Türkiye’nin Yüksek Kaliteli Galvanizli Çelik Üreticisi: Borçelik
Borçelik Genel Müdürü Kerem Çakır bilgiler verdi.
Türkiye’nin Yüksek Kaliteli Galvanizli Çelik Üreticisi: Borçelik
Borçelik markası ile 600 bin tonu soğuk sac, 900 bin tonu galvanizli sac olmak üzere toplam 1,5 milyon ton üretim kapasitesine, Kerim Çelik markası ile toplam 500 bin ton metal işleme kapasitesine sahip olduklarını belirten Borçelik Genel Müdürü Kerem Çakır, şu bilgileri verdi:
Borçelik 1990 yılında Türkiye’nin ilk özel ve en büyük ikinci yassı çelik üreticisi olarak kuruldu. 1994, 2003 ve 2008 yıllarında gerçekleştirdiğimiz toplam 530 milyon USD seviyesindeki yatırımların ardından üretim kapasitemizi 1,5 milyon tona yükselttik. Borçelik markası ile 600 bin tonu soğuk sac, 900 bin tonu galvanizli sac olmak üzere toplam 1,5 milyon ton üretim kapasitesine, Kerim Çelik markası ile toplam 500 bin ton metal işleme kapasitesine sahip olan şirketimiz, Türkiye'nin en büyük üretim kapasitesine sahip ve en yüksek kaliteli galvanizli çelik üreticisi konumunda bulunuyor.
Dünyanın en büyük çelik üreticilerinden ArcelorMittal ve Borusan Holding ortaklığı ile çalışmalarını sürdüren şirketin; pazardaki güçlü konumunun temelinde dinamik iş gücü, yenilikçi yaklaşımı, kendini geliştirmek ve büyümek için yaptığı süreklilik arz eden yatırımları, müşteri odaklı hizmet ve kalite anlayışı yer almaktadır.
ArcelorMittal’in Extragal galvanizleme teknolojisini özellikle otomotiv dış ve iç yüzeyine yönelik sacların üretiminde kullanan Borçelik, bu teknoloji sayesinde Türkiye'de otomotiv görünür yüzeyi için sac üretebilen ilk firma konumunda bulunuyor. Borçelik, sahip olduğu bu teknoloji sayesinde otomotiv sektörüne Avrupa Birliği standartlarında sanayi girdisi sağlarken, Türkiye'nin bu alandaki dışa bağımlılığını da azaltıyor.
Ayrıca ülkemizde yapı inşaat sektöründe kullanılan galvanizli yapı çeliği 3,00 mm kalınlığa kadar üretilebiliyor. Biz ise Borçelik’te 3,00-4,00 mm aralığında da galvanizli yapı çelikleri üretiyoruz. Bu alanda ülkemizdeki tek üretici konumunda bulunuyoruz.
Stratejik öneme sahip 240 bin metrekarelik Gemlik tesisimizde sıcak daldırma galvanizli çelik, soğuk haddelenmiş çelik ve sıcak haddelenmiş (asitlenmiş ve yağlanmış) çelik gruplarında üretim yapıyoruz. Ticari, çekme, derin çekme, ekstra derin çekme, çift fazlı, fırında sertleşebilen, refosforize, HSLA (düşük alaşımlı yüksek mukavemetli), yüksek karbonlu çelikler, emayelik ve yapı çeliği kategorilerindeki ürünlerimizi yüksek teknolojiyle üretiyoruz.
Son dönemde sıcak sacın aksine son 5 senedeki farklı yatırımlar ile galvaniz kaplama ve soğuk sacda üretim iç tüketimin çok önünde. Bu nedenle 2021 yılında sürdürülebilir bir ihracat politikası ile üretimimizin düzenli olarak dış pazarlara da hizmet verecek şekilde açık kalmasını sağlayacak bir strateji izleyeceğiz. Özellikle otomotiv sektörünün 2021 yılı üretim beklentisi en önemli girdimiz olacak. Diğer yandan, lokal iyileştirmeler ve kalite geliştirmeleri üzerine odaklanmaktayız. Uzun vadede ise gerek organik gerekse yeni kapasite artırımı üzerine çalışmalarımız devam ediyor. Güncel koşullar ve piyasa durumunu sürekli değerlendirerek planlarımızı oluşturuyor ve gerektiği durumda revize ediyoruz.
