Verimli Enerji Bereketli Üretim
Dünyamız her geçen gün kirleniyor. Atıklar ve sera gazları oksijen depolarımız olan ormanlarımızı tehdit ediyor.
Sağlıklı nesiller ve güvenli gelecek için gerekli olan kaynaklarımız hızla gelişen dünyaya paralel bir ivme ile tükeniyor. Tüm bu gelişmelere karşı özellikle iş dünyası “yeşil üretim” ve “verimli enerji kullanımı” konuları üzerine toplantılar ve konferanslar düzenliyor. Arayışların ardından oluşturulan konseptler işletmeler tarafından uygulanarak daha yaşanabilir bir dünya adına üretim modelleri ve alışkanlıkları değişiyor.
Ancak bu değişim genel itibariyle kolay ve ucuz olmuyor. Yeşil ve organik üretim için maliyetlerin artmasının yanında üretim şekillerinin değişmesi de özellikle zayıf sermaye yapılarına sahip KOBİ’leri sıkıntıya sokuyor. Söz konusu maliyetleri karşılayamayan işletmeler de zamanla daha başka yaptırımlarla karşı karşıya kalmak suretiyle verimlilikleri gün geçtikçe azalıyor.
ENERJİ VERİMLİLİĞİ ARTIK ÜLKELERİN PRESTİJ GÖSTERGESİ
Ülkeler arası rekabet unsuru haline gelen ve adeta bir prestij sıralaması oluşturan Enerji Verimliliği; dengeleri sarsmadan enerji tüketiminin düşürülmesiyle sağlanmaktadır. Bunu mümkün kılmanın yolları enerji tüketimi sırasında oluşan kayıpları önlemek, atıkları geri kazanım yollarıyla yeniden kullanılır hale getirmek ve teknolojik yeniliklerle verimi arttırarak tüketimi düşürmekten geçmektedir. Özellikle geri dönüşüm hareketinin tabana yaygınlaştırılarak hem iş hem de yaşam ortamlarında bir alışkanlık haline getirilmesi de yine enerji verimliliğinin en önemli ayağını oluşturmaktadır.
Dünya iş çevrelerinde yaşanan bu gelişmeleri yakından izleyen KOSGEB, KOBİ’lerimizin enerji verimliliği alanında yüzleştikleri zorluklara karşı kayıtsız kalmadı ve “Genel Destek Programı” altında “Enerji Verimliliği Destek Programını” uygulamaya koydu. Böylece iş dünyasındaki işletmelerimizin verimli enerji kullanımlarını teşvik eden KOSGEB, diğer yandan sosyal sorumluluk anlayışı gereği dünyamızın karşı karşıya kaldığı bu büyük soruna çare olmak için adım atmış oldu.
ENERJİ VERİMLİLİĞİ DESTEĞİ’NİN DETAYLARI
Peki, işletmelerimiz bu destekten nasıl ve hangi şartlarla yararlanabilmektedir?
İşletmelerin enerji verimliliği kapsamında alacakları Ön ve Detaylı Etüt, Verimlilik Arttırıcı Proje (VAP) İçin Danışmanlık ve Enerji Yöneticisi Eğitimi hizmetlerine destek verilir.
Ön ve Detaylı Etüt ile VAP için danışmanlık hizmetleri, 18/04/2007 tarih ve 5627 sayılı Enerji Verimliliği Kanunu kapsamında Yetkilendirilmiş Enerji Verimliliği Danışmanlık (EVD) Şirketlerinden alınır.
Enerji Yöneticisi Eğitimi hizmetleri, Enerji Verimliliği Kanunu kapsamında; Yenilenebilir Enerji Genel Müdürlüğü, Yetkilendirilmiş Kurumlar veya EVD Şirketlerinden alınır.
Detaylı Etüt hizmetlerinin destek kapsamında ödenebilmesi için Yenilenebilir Enerji Genel Müdürlüğü Detaylı Etüt Uygunluk Belgesi alınması şartı aranır.
Haberin Kaynağı : KOSGEB
16.06.2014