Türkiye’nin En Büyük Bağımsız Ar-Ge Merkezi Hexagon Studio İnovasyon Liderleri Arasında Yerini Aldı
Hexagon Mühendislik ve Tasarım A.Ş. (Hexagon Studio), Türkiye İhracatçılar Meclisi’nin (TİM) uluslararası yönetim danışmanlığı firması A.T. Kearney işbirliğiyle gerçekleştirdiği Türkiye’nin ilk inovasyon geliştirme programı İnovaLİG’de “İnovasyon Organizasyonu ve Kültürü” kategorisinde ikincilik ödülü aldı. Beş farklı kategoride toplam 25 şirketin finale kaldığı programda Hexagon Studio Türkiye’nin “İnovasyon Lid
Cumhurbaşkanı Sn. Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımıyla 6 Aralık 2014 günü İstanbul Kongre Merkezi’nde düzenlenen Ödül Töreni’nde Hexagon Studio Genel Müdürü Tolga Doğancıoğlu hazır bulundu. Doğancıoğlu aldıkları ödülle ilgili yaptığı değerlendirmede şunları söyledi; “İnovaLİG kullandığı metodoloji ve ilk kez böylesine geniş bir çapta, ulusal boyutta uygulanması bakımından diğer inovasyon programlarından farklılık arz ediyor. Bu kapsamda aldığımız bu ödül bizler için bir gurur kaynağı. İnovasyon organizasyonu ve kültürü alanında ödül almış olmak bizim açımızdan çok anlamlı. Ar-Ge ve yenilikçilik kültürünün çok kısa bir süre içinde şirketimizde yerleştiğinin en önemli göstergesi olarak değerlendiriyoruz. Bu anlayış ve tasarım iddiamız ürünlerimize de yansıyor ve başarı çıtamızı daha yükseğe taşıyor”.
Hexagon Studio tasarımı Karsan JEST’e Design Turkey’den “İyi Tasarım Ödülü”
Hexagon Studio; Endüstriyel Tasarım Ödülleri TURQUALITY® Programı dahilinde, T.C. Ekonomi Bakanlığı, TİM ve Endüstriyel Tasarımcılar Meslek Kuruluşu (ETMK) işbirliğiyle düzenlenen Türkiye’nin en prestijli endüstriyel tasarım yarışması Design Turkey’den de bir ödülle döndü. 28 Kasım 2014 tarihinde Haliç Kongre Merkezi’nde düzenlenen törende Karsan için tasarladığı JEST minibüsüyle Ulaşım Araçları kategorisinde “İyi Tasarım Ödülü” aldı. Rakiplerinden farklı olarak işlevsel, estetik, kaliteli bir üretim için detaylandırılmış ve sürdürülebilir nitelikte bir tasarım anlayışı sergileyen ürünü için aldığı bu ödül, Hexagon Studio’nun inovasyon kültürünü konsept yaratma sürecine başarıyla yansıtmış olmasının bir göstergesi oldu.
Hexagon Studio’yu Ziyaret Eden Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık: Burası uzay üssü gibi
25 Kasım tarihinde TAYSAD Organize Sanayi Bölgesi’nde yer alan Hexagon Studio’nu ziyarete gelen Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, tüm tesisi ve tamamen genç mühendislerden oluşan ekibin bilgisayarları başında geliştirdikleri sistemleri tek tek gezerek inceledi. Bakan Işık, Hexagon Studio’nun Karsan için sıfırdan geliştirdiği 2011’deki New York Taksi İhalesi’nde finale kalan Concept V1 araçları hakında da bilgi aldı. Bakan Işık incelemelerinin ardından yaptığı açıklamada; “Türkiye’nin artık bilgiyi üretebiliyor, işleyebiliyor ve ticarileştirebiliyor olması çok önemli. Hexagon Studio’da bunu görmekten mutluluk duyuyorum, burası gerçekten bir uzay üssü niteliğinde, görünümünde bir Ar-Ge merkezi” dedi. Yerli otomobil için bugün ümidinin ve arzusunun daha çok arttığını belirten Bakan Işık, Hexagon Studio’nun bu bilgi ve teknolojiye sahip olduğunu; şu andaki gelişmelerin 2020’den önce bir Türk otomobil markasının Türkiye ve dünya yollarında arz-ı endam edeceği yönünde olduğunu belirtti.