Ar-Ge
Borçelik, rekabet üstünlüklerini sürdürülebilir kılmak için inovasyon, dijitalizasyon ve Ar-Ge çalışmalarına çok önem veriyor. Bu alanda yürüttüğü istikrarlı çalışmalar neticesinde proje sayısı, ciro ve kârlılık sonuçlarında sürdürülebilir başarılar elde etmeye devam ediyor.
Geleceğin yeni nesil ürünlerini geliştirmek ve Endüstri 4.0 dönüşümü kapsamında gerçekleştirdiği çalışmaları tek çatı altında yürütmek üzere Bilim Sanayii ve Teknoloji Bakanlığı tarafından onaylanmış Ar-Ge Merkezi’mizi, 2018 yılında hayata geçirdik. İlk yıl Ar-Ge Merkezi denetimlerini başarıyla tamamladıktan sonra çalışma alanını sadece ürün ve malzeme ile sınırlı görmeyen, süreçleri, teknolojileri ve ürünleri birlikte geliştirmeye odaklanan bir Ar-Ge çatısı kurduk. Gerçekleştirdiğimiz Ar-Ge çalışmaları ile mevcut problemleri çözebilmenin yanı sıra aynı zamanda geliştirmeye çalıştığımız yetkinliklerle geleceğe hazırlanmaya odaklanıyoruz. Borçelik Ar-Ge Merkezi; üniversiteler, araştırma merkezleri ve TÜBİTAK gibi bilim kuruluşlarının yanı sıra kendi sektörlerinin önde gelen liderleri olan müşteriler ile iş birliği gerçekleştirerek, Türkiye inovasyon ekosistemine katkı sunmayı hedefliyor. Bu amaçla müşterilerimiz ile tasarım, modelleme ve şekillendirme gibi konularda yürütmekte olduğumuz pek çok projemiz bulunuyor.
Ar-Ge çalışmalarımız; Malzeme Geliştirme, Teknoloji Geliştirme ve Proses Geliştirme olmak üzere üç ana eksende ilerliyor. Borçelik genelinde Ar-Ge projelerinde görev alan toplam 74 çalışan ile 2018 yılında 29 adet Ar-Ge projesi yürütüldü.
Bu projelerden biri uluslararası olmak üzere toplam 5 proje TÜBİTAK-TEYDEB tarafından fonlandı. İlk faaliyet yılında Avrupa Patent tesciline sahip ürünler geliştirerek önemli bir başarıya imza atan merkezimizin, 2018 yılsonu itibarıyla 9’u ulusal, 2’si uluslararası olmak üzere toplam 11 patent ve 5 faydalı model başvurusu bulunuyor.
Borçelik’in olmazsa olmazı; yüksek katma değerli malzemeleri üreterek global arenada vazgeçilmez bir oyuncu olmaktır. Bu amaçla dijital dönüşüm alanındaki yetkinliklerimizi de sürekli daha da ileri taşıyor ve özellikle de Borçelik Ar-Ge Merkezi’nde yürüttüğümüz çalışmalarla yeni üretim ve yazılım teknolojileri geliştirmeye devam ediyoruz.
Bu çalışmalarımız kapsamında, ilk olarak malzeme alanında farklılaşmayı odağımızda tutuyoruz. Farklı kaplama türleri ile korozyon direncini geliştiriyor ve şekillendirmeye yönelik alternatifler oluşturuyoruz. Diğer bir odak noktamız ise sadece malzeme tedariğinden öteye geçerek müşterimizle beraber dizayn aşamasında ortak çözümler üretmek ve ilgili parçaların kullanımında teknik destek sağlamak.
Son olarak Ar-Ge merkezimizde dijital dönüşüm başlığı altında optimizasyon algoritmaları ve akıllı karar destek sistemleri aracılığı ile üretim ve tedarik zinciri süreçlerimizi hızlandırmayı, yalınlaştırmayı ve verim artışı hedefliyoruz.