UGC Cıvata, 2022 Yılına Tam Entegre Tesis Olarak Girdi
UGC Uğur Gürbüz Cıvata A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Uğur Gürbüz, 2022 yılında da yeni yatırımlara devam edeceklerini söyledi.
UGC Cıvata, 2022 Yılına Tam Entegre Tesis Olarak Girdi
Son 2 senede toplam 6 milyon dolarlık makina yatırımı ile hammaddeyi kendi bünyesinde işleyip otomatik makinalarla paketlemesine kadar tam entegre olarak üretim gerçekleştirdiklerini belirten UGC Uğur Gürbüz Cıvata A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Uğur Gürbüz, 2022 yılında da yeni yatırımlara devam edeceklerini söyledi.
SUBCONTURKEY: Kısaca sizi tanıdıktan sonra UGC Cıvata’nın kuruluşundan bugününe gelişimini özetler misiniz?
Uğur Gürbüz: Uğur Gürbüz, 1956 yılında bu mesleğe başlamış ve 1969 yılında da kendi firmasını kurmuş olan Şerif Gürbüz’ün oğludur. Ben iş hayatıma 1982 yılının Haziran ayında babamın ve ortaklarının şirketinde çalışarak başladım. 19 sene babamla beraber aile şirketinde çalıştıktan sonra, 2001 yılında ayrılarak önce ticari faaliyetlerle başladım. 2004 yılında ise ilk makinelerimi alarak Bayrampaşa’da üretime geçtim. Ben ikinci kuşak yöneticiyim. Benim oğlum Ayberk Gürbüz ve kızım Yağmur Gürbüz üçüncü kuşak olarak firmamızda çalışmaktalar. Oğlum işletme mezunu fabrikada bilfiil beraber çalışıyoruz. Kızım şuanda endüstri mühendisliği okuyor, hem okuluna devam ediyor hem de fabrikada görev alıyor. Üçüncü kuşakla beraber çalışmaya devam ediyoruz.
UGC Cıvata’yı şahıs firması olarak kurmuştum. 2005 yılı Ocak ayında ise limited şirket olarak 3 perçin 2 ovalama makinesi ile üretim yapmaya başladık.
2012 senesinde ise Beylikdüzü Birlik Sanayi Sitesine geçtik. Başlangıçta 1.200 metrekare ve sonrasında ilave depolarla 2.000 metrekare kapalı alanda üretim yaptık. 2017 yılının Temmuz ayında ise şuan içerisinde bulunduğumuz Silivri Selimpaşa Ortaköy Sanayi Bölgesine taşındık. İlk geldiğimizde 5.000 metrekare kapalı alana sahiptik. 2019 yılı sonunda kapalı alanımızı 10.000 metrekareye çıkardık. Beylikdüzü’ne geçerken yaklaşık 30 makinamız vardı. Beylikdüzü’nden Selimpaşa’ya geçerken de 60 makinamız vardı. Bugün ise yaklaşık 250 makinaya sahibiz. Biz 1 milimetreden 16 milimetre çapa kadar her türlü vida, cıvata, özel parçalar ve perçinleri soğuk dövme ile üretiyoruz. Ayrıca somun üretimi de yapmaktayız. Tüm bu üretimlerimizi 168 çalışanımızla gerçekleştirmekteyiz.
SUBCONTURKEY: Üretimlerinizden bahseder misiniz? Üretim kapasiteniz hakkında bilgi verir misiniz?
Uğur Gürbüz: UGC olarak biz büyük oranda özel üretim yapıyoruz. Standart ürün üretimimiz yok denecek kadar azdır. Çalıştığımız sektörlerin en gözde firmalarına hizmet veriyoruz. Otomotiv, Beyaz eşya, elektrik-elektronik, mobilya, mutfak eşyaları vb. sektörlerdeki müşterilerimiz sektörünün ilkleri arasındadır. Müşterilerimiz gibi biz de UGC Cıvata olarak yaptığımız işin en iyisi olmasına özen gösteriyoruz. Fiyat rekabetinden değil, hizmetimizden ve kalitemizden dolayı tercih ediliyoruz. 2019 yılından itibaren otomotiv sektörüne de hizmet veriyoruz.
Standart olan ISO 9001 kalite belgesine, iş sağlığı ve güvenliği yönetim sistemi ISO 45001, çevre yönetim sistemi ISO 14001 ve yaklaşık 2 yıldır da IATF 16949 Otomotiv Kalite Yönetim Sistemi belgesine sahibiz.
UGC Cıvata Günlük Üretimini 13 Milyon Adede Çıkaracak
SUBCONTURKEY: 2021 yılı UGC Cıvata için nasıl geçti? 2020 yılına göre kıyaslar mısınız?
Uğur Gürbüz: Pandeminin başladığı dönemde çok kısa bir süre duraksama yaşasak bile çok hızlı çalışmaya devam ettik. Hatta vardiyaları bile kapatmadık.
2021 Mayıs ayında 2020 yılının cirosunu yakaladık. 2021 yılında ciromuzu TL bazında yüzde yüz artırmış olduk. Adetsel bazda ise yaklaşık yüzde 30’luk artış sağladık. Günlük 10 milyon adet üretim gerçekleştirdik. 2022 yılında ise günlük 13 milyon adet üretim gerçekleştirmeyi hedefliyoruz. 2022’de aylık 500 ton hammadde tüketimimiz olacak.
Pandemiden dolayı yatırımlarımız 1 yıl gecikti. 2021 yılına entegre bir tesis olarak girmek için yatırımlarımızı planlamıştık ama bu hedefimize 2022 yılına girerken ulaştık. Entegre tesisimiz 1 yıl gecikmeli olarak bitmiş oldu.
