UKUB, Kalıpçılar Vadisi OSB İçin Arazi Alımlarına Başladı
Ulusal Kalıp Üreticileri Birliği (UKUB) Yönetim Kurulu Başkanı Şamil Özoğul, yaptığımız söyleşide Yalova’da kuracakları Kalıp İmalatı İhtisas Organize Sanayi Bölgesi (Kalıpçılar Vadisi) için arazi alımlarına başladıklarını ve 2016 yılında faaliyete geçirmeyi planladıklarını belirtti.
UKUB şuanda neler yapıyor? Kalıpçılar Vadisi projeniz hangi aşamaya geldi?
Şamil Özoğul: Bursa-İstanbul-Adapazarı üçgeni içerisinde OSB kurma amacıyla arazi araştırmaları yapmaktaydık. Yer henüz belli olmamasına rağmen OSB kurma kararını aldıktan hemen sonra 6 Temmuz 2012 tarihinde S.S UKUB Kalıpçılar Vadisi Toplu İş Yeri Yapı Kooperatifi’ni kurduk. Bilindiği üzere daha önce Bilişim OSB olarak Yalova Kazımiye Köyü sınırları içerisinde yeri belirlenmiş olan bir alan vardı. Fakat Bilişim OSB Kocaeli’ ye kaydırılınca, bu bölgeye UKUB olarak biz talip olduk. Yalova Valiliği ile yaptığımız olumlu görüşmeler sonucu şuan çalışmaları devam eden Kalıpçılar Vadisi adını koyduğumuz Kalıp İmalatı İhtisas OSB’nin yerini belirlemiş olduk. Yeri belirledikten sonra hızlı bir şekilde üye kayıtlarına başladık. Kooperatifimize şu ana kadar 40 üye kaydettik. Türkiye’nin tek kadın valisi olan Yalova Valisi Sayın Esengül Civelek Hanım birebir bu projeyi takip ediyor ve hemen hemen her hafta bir araya geliyor ve görüşüyoruz. Kendisi Yalova Kalıp İmalatı İhtisas OSB Müteşebbis Heyeti’nin de bizzat başkanlığını üstlendi. Vali Hanım bu projeye önem veriyor ve valiliğin tüm imkânları ile OSB’yi biran önce faaliyete geçirmek için yoğun çaba gösteriyor. Ocak ayının sonunda Kazımiye Köyü’nde Sayın Valimizin de katılımıyla arazi sahipleri ile görüştük. Mahkeme sürecine gerek olmadan oradaki arazi sahiplerinin de haklarını koruyarak, kimseyi mağdur etmeden arazilerin hızlı bir şekilde satın alınması için görüşmeler yaptık.
Kalıp Teknolojileri Ar-Ge Merkezi Kuracağız
Bizim hedefimiz 2016 yılının sonuna kadar OSB’yi faaliyete geçirmek ama bu tamamen oradaki arazilerin satın alınmasıyla ilgili bir süreç. Arazilerin alınmasındaki süre uzarsa 2017 yılına da sarkabilir. OSB toplam 350 dönümlük bir arazi üzerine kurulacak. Yaklaşık 3000 metrekare net alana sahip 70 adet sanayi parseli oluşturmayı hedefliyoruz. Bu sanayi parselleri içerisine yaklaşık 2100 metrekare oturma alanlı, ideal boyutta modern kalıphaneler kurulabilecek. OSB arazisi, Marmara Bölgesi’nin en önemli üç sanayi şehri olan İstanbul, Bursa ve Adapazarı üçgeninin tam ortasında ve köprü geçiş projesiyle ulaşım sorunu da olmayacağından mükemmel bir konumdadır. OSB’nin içerisinde mutlaka Kalıp Teknolojileri Ar-Ge Merkezi kuracağız. Bu Ar-Ge Merkezi’nde üyelerimize kar marjı gözetmeden ortak kullanım mantığı ile önemli hizmetler sunacağız. Kalıp Teknolojileri Ar-Ge Merkezi bünyesinde hizmet verecek olan farklı birimler de olacak. Bu birimlerden bazıları Tersine Mühendislik Merkezi (TMM), Analiz, Simülasyon ve Optimizasyon Merkezi (ASOM), Kalıp Deneme Merkezidir. Kalıpçılar Vadisi içerisinde kurulacak ortak kullanıma yönelik merkezlerle işletmeler ilk yatırım maliyetlerini, işletme maliyetlerini düşürecek, güncel teknolojiyi yakından takip edebilecek, rekabet gücünü arttıracaktır. Bursa’daki UKUB merkez ofiste alanımız yeterli olmadığı için şu an sadece Teknoloji Ar-Ge Merkezi bünyesinde faaliyet gösterecek TMM ve ASOM’u faaliyete geçirdik. Bu birimler ofisimizde sektörümüze hizmet vermektedir. Üyelerimize maliyetine hizmet verirken, üye olmayan firmalara da belli bir kar marjıyla hizmet veriyoruz. OSB faaliyete geçtiğinde tüm birimleri sektörümüzün hizmetine sunacağız.
