Ukrayna ile Ticarette Hedef 10 Milyar Dolar
Türkiye-Ukrayna İşbirliği Toplantısı TOBB Birlik Merkezi’nde yapıldı. TOBB Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Faik Yavuz burada yaptığı konuşmada “Küresel ekonominin üzerindeki bulutların dağıldığı, yarına daha umutla bakacağımız bir 10 yıla girdiğimiz bu dönemde, ikili ticareti en kısa zamanda 10 milyar dolara çıkarmayı tekrar ortak hedef olarak belirleyelim. Bunun için halen gıda, tekstil ve temizlik maddeleri gibi klasik mal gruplarında odaklan
Türkiye-Ukrayna İşbirliği Toplantısı’nda konuşan TOBB Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Faik Yavuz, büyük bir ekonomik potansiyele sahip olan Ukrayna’nın, 46 milyonluk iyi eğitimli nüfusu ve coğrafi konumu ile Karadeniz’de çok önemli bir komşu olduğuna işaret ederek, “Bağımsızlığından hemen sonra tanıdığımız Ukrayna’yı 2003 yılında ilişkilerin öncelikli olarak geliştirileceği ülke olarak belirledik. 2008 yılında Ukrayna’nın Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ) üyesi olması bizleri daha fazla umutlandırdı” diye konuştu.
İki ülke Cumhurbaşkanı’nın 2008 yılında ticaret hacminin 10 milyar dolara çıkarılması hedefini belirlediklerini bildiren Yavuz, ancak küresel kriz sonrasında ticaret hacminin 3 milyar dolar seviyesine gerilediğini, 2012 yılında ise 6 milyar dolara geldiğini anlattı.
Faik Yavuz, “2008 yılında neredeyse 8,5 milyar dolara çıkan bu rakamı arttırmak için birlikte daha çok çalışmamız gerekiyor. Resmi rakamlara göre, 2013 yılının başı itibarıyla Ukrayna’daki Türk yatırımlarının tutarı 190 milyon dolara ulaşmıştır.Türk bankaları Ukrayna’da Avrupa kalitesinde bankacılık hizmeti veriyor. Diğer taraftan, Türk şirketleri Ukrayna’nın Telekom altyapısını daha rekabetçi hale getiriyor, hizmet kalitesini yükseltiyor” dedi.
-“STA bir an önce yürürlüğe girmeli”
İkili ticaret hacmini arttırmanın ötesinde Ukrayna’da tarıma dayalı sanayi, imalat sanayi, elektronik sanayi, metalürji ve haberleşme sektörlerinde, Türk girişimcileri ile Ukraynalı firmalar arasında bir çok işbirliği imkanları bulunduğuna değinen Yavuz, “İki ülke özel sektörü olarak ikili ticaretin daha adil olması ve ikili ticaret hacminin artması, Trabzon ve Odessa limanları arasında daha fazla konteynır trafiğinin yoğunlaşması için iki ülke arasında Serbest Ticaret Anlaşması (STA) müzakerelerinin bir an önce tamamlanmasını bekliyoruz. Dileriz ki STA en kısa zamanda imzalanır ve ekonomik ilişkilerimizi hakkettiği seviyeye birlikte taşıyabiliriz” ifadesini kullandı.
TOBB Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Faik Yavuz şunları söyledi:
“Türkiye Batıda ekonomik krizlerin, Güney’de ve Doğu’da siyasi çalkantıların yaşandığı bir coğrafyanın tam ortasında; istikrarlı, güçlü ve dengeleyici bir ülkedir. Türkiye ekonomik gücü ve müteşebbis kapasitesiyle, yatırımcılar için çekim merkezidir. İtalya ve Çin’in arasında demokrasi ile yönetilen, serbest piyasa ekonomisine sahip en güçlü ekonomi Türkiye’dir. Türkiye bu bölgenin en büyük sanayi üreticisi, en büyük sanayi ihracatçısı, en büyük lojistikçisi ve en sağlam finansal sisteme sahip ülkesidir.
