Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği-OİB’in 2019-2020 Faaliyetleri ve İhracat Verileri
Türkiye’nin otomotiv endüstrisi ihracatı 2019 yılında 30,6 milyar dolar olarak gerçekleşti.
Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği-OİB’in 2019-2020 Faaliyetleri ve İhracat Verileri
Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Baran Çelik:
Türkiye’nin otomotiv endüstrisi ihracatı 2019 yılında 30,6 milyar dolar olarak gerçekleşti. 2019 yılında altı kıtada toplam 208 ülke ve bölgeye ihracat gerçekleştirdik. Geçen yılın ilk yarısında Euro/Dolar paritesi kaynaklı ihracat kaybı yaşadık. Bu da dolar bazında ihracatımızda yaşanan düşüşün temel nedeni oldu. Sektörün ihracatında geçen yıla göre %3 azalma olmasına rağmen otomotiv endüstrisi tarihindeki en yüksek ikinci ihracat rakamına ulaştı ve üst üste 14. İhracat şampiyonluğunu ilan etti. Son üç yılda ise 30 milyar dolarlık ihracat ortalaması yakaladık.
Geçen yıl binek otomobiller %39 pay ve 11,9 milyar dolar ihracata imza attı. Onu 10,6 milyar dolar ihracat değeri ve %35 pay ile otomotiv tedarik endüstrisi, 4,9 milyar dolar ihracat ve %16 pay ile eşya taşımaya mahsus motorlu taşıtlar ve 2 milyar dolar ihracat ve %7 pay ile otobüs-minibüs-midibüs ürün grupları takip etti. 2019 yılı otobüs-minibüs-midibüs ürün grubu ihracatında bir önceki yıla göre %13 lük bir artış sağlandı.
Almanya 2019 yılı otomotiv ihracatımızda 4,4 milyar dolar ilk sırada yer aldı. Bu ülkeye yönelik ihracat bir önceki yıla göre %8 azaldı. Almanya’yı 3,4 milyar dolar ile Fransa ve 2,9 milyar dolarla İtalya takip etti. Yılın tamamında önemli pazarlarımızdan Fransa’ya %6, Slovenya’ya %12 ve Hollanda’ya %28’lik ihracat artışı oldu. Bu dönemde en fazla ihracat yapılan ilk 10 ülkenin 9’u AB Ülkesi oldu. AB ülkelerinin otomotiv ihracatımızdaki payı %77 olarak gerçekleşti.
Türk otomotiv endüstrisi, halen ana sanayinde Avrupa’nın 5. büyük, ticari araçlarda Avrupa’nın 2. büyük motorlu araçlar üreticisi durumunda. Tedarik endüstrimiz dünya otomotiv markalarının en stratejik parçalarının da üreticisi. Rakamların da net bir şekilde ortaya koyduğu üzere Türkiye, üretim ve ihracatta dünyanın önde gelen güçlerinden biri durumunda. Otomotiv endüstrisi, halen bazı ülkelerin toplam ihracatı kadar, hatta daha fazla ihracata imza atıyor.
2020 yılında hedefimizi 32 milyar USD olarak belirledik. 2020 yılına küresel çapta yaşanan bazı olumsuz gelişmelere rağmen iyi başladık. Özellikle binek otomobiller ihracatında yeni modellerin etkisiyle çift haneli ihracat artışı ile devam ediyoruz. Ancak başlıca pazarımız AB Ülkelerinin Corona Virüs salgının merkezi haline gelmesi önümüzdeki aylarda ihracatımıza olumsuz yansıyacaktır. Öngörülebilirliğin çok düşük olduğu bir dönemden geçiyoruz. Önümüzdeki 2-3 ayın ihracatçılarımız açısından da zor bir dönem olacağını söyleyebiliyoruz.