Bu teknik projeleri kısaca detaylandırır mısınız, aldığınız cihazlar, yazılımlar nelerdir, nasıl gerçekleştirdiniz, finansmanını nasıl sağladınız?
Şamil Özoğul: BEBKA (Bursa-Eskişehir-Bilecik Kalkınma Ajansı) 2011 yılı mali destek programı kapsamında 198.620,00 TL bütçeli “Ortak Kullanıma Yönelik Tersine Mühendislik Merkezi Kurulumu” isimli bir proje hazırladık ve BEBKA’ya sunduk. Sunulan proje BEBKA tarafından kabul edildi ve 06.04.2012 tarihi itibari ile 12 ay süren projemiz başladı ve başarıyla tamamlandı.
BEBKA’dan aldığımız destekle tüm cihazları ve yazılımları satın aldık, çalışma ortamı için gerekli olan yatırımları yaptık, makine mühendisi istihdamımızı gerçekleştirdik. Bu destekler kapsamında da UKUB Tersine Mühendislik Merkezi (TMM) ’ni kurduk. Bu birimde bulunan gelişmiş lazer tarama cihazı ve modelleme yazılımları ile hassas 3B tarama, kalite kontrol, ölçüm ve modelleme hizmeti vermekteyiz.
Kalıp Teknolojileri Ar-Ge Merkezi kurulumu kapsamında yürüttüğümüz çalışmaların ikinci adımı olan 673.950,00 TL bütçeli Endüstriyel Kalıpçılığa Yönelik Ortak Analiz, Simülasyon ve Optimizasyon Merkezi (ASOM) projemiz 14.06.2013 tarihinde BEBKA tarafından kabul edildi. Kurulum çalışmalarına hızla devam ettiğimiz projemizin tamamlanmasıyla birlik üyelerine plastik enjeksiyon proses analizi, metal form verme proses analizi, düşük ve yüksek basınçlı döküm proses analizi, 3D lazer desenleme, 3D lazer gravür işleme, lazer markalama ve termal kamera konularında hizmet sunacağız.
Bir sonraki projemiz Ortak Kullanım Merkezi’nin kurulması olacak. Bu birim içerisinde ilk yatırım ve işletme maliyetleri çok yüksek olan büyük ebatlı, çok eksenli CNC tezgahlar, kalıp alıştırma ve deneme presleri, CMM cihazları ve mühendislik yazılımları bulunacak. Amacımız ortak kullanım mantığı içerisinde üyelerimizi bu imkânlardan minimum maliyetlerle faydalandırarak, yatırım ve işletme maliyetlerini düşürmek, hem teknolojik hem maddi rekabet güçlerini artırmaktır.