Türkiye, tamamına yakını sanayi ürününden oluşan 152 milyar dolarlık ihracatı ile bu coğrafyanın en büyük sanayi malı tedarikçisidir. 200’den fazla ülkeye 20 bin çeşit mal satıyoruz. Avrupa’da satılan her dört beyaz eşyadan ve TV’den biri Türkiye’de üretilip Avrupa’ya gitmektedir. ABD’den sonra 13 farklı otomotiv markasının üretimini yapan ikinci ülkeyiz. Lojistik alanında ABD’den sonra dünyanın en büyük karayolu taşıma filosuna sahibiz. Bölgenin yükünü taşıyoruz.
Çin’den sonra dünyanın en fazla sayıda uluslararası müteahhitlik şirketlerine sahibiz. Müteahhitlerimiz 100 ülkede 243 milyar dolarlık projeyi üstlenmiştir.
Dünyanın en fazla tercih edilen 6. turizm destinasyonuyuz. Yılda 32 milyon dünya vatandaşını ülkemizde ağırlıyoruz. Atlantik ile Pasifik arasında en büyük ekilebilir araziye sahip 5. ülkeyiz. En fazla tarım hasılası üreten dünyada 7., Avrupa’da ise 1. ülkeyiz.
Öte yandan Türk iş adamlarının Balkanlar, Ortadoğu, Kuzey Afrika ve Orta Asya Cumhuriyetlerinde yaptıkları sabit yatırım stoku 30 milyar dolara ulaşmıştır. Özetle Türkiye olarak hemen her alanda birlikte çalışma, yatırım ve ticaret yapma kapasitesine sahibiz.”
-Türk-Ukrayna İş Konseyi Başkanı Ruşen Çetin
Türk-Ukrayna İş Konseyi Başkanı Ruşen Çetin ise konuşmasında iki komşu ve dost ülke olan Ukrayna ve Türkiye arasındaki işbirliğinin bütün alanlarda gelişmekte olduğunu bildirdi. Ukrayna’nın Avrasya bölgesinde Türkiye’nin ikinci büyük ticaret ortağı olduğunu açıklayan Çetin, “Şu an Türkiye ile Ukrayna arasında Serbest Ticaret Anlaşması imzalanması yönünde çalışmaların sürdüğünü ve görüşmelerde son aşamaya gelindiğini biliyoruz. Bahse konu anlaşmanın imzalanmasıyla Türkiye – Ukrayna ticari ve ekonomik işbirliğinin büyük ivme kazanacağı düşüncesindeyiz” dedi. İki ülkenin diplomatik misyon temsilciliklerinin de bu yönde önemli çalışmalar yaptıklarını belirten Ruşen Çetin şöyle konuştu:
“İş Konseyi olarak, gerek Ukrayna’nın Türkiye’deki gerekse de Türkiye’nin Ukrayna’daki büyükelçilik ve konsolosluk birimleri ile yakın işbirliği içindeyiz. Ben fırsattan yararlanarak, Ukrayna’nın Ankara Büyükelçiliği ve İstanbul Başkonsolosluğu mensuplarına, özellikle de Büyükelçi Zat-ı Alileri Sergiy Korsunsky’ye ve Başkonsolos Sayın Bohdan Yaremenko’ya İş Konseyimiz adına şükranlarımı arz etmek istiyorum. Bu yıl hem Sayın Büyükelçi hem de Sayın Başkonsolosu makamlarında bir daha ziyaret ederek, karşılıklı fikir alış verişinde bulunduk. İş Konseyimiz tarafından gerçekleştirilen bütün çalışmalarda Ukrayna diplomatik misyonunun yakın desteğini aldık ve alıyoruz. Bu işbirliğinin önümüzdeki dönemde daha da gelişeceğinden eminiz.