OİB olarak ihracatın artırılması için her yıl düzenlenen etkinlikler ile bu etkinliklere ilave dönemin ihtiyaçlarına uygun çalışmalar yapıyoruz. Temel olarak sektörün ihtiyacına yönelik dış ticaret eğitimleri düzenlenmesi, bilinen fuarlarda sektörel tanıtım etkinlik ve toplantılarının düzenlenmesi, yabancı basın mensuplarının daveti, kanaat önderleri ile Global OEM üst düzey yöneticilerinin Türkiye’ye getirilmesi, Türkiye’de yerleşik yabancı yatırımların ve Türkiye ortaklı yabancı yatırımların merkezlerinde ziyaretlerin planlanması olarak sıralanabilir.
2020 yılında da milli katılım fuar organizasyonları, sektörel ticaret ve alım heyetlerimiz devam edecek. Türkiye Tanıtım Grubu kapsamındaki etkinliklerimiz de artarak sürecek. TTG kapsamındaki hedef ülkelerimiz Almanya, Birleşik Krallık ve Fransa. Yine ihracatçılarımıza yönelik eğitim ve seminerlerimiz, Otomotivin Geleceği Tasarım Yarışması 2020 yılında da takvimimizde yer alacak.
OİB, otomotiv sektörünün en büyük Ar-Ge ve inovasyon etkinliği olarak 2012 yılından bu yana Ticaret Bakanlığı himayesinde ve TİM koordinatörlüğünde Otomotivin Geleceği Tasarım Yarışması’nı düzenliyor. Sektörün belki de en önemli etkinliği olarak öne çıkan organizasyon ile ekonomik ve çevreci yeni iş modelleri ile değişen dünya otomotiv endüstrisinde Türkiye’nin sadece bir üretim değil, aynı zamanda Ar-Ge, Yenilik ve Tasarım Merkezi olması hedefleniyor. Sektörde yenilikçi ve tasarımların ortaya çıkaran ve üniversite-sanayici iş birliğini sağlayarak yeni yeteneklere fırsat kapılarını aralayan Otomotivin Geleceği Tasarım Yarışması, bu yıl Bursa Uludağ Üniversitesi’nde düzenlenecek.
OİB’nin yarışma ile bugüne dek desteklediği projelerin sayısı 160’ı geçmiş durumda. Söz konusu otomotiv girişimleri 24 milyon TL’yi aşan tutarda yatırım aldı ve ciroları da 44 milyon TL’ye ulaştı, 330’dan fazla kişiye istihdam sağlandı. Dereceye girenler, ayrıca OİB’in İTÜ ARI Teknokent ile yaptığı iş birliği sonucu İTÜ Çekirdek programından faydalanmaya da hak kazandı.
OİB’in Türkiye’nin Ar-Ge, Yenilik ve Tasarım Merkezi olması vizyonunun en önemli diğer halkası ise kurucusu olduğu OİB Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi. OİB MTAL, bilişim, elektrik-elektronik ve motor teknolojilerinden endüstriyel otomasyona kadar pek çok dalda sektörün ihtiyaçlarına cevap veren kaliteli bir eğitim sunuyor. Bu kapsamda, yerli otomobilin Bursa’da üretilmesi kararı ve buna yönelik OİB MTAL’de Elektrikli Araçlar Dalı’nın açılacak olması, vizyonumuz yönünde atılmış önemli bir adım olarak görülüyor. İhracatçıların motivasyonumuzu katlayan bu gelişmenin, ihracatçıları otomotiv endüstrisinde yaşanan dönüşüme hızla adapte olmasına da teşvik etmesi bekleniyor.
Ayrıca Bursa Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği iş birliği ile hayata geçirilen Ar-Ge Mühendisi Yetiştirme Programında 2017-2018 yıllarında 104 mühendis sertifikalarını aldı. 2019 yılında Bursa’nın yanı sıra Kocaeli’nde Taşıt Araçları Tedarik Sanayicileri Derneği ve İzmir’de İnci Vakfı iş birlikleriyle gerçekleştirilen programlar ile 94 mühendis daha “Ar-Ge Mühendisi” unvanını aldı ve toplam mezun sayısı 198’e yükseldi.