Şu ana kadar bahsettiğimiz bütün projeler teknik projelerimizdi ancak bunların haricinde doğrudan teknik olmamasına rağmen sektörümüzün gelişmesi açısından, geleceği açısından çok daha önemli olan eğitim projelerini de hayata geçirdik. Bunlardan en önemlisi Avrupa Birliği 7. Çerçeve Programı kapsamında, Uludağ Üniversitesi Teknik Bilimler Meslek Yüksek Okulu Endüstriyel Kalıpçılık Bölümü ile birlikte oluşturduğumuz 210.000 Euro bütçeli Kullan Kazan (K2) Projesi’dir. Proje kapsamında; 90 kadın işsiz plastik enjeksiyon operatörü 90 erkek işsiz CNC operatörü olarak yetiştirilmiştir. Söz konusu gençlerin %95’nin istihdamı sağlanmıştır. Proje kapsamında eğitim maksatlı satın alınmış olan 1 adet CNC dik işleme tezgahı, 1 adet plastik enjeksiyon makinası, 1 adet tam donanımlı eğitim laboratuvarı proje sonunda Uludağ Üniversitesi TMBYO Endüstriyel Kalıpçılık Bölümüne hibe edilmiştir.
2008 yılından beri toplamda 12 proje gerçekleştirdik. Toplam bütçesi 2 Milyon TL olan bu projeler için 1,5 Milyon TL destek aldık.
Yönetim Kurulu olarak başarılı işlere imza attınız. Bunu nasıl başardınız? 2008 yılında göreve geldiğiniz de kaç üyeniz vardı, şu an kaç üyeniz var?
Şamil Özoğul: 2008 yılında göreve geldiğimizde 76 üyemiz vardı. Beş yıl içerisinde üye sayımızı 228’e çıkardık. Göreve geldiğimizde birliğimizin kasası maalesef eksideydi. Planladığımız çalışmaları başlatabilmek amacıyla tüm yönetim kurulu üyeleri Birliğe bağışta bulunarak işe başladık. Çalışmaları hayata geçirmek üzere Birliğe para kazandıracak ticari faaliyetler yürütmemiz gerekiyordu. Bu yüzden ilk olarak UKUB İktisadi İşletmesini kurarak faaliyete geçirdik. UKUB İktisadi İşletmesini faaliyete geçirdikten hemen sonra Birliğe maddi kaynak sağlayacak projeleri hayata geçirmek üzere çalışmalara başladık. Projelerimizin finansmanı için Avrupa Birliği, KOSGEB, Kalkınma Ajansı gibi makamlardan maddi destek sağlamak üzere projeler geliştirdik. Başvurduğumuz projelerimizin kabul edilmesi sonucu sağladığımız maddi kaynaklarla planladığımız çalışmalarımızı adım adım hayata geçirdik. Böylece Birlik içerisinde önemli bir proje kültürü ve alt yapısı oluşturduk. Bütün faaliyetlerimizi projelendirerek ilgili devlet makamlarından faydalanabileceğimiz tüm desteklerden faydalanmaya gayret ediyoruz. Şuan başvuru sürecinde olan 3 tane projemiz bulunmaktadır.
2020 Yılında Kalıp İhracatı 2 Milyar Dolara Ulaşacak
Bütün bu projelerin kısa bir zaman içerisinde hayata geçirilebilmesinin en büyük sebebi özveri ile çalışan UKUB yönetim kurulu üyeleri ve profesyonel kadrosudur. Birliğin kuruluşundan biz 2008 yılında yönetim kuruluna gelene kadar yapılan çalışmalar da son derece önemlidir ve Birliğimizin bugüne gelebilmesinin alt yapısını oluşturmaktadır. Yönetim kurulumuz içerisinde büyük firmalardan da küçük ve orta ölçekli firmalardan da üyelerimiz var. Yönetim kurulunun karşılıklı saygı sevgi ve güçlü bir iletişim çerçevesinde çalışıyor olmasından dolayı Birliğimiz hızlı bir gelişim süreci yaşadı. Yönetim kurulu üyelerimiz bu sektöre gönül vermiş, çoğu zaman kendi firmalarındaki işlerinden feragat ederek Birlik adına emek sarf etmekten çekinmeyen insanlardır. Kurucu Başkanımız Sayın Fahrettin Gülener’den sonra devraldığımız yönetim kurulu 2008’den beri büyük ölçüde aynı kadroyla görevine devam ediyor. Başarılı olmamızın bir başka sebebi de yönetim kurulundaki bu sürekliliktir.
Şu an yönetim kurulunda kimler var?