Hexagon Studio; ürün geliştirme sürecinin tamamında anahtar teslim çözümler sunuyor, firmaların çözüm ortağı oluyor
Hexagon Studio, 2006 yılında “ulaşım, savunma ve denizcilik sektörlerinde çözümler üreten öncü tasarım ve mühendislik firması olmak” vizyonuyla kuruldu. Bugün “Ürün Konsepti” adımından başlayarak tasarım ve geliştirme sürecinin tamamında çözüm ortağı olarak yer almayı hedefleyen Hexagon Studio, sahip olduğu deneyimli insan kaynağı ve Ar-Ge alt yapısıyla ülkemizin mühendislik alanında sahip olduğu potansiyeli daha da ileri düzeye taşımak üzere projelerini yürütüyor.
Ar-Ge deneyimini her geçen gün artırarak yatırımlarını şekillendiren şirket, 2011 yılında T.C. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı nezdinde Ar-Ge Merkezi Belgesi almaya hak kazandı. Bugün, 250 kişiye ulaşan kadrosuyla 2020 yılında “Avrupa’nın önde gelen mühendislik ve tasarım firmalarından biri olmak” amacıyla faaliyetlerini sürdürüyor. Bünyesinde barındırdığı model ve prototip atölyesinde, tasarımını yaptığı ürünlerin 1:1 ve/veya ölçekli model, statik/fonksiyonel prototiplerini üretebiliyor. Bu özelliği anahtar teslim çözümler üretmede Hexagon Studio’yu her zaman bir adım önde tutuyor.
Bağımsız yapısı ve özgün projeleri ile Türkiye’nin yükselen değeri: Hexagon Studio
Bugün, Türkiye’de yerleşik ana üreticiler bünyesinde faaliyetlerini sürdüren Ar-Ge birimleri haricinde Türkiye’nin en büyük bağımsız Ar-Ge ve mühendislik firması olan Hexagon Studio’nun, 2010 yılından bu yana TEYDEB 1501 Sanayi Ar-Ge Projeleri Destekleme Programı kapsamında toplam 11 adet, TEYDEB 1511 Öncelikli Alanlar Araştırma Teknoloji Geliştirme ve Yenilik Projeleri Destekleme Programı kapsamında da toplam iki adet Ar-Ge projesi TÜBİTAK tarafından desteklenmeye uygun bulundu. Bunlara ilave olarak, firmanın üç adet Ar-Ge projesi T.C. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından sağlanmakta olan SANTEZ programı kapsamında destekleniyor.
Hexagon Studio, 2009 – 2012 döneminde Avrupa Birliği 7. Çerçeve Programı kapsamında devam eden “DirectSpare” projesinde proje ortağı olarak görev aldı. 2014 yılı itibarıyla da yine bir Avrupa Birliği destek programı olan ERA-NET kapsamındaki MoREZero ve Horizon 2020 destek programı kapsamında yer alan AMALTHEA projelerinde Türkiye’yi temsil etmenin gururunu taşıyor.
Hexagon Studio’nun Türk Patent Enstitüsü nezdinde tescillenmiş iki adet patenti; inceleme aşamasında üç adet patent başvurusu ve yine inceleme aşamasında bir adet faydalı model başvurusu bulunuyor. Geliştirdiği ürün kavramlarını benzer şekilde tasarım tescili yoluyla koruma altına alan firmanın Türkiye, Avrupa Birliği ve ABD’de tescillenmiş toplam 21 tasarımı mevcut. İnceleme aşamasında olan endüstriyel tasarım adedi ise 12.
Haberin Kaynağı : SUBCONTURKEY YAN SANAYİ ve TEDARİKÇİ GAZETESİ
13.01.2015