Ülkelerimiz giderek geliştikçe ve siyasi-ekonomik istikrar yolunda somut adımlar atıldıkça ikili ticari ve ekonomik işbriliği yolundaki engeller de hızla ortadan kalkacaktır. Türk – Ukrayna İş Konseyi de bu sürece daha fazla katkıda bulunmak için önümüzdeki dönemde çalışmalarını yoğunlaştıracaktır. Nitekim, bu yıl Yürütme Kurulu üyelerimiz ve Ukrayna’da faaliyet gösteren önemli Türk firmalarının temsilcileri ile birlikte Ukrayna’nın belli başlı iş dünyası örgütlerini ziyaret ederek, görüşmeler yaptık. Bu kuruluşlar arasında Ukrayna İşverenler Federasyonu, Ukrayna Sanayici ve İşadamları Birliği gibi kurumlar vardır. Ayrıca, İş Konseyimizin partner kuruluşu olan Ukrayna Ticaret ve Sanayi Odası’nın yeni seçilen Başkanı ile bir araya geldik. Yaptığımız görüşmelerde Ukraynalı meslektaşlarımızla durum değerlendirmesi yaptık ve karşılıklı işbirliğinin artırılması adına iş dünyası örgütlerine düşen görevleri konuştuk. Önümüzdeki dönemde bu konuları somut işe dönüştürmeyi, karşılıklı heyet ziyaretleri ve İş Konseyi ortak toplantısı gibi çalışmalarımızı gerçekleştirmeyi planlanmaktayız.”
-“İşbirliği için potansiyel var”
Ukrayna ile Türkiye arasındaki işbirliğinin geliştirilmesi alanında büyük potansiyel bulunduğunu ifade eden Çetin, bunun için gerekli bütün koşulların mevcut olduğunu vurguladı. İki ülke siyasi ilişkilerinin de stratjik ortaklık düzeyine yükseldiğini kaydeden Çetin, “Fakat şu da bir gerçektir ki, karşılıklı ticaretin artması ve diğer alanlarda ekonomik işbirliğinin geliştirilmesi çok kolay bir iş değildir. Bu anlamda her iki ülkenin iş dünyası örgütlerine, devlet kurumlarına ve karşı ülkeye ilgi duyan her bir firmaya özellikle iş düştüğü kanaatindeyim. 2013 yılındayız, dünyanın geldiği nokta işbirliğimizin başladığı yıllardan çok çok farklıdır. Dolayısıyla, yeni yaklaşım ve pojeler geliştirmemiz gerek, bu çerçevede özellikle Ukraynalı meslektaşlarımızdan öneriler beklediğimizi ifade etmek istiyorum” dedi.
-Victor Yanovsky
Ukrayna-Türk İş Konseyi Başkanı ve Ukrayna Ticaret ve Sanayi Odası Başkan Yardımcısı Victor Yanovsky da konuşmasında iki ülke liderlerinin ziyareti öncesinde bu tür toplantıların çok önemli olduğunu bildirdi. Serbest Ticaret Anlaşması oluşturulmasıyla ilgili müzakerelere dikkat çeken Yavovsky, Ukrayna tarafının en kısa sürede anlaşmaya varılacağını umut ettiğini söyledi.
Ukrayna-Türk İş Konseyi Başkanı ve Ukrayna Ticaret ve Sanayi Odası Başkan Yardımcısı Victor Yanovsky, Ukrayna için Türkiye’nin yalnızca bir komşu değil, ekonomi alanında da stratejik ortak olduğunu belirtti.
Türkiye’nin ekonomi alanında önemli başarılara imza attığını bildiren Yanovsky teknoparklar konusunda Türkiye’nin deneyimlerinden faydalanmak istediklerini bildirdi.
-“Odalarda mecburi üyelik sistemi olmalı”
Ukrayna-Türk İş Konseyi Başkanı ve Ukrayna Ticaret ve Sanayi Odası Başkan Yardımcısı Victor Yanovsky ülkelerinde Parlemanto’dan ticaret ve sanayi odasına zorunlu üyelik için talepte bulunduklarını bildirdi. Yanovski , Türk meslektaşlarının tecrübelerinden faydalanacaklarını bildirdi.
Haberin Kaynağı : TOBB
21.10.2013