Şamil Özoğul: Yönetim kurulumuz şu şekilde oluşuyor:
Şamil ÖZOĞUL
UKUB Yönetim Kurulu Başkanı
Levent GANİYUSUFOĞLU
UKUB Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı
Ahmet KURU
UKUB Yönetim Kurulu Üyesi
Ayhan DEMİRKOL
UKUB Yönetim Kurulu Üyesi
Cüneyt ÖZUMAR
UKUB Yönetim Kurulu Üyesi
Ahmet KOÇ
UKUB Yönetim Kurulu Üyesi
UKUB İktisadi İşletme Müdürü
OSB faaliyete geçtiğinde Ar-Ge merkezi haricinde içerisinde neler olacak?
Şamil Özoğul: OSB’deki en önemli projelerimizden biri de Çıraklık Eğitim Merkezi’nin kurulmasıdır. OSB içerisine mutlaka Çıraklık Eğitim Merkezi kuracağız. OSB’de faaliyet gösterecek firmaların ihtiyaç duyacağı nitelikli iş gücünü Yalova içerisinden karşılamayı amaçlıyoruz. Çıraklık Eğitim Merkezi’nde başlayacak olan eğitim Yalova’da şu an eğitim vermekte olan meslek lisesi içerisine eklenecek kalıp bölümüyle devam edecektir. OSB içerisinde ihtiyaç duyduğumuz personelde bu yöntemle karşılanmış olacak. Bu eğitim programı ile ilgili Yalova Valiliği ile işbirliği içerisinde olduğumuz yeni bir projemiz var ve şuan hazırlık aşamasında.
Üyelerinizin gerçekleştirdiği ihracat rakamları hakkında veriler var mı?
Şamil Özoğul: Dünya kalıp pazarının toplam cirosu yaklaşık 75.000.000.000 Euro’dur. Bu pazarın yaklaşık 35.000.000.000 Euro’su Avrupa’nındır. 2023 yılında bu rakamın 45.000.000.000 Euro civarında olması beklenmektedir.
Günümüzde Türkiye kalıpçılık sektörünün cirosu 400 Milyon Euro’dur. Türkiye üretim sanayisinin mevcut büyüklüğü ve kapasitesi dikkate alındığında günümüzde 5 milyar Euro olması gereken büyüklüğe 2023 yılında ulaşılması hedeflenmektedir.
Yaptığımız araştırmalara göre kalıp ihracatının 400 Milyon Dolara yakın bir ihracat rakamı var. Yalova Kalıp İmalatı İhtisas OSB’yi 2016 sonuna varmadan bitirmeyi hedefliyoruz. 2020 sonuna kadar da yüzde yüz doluluk oranına ulaşacağımızı düşünüyoruz. O zaman 2 Milyar Dolara yakın bir kalıp ihracatına ulaşmak mümkün olacak.
Düzenlediğiniz eğitimler var mı?
Şamil Özoğul: Düzenlediğimiz eğitimlerde eğitim verilen konularla ilgili eğitim katılımcılarına geçerli bir sertifika verebilmek için ilk yaptığımız çalışma Milli Eğitim Bakanlığı ile görüşerek Milli Eğitim Bakanlığı onaylı sertifikaların verilmesini sağlamak üzere karşılıklı bir eğitim protokolü yapılmasıydı. Bu amaçla 28.07.2011 tarihinde Erkek Teknik Öğretim Genel Müdürlüğü ile yaptığımız protokol gereği okullar ile işbirliği içerisinde verdiğimiz eğitimlere katılan kişilere MEB onaylı sertifika vermekteyiz.
Milli Eğitim Bakanlığı ile imzaladığımız protokol kapsamında yaptığımız çalışmaların ilk adımı olarak, Bursa Tophane Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi ve UKUB iş birliği ile 26 Aralık 2011 – 22 Ocak 2012 tarihleri arasında Ölçme Tekniği ve CMM Eğitimi düzenlendi. 22’si uygulama olmak üzere toplam 60 saat ders verilen eğitim 4 hafta sürdü. Eğitimi başarıyla tamamlayan kursiyerlere Milli Eğitim Bakanlığı onaylı sertifika verildi.
