Türkiye’nin Milli Değer’i İpekböceği
Bursa'nın tramvay vagonları için ihaleyi kazanan Durmazlar Makina ve Bursa Büyükşehir Belediyesi, düzenlenen törenle protokole imzalarını attı.
Tasarımından yazılımına kadar tamamen Türk mühendislerinin ürünün olan İpekböceği'nin Bursa raylarıyla buluşması için son adım atıldı ve 10 Nisan Çarşamba günü, saat 17.30’da Hilton Bursa Convention Center’da protokol imzalandı. Dünyanın sayılı makine üreticileri arasında yer alan, Türk makine sektörüne ilk defa AR-GE merkezi oluşturarak yeni bir vizyon taşıyan Durmazlar Makina‘nın geliştirdiği İpekböceği’nin tanıtımı imza töreni öncesi Burulaş tesislerinde gerçekleştirildi.
Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, Durmazlar Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Durmaz, Durmazlar Holding İcra Kurulu Başkanı Fatma Durmaz Yılbirlik, Durmazlar Holding Yönetim Kurulu Üyesi Sinan Durmaz, Burulaş Genel Müdürü Levent Fidansoy, Durmazlar Makine Raylı Sistemler Genel Müdürü Ahmet Civan ve RAYDER Başkanı Taha Aydın’ın da katılımıyla gerçekleşen imza töreniyle birlikte İpekböceği'nin seri üretimine başlangıç yapılmış oldu.
Türkiye’nin ilk yerli tramvayı
Durmazlar Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Durmaz imza töreninde yaptığı açıklamada, Türkiye'nin teknoloji alanında yakaladığı başarıya dikkat çekti. AR-GE yatırımlarının karşılığını verdiğini söyleyen Hüseyin Durmaz, 1803 yılında Avrupa’da 100 km hızla giden trenler üretilirken, bugün tam 210 yıl sonra Türkiye’de de bunu başarmış olarak karşınızdayız. Türkiye’de geç kalınmış bir sektörü yeniden canlandırmak, heyecan katmak, hareketlendirmek ve ülkemize armağan etmek Durmazlar Holding adına hepimizin onur tablosudur. Türkiye, tasarım ve teknoloji alanında, ürün geliştirme konusunda ne kadar ileriye gittiğini bütün dünyaya gösterdi. Araca uygulanan 30 yıl yaşlandırma, çekme, kopma ve statik gibi testlerin sonucu da bu başarının kanıtı oldu. Birçok araç bu testlerde defalarca denemeye rağmen başarılı sonuç alamazken, İpekböceği daha ilk denemede sertifikasını aldı. Gelişmiş teknolojisini ve güvenlik sistemlerinin yeterliliğini ispatladı’’ dedi.
Hüseyin Durmaz, İpekböceği’nin tamamıyla Türk mühendislerinin başarısı olduğunu sözlerine ekleyerek, ‘‘Türkiye’nin ilk yerli tramvayı olan İpekböceğimiz ile Durmazlar Makine, dünyanın yedinci tramvay üreticisi ünvanını aldı. Aynı zamanda ülkemizi tramvay üreten altıncı ülke yaptı. Türkiye artık kendi tramvayını üretebilecek kadar gelişmiş, özgüveni yüksek ve güçlü bir ülke olduğunu kanıtladı. Durmazlar Makina olarak bizler de ortaya koyduğumuz emeğin ülkemiz açısından yarattığı katma değeri görünce gurur duyuyoruz dedi.
Durmazlar AR-GE ekibiyle başardı
Tasarımı, mekanik aksamları ve dijital teknolojileri de dahil olmak üzere tamamı Durmazlar Makina tarafından geliştirilmiş İpekböceği, 56 kişilik bir AR-GE ve 60 kişilik bir üretim ekibinin 2,5 yıl süren yoğun çalışmaları sonucu tamamlandı. Kapasitesi 250 kişi olan ve tam doluyken yüzde 8.2’lik eğimi tırmanabilen tramvayın Bogie olarak adlandırılan yürüyen aksamı da aynı ekibin imzasını taşıyor. Gelişmiş teknolojiye ihtiyaç duyan Bogie üretimi şu anda Türkiye de dahil sadece 6 ülkede gerçekleştirilebiliyor. İpekböceği ’nin güvenlik sistemleri de son derece gelişmiş bir teknolojiye sahip. 5 ayrı fren modülü, yüklü halde 50 tonu geçen aracın acil durumlarda maksimum 46 metrede durmasını sağlıyor. Modüllerden herhangi birinin arızalanması durumunda ise ek koruma sistemleri devreye giriyor. İpekböceği tüm bu özellikleriyle Kent Meydanı ve Heykel arasındaki 6 kilometrelik T1 hattının raylarıyla 3 ay içerisinde buluşacak.
İPEKBÖCEĞİ'NİN TEKNİK ÖZELLİKLERİ
Ana Özellikler : %100 Alçak Tabanlı
Tek / Çift Yönlü Tram, 750V DC
Azami Hız : 80 km/h
Ray Genişliği : 1435 mm
Teker Çapı (Yeni/Eski) : 600 mm/520 mm
Araç Taban Yüksekliği : 350 mm
En Küçük Dönüş Yarıçapı : 18 mm
Akslar Arası Mesafe : 1800 mm
Araç Boyu : 28,550 mm
Araç Genişliği : 2,400 mm/2,650 mm
Araç Yüksekliği : 3500 mm
Engelli Yolcu Bölgesi : 2
Koltuklar : 58
Ayakta Yolcu Kapasitesi : 224
Toplam Yolcu Kapasitesi : 282
Nominal Güç : 4x100 kW
Durmazlar hakkında
1956 yılında Ali Durmaz tarafından kurulan Durmazlar Makine, ülkemizin ilk sac kesme ve işleme makineleri üretimini gerçekleştiren, bu alanda endüstriyel fabrikalar kuran sanayi kuruluşudur. Sektöründe, Türkiye makine ihracatının en büyük payına sahip Durmazlar Makine, ülke ekonomisi ve ihracatına katma değer yaratmakta, istihdam artışına önemli katkılar sağlamaktadır. Bugün Durmazlar Holding, 200 bin metrekareye yaklaşan toplam üretim alanıyla, 1.500 kişiye varan ekibiyle farklı sektörlerde önemli yatırımlar gerçekleştirmektedir.
Haberin Kaynağı : Durmazlar Makina
15.04.2013