“Üretim ve İhracatta Yakaladığımız İstikrarı 2023’te De Sürdürmeyi Hedefliyoruz
KASAD Yönetim Kurulu Başkanı Alican Duran: “Üretim ve İhracatta Yakaladığımız İstikrarı 2023’te De Sürdürmeyi Hedefliyoruz”
KASAD Yönetim Kurulu Başkanı Alican Duran:
“Üretim ve İhracatta Yakaladığımız İstikrarı 2023’te De Sürdürmeyi Hedefliyoruz”
Türkiye karton ambalaj sektöründe yaşanan sorunlara çözümler geliştirerek, yerli üretimin gücünün dünyaya yayılması için çabalayan KASAD, 2023 yılı toplantılarının ilkini REBA Kağıt Ürünleri’nin tanıtımıyla başlattı. Sektör temsilcilerinin yer aldığı ve geride kalan 2022 yılına dair değerlendirmelerin yapıldığı toplantıda KASAD Başkanı Alican Duran, global ticarette yaşanan aksaklıklara rağmen istikrarı sürdürdüklerini belirterek, “Sürdürülebilir üretim ve çözümlere tüm dünyada talep giderek artıyor, global ticarette yaşanan aksamalar zaman zaman bizi zorlasa da karton ambalaj sanayisi olarak 2023 yılında da istikrarımızı sürdürmeyi planlıyoruz” dedi.
Karton ambalaj sanayisinin gelişimine destek olarak üreticileri ulusal ve uluslararası arenada temsil eden Karton Ambalaj Sanayicileri Derneği (KASAD), 2023 yılının ilk üye tanıtım toplantısını gerçekleştirdi. Yeni yılın ilk toplantısında karton ambalaj sanayisinin geçmiş yıl rakamları ve gelecek planları üzerine değerlendirmelerde bulunan KASAD Başkanı Alican Duran, “Yeni yıl yeni başlangıçlar da demek. Geçtiğimiz yıl resesyondan enerji krizine, enflasyonist baskıdan lojistik sıkıntılara kadar birçok sektörü zorlayan bir dönem oldu ancak karton ambalaj sanayisi olarak yüksek enerjimiz ve üretim gücümüz sayesinde tüm sıkıntıları aşmayı başardık. Kağıt-Karton Ambalaj sektörü olarak bir önceki yıla göre ihracatımızı yüzde 14,3 artırdık ve 1,2 milyar dolarlık ihracata ulaştık” dedi.
“Zorlu süreçleri en az hasarla atlatmak istiyoruz”
Karton ambalajda ise yüzde 38 büyüme kaydettiklerinin altını çizen Alican Duran, “2023 yılı dünya ticaretinde zorlu bir yıl olacak. Bizim ülkemiz içinde zor olacak. Ancak Rusya-Ukrayna savaşının etkileri ve Orta Doğu ve Kuzey Afrika ülkelerle geliştirdiğimiz pozitif ilişkiler sektöre olumlu yansıyacak. Bununla birlikte ihracatımızı büyütecek yatırımları da sürdüreceğiz. Ur-Ge projemiz kapsamında ABD pazarına çıkarma yapacağız ve gelecek 5 yılda 500 milyon dolarlık bir ticaret hacmi hedefliyoruz. Zorlu süreçleri en az hasarla atlatmak istiyoruz. Cumhuriyetimizin 100. yılında büyük bir enerji ve kararlılıkla çalışmalarımızı sürdürerek hedeflediğimiz noktalara ulaşacağız” diye konuştu.
Sektöre yıllardır güvenle hizmet veriyor
Üye ve sektör temsilcilerinin katıldığı toplantı da REBA Kağıt Ürünleri kurucusu Recep Orhan, firmanın ürün yelpazesi ve başarı yolculuğu üzerine sunum gerçekleştirdi. Türkiye’nin en önemli kağıt-karton tedarikçilerinden olan ve 1979 yılından bu yana matbaa, ambalaj, etiket, poşet, davetiye, tekstil gibi sektörlere kroma karton, bristol karton, kuşe kağıdı, 1.hamur, otocopy, pelur, kraft kağıt gibi ürünlerin tedariki konusunda ebatlama ve dilimleme hizmetiyle birlikte güvenle hizmet veren, aynı zamanda ebatlama ve dilimleme makinelerinin üretim ve satışını yapan REBA Kağıt Ürünleri tanıtıldı. 44 yıldır kaliteli ürün ve hızlı tedarik noktasında müşteri memnuniyetini ön planda tutarak hizmet verdiklerini belirten REBA Kağıt Ürünleri kurucusu Recep Orhan, devreye alacakları yeni yatırımlarla sektörün ihtiyaçlarını karşılayacaklarını söyledi. Toplantının ikinci oturumunda ise KOSGEB İmes Bölge Müdürlüğünden Uzman Mehmet Anıl Aygün, KOSGEB hizmetleri, destekleri ve iş birlikleri ile ilgili sunum yaptı. Ayrıca toplantıda COFACE Türkiye Genel Müdürü Ali Gençtürk ve Ekonomist Seltem İyigün "2023 yılında küresel ekonomi ve Türkiye ekonomisine ilişkin beklentiler" konulu bir sunum gerçekleştirirken katılımcılardan gelen sorulara da yanıt verdi.