ödül Töreni’nde de soğuk ve kaplamalı yassı ihracatı kategorisinde yine Borçelik olarak birincilik ödülüne layık görüldük.
Borçelik Ar-Ge Merkezi
Türkiye’nin en büyük ve en yüksek kaliteli galvanizli çelik üreticisi olarak, yenilikçi ve yüksek katma değerli ürünler geliştirmek üzere Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı onaylı ilk Ar-Ge merkezimizi Gemlik’te açtık. Borçelik dünya pazarlarında ihtiyaç duyulan, rekabetçi ürünleri müşterilerine sunmayı hedefliyor.
Ar-Ge Merkezimiz; yenilikçi ürünlerin geliştirilmesinin yanı sıra, Endüstri 4.0 dönüşümü ile operasyonel süreçlerde dijitalleşmeye adım adım ilerlenmesini de sağlıyor. Çalışmalar üç ana eksende ilerliyor: Malzeme Geliştirme, Teknoloji Geliştirme ve Proses Geliştirme.
Malzeme geliştirme çalışmalarımız kapsamında sunmaya başladığımız tasarım çözüm ortaklığı hizmetiyle, kullanım koşulları ve gereksinimlerden yola çıkarak müşterilerle birlikte daha özelleştirilmiş, daha hafif, daha mukavemetli, maliyet bakımından etkin daha çevreci ve ithalatı ikame eden ürünleri üretmeyi hedefliyoruz.
Teknoloji geliştirme alanındaki projelerimiz ağırlıklı olarak dijitalleşme ve endüstri 4.0 altyapısına yönelik olarak yürütülüyor. Endüstri 4.0 ile birlikte Borçelik'te müşteri siparişleri, hammadde seçimi ve temini, stok yönetimi, üretim planlaması, ürün sevkiyatı gibi karmaşık planlama gerektiren süreçler dijitalleşiyor. Dijital teknolojilerin kullanımında sektör lideri olmak hedefleniyor.
Proses geliştirme ekseninde Borçelik proseslerinde başlattığımız geliştirme projeleri, şirketin Ar-Ge stratejileri ile uyumlu faydalar sağlıyor. Şimdiden olumlu sonuçlar alındığını söylemek mümkün. Bu projeler Borçelik’in, üretim proseslerinin çizelgeleme optimizasyonları ile ilave kapasiteler sağlıyor ve bu şekilde şirketin rekabet gücünü ve ihracat potansiyelini destekliyor.
Borçelik Ar-Ge Merkezi, üniversiteler, araştırma merkezleri ve TUBİTAK gibi bilim kuruluşlarının yanı sıra kendi sektörlerinin önde gelen liderleri olan müşterileri ile ortak çalışmalar yürütüyor.
İlk yılında 10 TÜBİTAK TEYDEB fonlu proje olmak üzere toplam 22 adet Ar-Ge projesini yürüten merkezimiz, henüz ilk yılında, Avrupa Patent tesciline sahip ürünlere ulaşmayı başardı. Bunun dışında, Borçelik’in; 5 patent ve 5 faydalı model başvurusu bulunuyor.
18.01.2019