SUBCONTURKEY: Son yatırımlarınızdan bahseder misiniz?
Uğur Gürbüz: Fabrikamıza sadece son 2 senede yaptığımız yatırım 6 milyon dolar oldu. Bizim fabrikamıza filmaşin hammadde olarak geliyor. Biz bunun fosfatlamasını yapıyoruz, fosfatlamadan sonra tel çekmelerde gerekli ölçülere çekimini yapıyoruz. Daha sonra tel tavlama makinalarımızda tavlamamızı yapıyor ve final çekimlerini tamamlayıp hammaddeyi üretime hazır hale kendimiz getiriyoruz. Isıl işlem prosesi aynı şekilde bant fırınımızla beraber bünyemizde yapılıyor. Tam otomatik kaplama tesisimizde kaplaması yapılıp yine tam otomatik paketleme makinalarında paketlemesi yapılıyor.
2022 yılında mevcut %100 seçme ayıklama makinalarımıza ilave yatırım yapacağız. Bundan sonraki yatırımımız o olacak. Ayrıca 2022 yılı için yüklenmiş yolda olan yeni 42 tane vida makinamız var. Bu makinalarla birlikte adetsel olarak yaklaşık %20 büyümemiz gerçekleşecektir.
SUBCONTURKEY: UGC Cıvata’yı sektörde tercih edilir kılan özellikleri nelerdir?
Uğur Gürbüz: UGC Cıvata olarak en güçlü özelliğimizin bağlantı elemanları üretiminde çok tecrübeli dinamik ve işini severek yapan ekibimizin olduğunu düşüyorum. Bununla beraber makine parkurumuzun çeşitliliği ve sayısı itibarı ile çok geniş ürün gamında hizmet verme kabiliyetimiz bulunuyor.
UGC Cıvata’nın sürekli gelişen, yaptığı yatırımlarla kapasitesini sürekli artıran ve kalite bilincini üretimin her sürecinde ön plana çıkartan yapısı ve aynı zamanda entegre tesisi ile müşterilerimizin isteklerine hızlı karşılık verebilmemiz UGC Cıvata’yı sektörde tercih edilir hale getirmektedir.
SUBCONTURKEY: İhracatınız hakkında bilgi verir misiniz?
Uğur Gürbüz: Son 3 aydır üretimimizin yüzde 20’sini ihraç ettik. 2022 yılı hedefimiz ise yüzde 40 ihracat yapmak. Günlük 5-6 milyon adet arası ihracata ürün yapmayı hedefliyoruz. Özellikle Avrupa ülkeleri olmak üzere 20 ye yakın ülkeye ihracat gerçekleştiriyoruz. Yurtdışından ürünlerimize ciddi anlamda talepler var. 2022 yılındaki öncelikli hedefimizden biri de ihracatı olabildiğince artırmaktır.
UGC Cıvata, Balıkesir’de Yatırıma Hazırlanıyor
SUBCONTURKEY: Balıkesir Marmara OSB’den yer aldığınızı biliyoruz. Balıkesir için hedefleriniz nelerdir?
Uğur Gürbüz: Balıkesir Marmara OSB’de 15 bin metrekare fabrika arsası yatırımı yaptık ve bunu 20 bin metrekareye çıkarmak istiyoruz. 20 binin % 80’ini kapatıp 16 bin metrekareden 2 kat olarak toplamda 32 bin metrekare kapalı alanı olan bir fabrika kurma planımız var. 2023 yılında inşaatına başlamayı ve fabrikamızı biran önce tamamlamayı hedefliyoruz. Standart ürünlerin üretimini Balıkesir’de yapacağız. Şu anki yerimizde ise otomotiv ve beyaz eşya sektörü için özel ürünler üretmeyi planlıyoruz. Bunun için şu anda alt yapı çalışmalarımız devam ediyor.
SUBCONTURKEY: Sektörel anlamda yaşadığınız sorunlar nelerdir?
Uğur Gürbüz: BESİAD’ın yoğun çalışması ve başkanımız Mustafa Tecdelioğlu Bey’in gerçekten özverili çalışmalarıyla hammadde de çok kısa bir dönem sıkıntı yaşandı. Pandemi döneminde hammadde fabrikaları, her zaman geçerli olan planlamanızı önceden bildirdiğinizde hammadde de sorun yaşamayacağımızı gösterdiler. 3-4 ayı planladığınızda hammadde de sorun yaşamıyorsunuz. Dövizdeki artışların çok sıkıntılarını yaşadık. Maalesef tüm sanayi bu sıkıntıyı yaşadı ve halen yaşıyor. Dövizin bir yerde sabitlenmesi gerekiyor. Sanayicinin en büyük sıkıntısının bu olduğunu düşünüyorum. Sanayiciler neye göre plan yapacağını öngöremiyor. Sektör olarak hammaddemizi, kalıplarımızı ve yan malzemelerimizi döviz ile alıyoruz ama satışlarımız ise uzun vadeli TL olarak oluyor. En büyük sıkıntımız bu.
SUBCONTURKEY: Son olarak eklemek istedikleriniz var mı?
Uğur Gürbüz: Son olarak bu memleket için üretim, üretim, üretim diyorum. Ayrıca her sanayicinin kendi gücü nispetinde hayvancılığa ve çiftçiliğe, tarıma yatırım yapmasının gerektiğini düşünüyorum. Ben de ufak ufak başladım. Şahsi yatırımlarımı kar gözetmeden tarım ve hayvancılık üzerine planlıyorum. İmkanı olan sanayicilerimize de bu yönde yatırım yapmalarını öneririm.