Universal Robots Cobot’larına WIN EURASIA Fuarı’nda Yoğun İlgi
Universal Robots, Avrasya`nın en önemli sektör fuarlarından biri olan WIN EURASIA’ya hibrit/çevrim içi olarak katılarak, cobot teknolojilerini tanıttı.
Universal Robots Cobot’larına WIN EURASIA Fuarı’nda Yoğun İlgi
Universal Robots, 10-13 Kasım 2021 tarihleri arasında düzenlenen ve Avrasya'nın en önemli sektör fuarlarından biri olan WIN EURASIA’ya hibrit/çevrim içi olarak katılarak, cobot teknolojilerini tanıttı. Universal Robots Türkiye&MEA Ülke Müdürü Kandan Özgür Gök, ‘Cobot teknolojisi nedir? Cobot ile uygulama örnekleri’ konulu oturumda cobot’ların üretim süreçlerine sağladığı avantajları tüm katılımcılara anlattı. Gök, “Tüm sektörler için esnek otomasyon imkanı sunan insan-robot iş birliğine dayalı kolaboratif robotlar, dijital dönüşümde en belirleyici unsur olacak” dedi.
Hannover Fairs Turkey tarafından her yıl düzenlenen Avrasya'nın önemli sektör fuarı WIN EURASIA, 10-13 Kasım 2021 tarihlerinde tüm sektör profesyonellerini hibrit olarak Tüyap Fuar ve Kongre Merkezi'nde bir araya getirdi. Bu yıl “Endüstriyel Dönüşüm” temasıyla gerçekleşen WIN EURASIA’ya başta Avrupa ve Kuzey Afrika ülkeleri olmak üzere yurt dışından da yüksek katılım gerçekleşti. Sac işlemeden metal şekillendirme teknolojilerine, otomasyon hizmetlerinden elektrik ve elektronik ekipmanlara, hidrolik ve pnömatik hizmetlerden tesis içi lojistiğe kadar geleceğin fabrikaları için ihtiyaç duyulan tüm eko-sistemi bir araya getiren fuarda katılımcı ve ziyaretçiler; otomasyon, dijitalleşme, nesnelerin interneti, arttırılmış gerçeklik gibi teknolojik gelişmeleri yakından deneyimleme fırsatı buldu.
Universal Robots’un Türkiye&MEA Ülke Müdürü Kandan Özgür Gök, 10 Kasım tarihinde çevrim içi gerçekleşen ‘Cobot teknolojisi nedir? Cobot ile uygulama örnekleri’ konulu Universal Robots oturumunda kolaboratif robotlar hakkında daha fazla bilgi almak isteyenlerle buluştu. Dünya Ekonomik Forumu'na göre, 2025 yılında mevcut işlerin yarısından fazlası otomatikleşeceğini ve endüstriyel dönüşüm ile 58 milyon yeni iş ortaya çıkacağını söyleyen Gök, “Gelecekte üretim dünyasındaki en yeni iş olanaklarının cobot’ların etrafında şekilleneceğini öngörüyorum” dedi.
İnsan-robot iş birliğine dayalı kolaboratif robotlar verimliliği artırıyor
Çevrim içi oturumda gelecekle ilgili öngörülerini de açıklayan Kandan Özgür Gök, “Gelecekteki fabrikalar karanlık olmayacak. İnsanın yaratıcılık ve kriz yönetimi gibi önemli konularda doğru karar alabilen düşünsel kapasitesi her zaman geçerliliğini koruyacak. Dijital dönüşümle robotik otomasyonun faydaları ve insanın eleştirel düşünme gibi alanlardaki benzersiz bilişsel yeteneklerinin birleştiği süreç devam edecek. Yeni dönemde konvansiyonel robotlara göre daha az alan kaplayan, daha az enerji tüketen, hızlı kurulan, kolay programlanabilen, esnek konumlandırılabilen ve insanlarla yan yana çalışabilen, güvenli kullanımıyla öne çıkan cobot’ları hemen hemen her üretim tesisinde göreceğiz. Dahası cobot’lar gündelik hayatın bir parçası olarak da yerini alacak. Dünyanın en iyi üniversitelerinden Massachusetts Teknoloji Enstitüsü’nün (Massachusetts Institute of Technology (MIT)) bir araştırmasına da değinen Gök, insanların cobot’larla birlikte çalışmasının, bağımsız çalışan insanlardan ya da robotlardan yüzde 85 daha verimli olduğunu belirtti.
Cobot’lar esnekliğiyle küreselleşen dünyanın çabuk değişen taleplerine yanıt veriyor
Konvansiyonel robotların, üretim süreçlerinde uzun yıllardır etkinliğini sürdürdüğünü ancak artık küreselleşen dünyanın çabuk değişen taleplerine cevap vermek isteyen üreticilerin üretim teknolojilerinde yenilikçi çözümler aradığını belirten Kandan Özgür Gök “Cobot ve konvansiyonel robotlar arasındaki farklar ve avantajlarla ilgili değerlendirme yaparken, öncelikle mevcut durum için hangisinin en iyi çözüm olduğunu belirlemek gerekiyor. Cobot’lar, çok farklı görevler için uygulanabilirliği, güvenlik avantajı, esnek konumlandırma özelliği ile kullanım kolaylığı sunuyor ve yatırımının hızlı geri dönüşü sayesinde endüstriyel robotlara göre bütünsel bir fark yaratıyor” diyerek cobot’lu üretimin avantaj sağlayan farklarına değindi.
İhtiyaca göre özelleştirilebilen cobot’lar ilgi odağı oldu
Cobot uygulamalarını her üreticinin kendi ihtiyacına en uygun şekilde özelleştirmesi için UR+ Ekosistemi’mi kurduklarını söyleyen Gök “Bu ekosistemde sunulan bütün uygulama kitleri ve ekipmanlar Universal Robots tarafından sertifikalı olup, ürünler ilgili tedarikçiden temin ediliyor. Ekosistemimiz içindeUR+ kompenentler (kamera, tutucu, ekipman, sensör vb.), UR+ Uygulama Kitleri (montaj, yüzey işleme, kalite kontrol vb.) ve URcap’ler (yazılımlar, eklentiler) gibi ürünler ve kitler bulunuyor. Her üretici kurulumu ve kullanımı çok kolay olan bu UR+ ürünlerinden ve uygulama kitlerinden istediğini tercih edebiliyor. Böylece firmalar üretim süreçlerinde cobot’ları ihtiyaçlarına göre özelleştirilebiliyor” dedi. Risk analizlerine bağlı olarak güvenlik bariyerine ihtiyaç duymadan insanlarla yan yana çalışabilen cobot’lar, uygun maliyetiyle ve üretimde yüzde 500’e varan üretim artışlarına fırsat tanınması ile fuara katılan ziyaretçilerin ilgi odağı oldu.