BEBKA’nın 2011 Yılı Teknik Destek Programı kapsamında, kâr amacı gütmeyen kurum ve kuruluşların, bölgesel kalkınma için önem taşıyan çalışmalarında eksikliğini duydukları teknik alanlara yönelik eğitim desteği sağlamak, hedefiyle açılan destek programına UKUB olarak Otomotiv Kalıpçılık Sanayi İçin Ar-Ge Mühendisi Yetiştirilmesi adlı projeyle başvurduk. Hazırlanan proje BEBKA tarafından kabul edildi ve bu proje kapsamında 5 Aralık 2011 ile 9 Aralık 2011 tarihleri arasında 2 farklı gruba eğitimler ücretsiz olarak verildi. Her iki eğitime 14 farklı firmadan 28 kursiyer katıldı.
Kasım 2013’de ülkemiz genelinde plastik enjeksiyon kalıbı satın alımı yapan ve plastik parça tasarımları ile ilgilenen firmalarımızın plastik enjeksiyon kalıpları konusunda genel seviyede bilgi sahibi olmalarını sağlamak amacıyla Genel Plastik Enjeksiyon Kalıp Eğitimi’ni düzenledik. Eğitime ilgi oldukça fazlaydı. 2014 yılında da aynı eğitimi tekrar düzenlemeyi planlıyoruz.
Yine BEBKA 2013 Teknik Destek Programı kapsamında başvurusunu yaptığımız Kalıpçılığa Özel Beş Eksen CNC Freze Tezgâhı Eğitimi projemiz onaylandı ve altı gün süren eğitim Ocak ayı sonunda tamamlandı. Beş eksen CNC freze tezgâhlarını programlayacak ve kullanacak nitelikli personelin yetiştirilmesi amacıyla düzenlediğimiz eğitim Bursa Atatürk Endüstri Meslek Lisesi’nde UKUB üyelerine ücretsiz olarak gerçekleştirildi.
Ayrıca 1. Ulusal Kalıp Yarışması düzenlediniz? 2.’si ne zaman olacak?
Şamil Özoğul: Mesleki eğitimin önemine dikkat çekmek, ülke sanayisinin en önemli ihtiyacı olan teknik ara eleman yetiştirilmesini özendirmek, kalıpçılık sektörünün önemini vurgulayarak öğrencilerin kalıpçılığa olan ilgisini arttırmak ve ulusal bazda farkındalık yaratmak amacıyla ilkini geçen yıl düzenlediğimiz Ulusal Kalıp Yarışması’nın bu yıl ikincisini düzenlemek için çalışmalara başladık.
Bu seneki yarışmaya katılımın daha fazla olmasını bekliyoruz. Yarışmaya katılacak okullara kalıp tasarımında gerekli tüm malzemeleri, yazılım programlarını Birlik üyelerinin destekleriyle veriyoruz, gerekirse atölye de temin ediyoruz. Geçen yıl ilkini düzenlediğimiz yarışmada dereceye giren okullara ödül olarak bilgisayar laboratuvarı kurduk ve lisanslı CAD-CAM yazılımı tedarik ettik. Bilgisayar laboratuvarlarının haricinde, öğrenci ve öğretmenleri teşvik etmek amacıyla, dereceye giren tüm öğrenci ve öğretmenlere de maddi ödüller verildi. İlk yarışmada dereceye girenlere toplamda 100 bin TL’lik ödül verildi. Bu seneki yarışma için 200 bin liralık ödül bütçesi belirledik. Daha fazla okulun katılmasını ve daha fazla öğrenci, öğretmen ve okula ödül vermeyi, onları teşvik etmeyi umuyoruz. Meslek Liseleri Arası 2. Ulusal Kalıp Yarışması’nın birincileri Mayıs ayında açıklanacak ve ödül töreni 4-7 Aralık 2014 tarihleri arasında TÜYAP Bursa Fuarcılık A.Ş. ve UKUB işbirliği ile düzenlenen Kalıp Avrasya 2014 fuarıyla eş zamanlı olarak Bursa Uluslararası Fuar ve Kongre Merkezi’nde yapılacaktır.
Haberin Kaynağı : SUBCONTURKEY YAN SANAYİ ve TEDARİKÇİ GAZETESİ
18.02.2014