Voestalpine Böhler Welding Ürünleri 300 Milyon Dolarlık Maliyeti, 15 Milyon Dolara Düşürüyor
Dünya çapında koruyucu bakım kaynak sarf malzemelerinin lider üreticilerinden voestalpine Böhler Welding, çeliğin geri dönüşümü uygulamalarıyla ülke ekonomisine ciddi katkılar sağlıyor. Çimento sektöründe ekipmanların yenisi için 300 milyon dolarlık bir yatırım yapılması gerekirken, Böhler Welding ürünleriyle yapılan tamir ve bakımla maliyet 15 milyon dolara düşüyor.
Çeliğin genetik mühendisliğinin adresi voestalpine Böhler Welding, 19-21 Kasım 2014 tarihinde Antalya’da gerçekleştirdiği Koruyucu Bakım toplantılarında çeliğin geri dönüşümü uygulamalarını Çimento, Demir Çelik ve Enerji sektörüne anlattı. Türkiye ekonomisine sağlanan ciddi katkı ve geri kazanım uygulamaları toplantının konusunu oluşturdu.
Günümüz sanayi sektöründeki en büyük sorunlardan birini çimento ve demir-çelik fabrikalarında ve termik santrallerde sürtünme veya darbelerle yıpranmış malzemelerin yenisiyle değiştirilmesi sonucunda ortaya çıkan ciddi maliyet oluşturuyor. Ancak Türkiye'de tamir ve bakımı yapılan ekipmanlarının oluşturduğu tasarruf da büyük miktarlara ulaşabiliyor. voestalpine Böhler Welding, ürünleriyle üç önemli sanayi kolunda gerçekleştirdiği tamir bakımla maliyeti en aza indirecek çözümler sunuyor.
300 milyon dolarlık yatırım 15 milyona düşüyor
Çimento üretiminde Avrupa birincisi olan Türkiye, dünya sıralamasında ilk 15’te bulunuyor. Türkiye’de mevcut olan 66 çimento fabrikasının her birinin birim maliyeti tahmini 300 milyon doları buluyor. Türkiye çimento sektörünün toplam yatırım değeri ise 20 milyar doların üzerinde.
voestalpine Böhler Welding ürünleriyle ise çimento sektöründe geri kazanım yapılıyor, zamandan tasarruf ediliyor ve stok maliyetleri aşağıya çekiliyor.
Çimento sektöründe değirmen ve ekipmanları ile kırıcılara tamir ve bakım yapıldığını söyleyen voestalpine Böhler Welding | UTP - Tamir Bakım Uygulama Bölüm Başkanı Jürgen Tuchtfeld Türkiye’de yapılan tamir ve bakımın önemini şöyle anlattı: “Kırıcılar uzun ömürlü olmalı. Yaptığımız tamir bakım işlemleriyle aşınma yavaşlatılıyor, aşınanlar da kaplanıyor ve yenileniyor. Bu işlem yapılmazsa tüm süreçleriyle birlikte yıllık 300 milyon dolarlık bir yenileme yatırım yapılması gerekirken, tamir ve koruyucu bakım hizmetlerinden yararlanılması durumunda maliyet 15 milyon dolara düşüyor. Ayrıca çevreye verilen zarar 20’de bir oranına düşüyor. Böylece çevreye verilen zarar dramatik biçimde azaltılmış oluyor. Bu faaliyetlerimiz, Avrupa’dan sağladığımız know-how ile gelişmiş ülkeler seviyesinde yürütülüyor.”
75 milyon dolarlık yatırım 5 milyon dolara mal ediliyor
voestalpine Böhler Welding ürünleriyle yapılan tamir ve bakımın maliyeti ciddi oranda düşürdüğü bir diğer sektör de enerji. Türkiye’de 25 termik santral bulunuyor.vaBW -UTP ürünleriyle termik santrallerin kırıcı ve değirmenleri ile türbin bakımı gerçekleştirilebiliyor. Takribi 30 milyar dolar termik santral yatırım olan Türkiye’de santral başına 3 milyon dolarlık yedek parça gerekiyor. Ancak yenisini almak yerine tamir ve bakım hizmeti kullanılırsa maliyet 450 bin dolara düşüyor. Toplam yıllık yeni parça alımı için 75 milyon dolarlık yatırım yapılması gerekirken senelik 5 milyon dolar harcandığını söyleyen voestalpine Böhler Welding Bant Kaplama ve Özlü Tel Uygulama Bölüm Başkanı Jean-Pierre Van Nieuwenhoven, Türkiye’de termik santral yatırımının hızlanacağını, tamir ve koruyucu bakımın öneminin maliyetler açısından ne kadar önemli olduğunu belirtiyor.
15 milyon dolarla üretimde süreklilik sağlanıyor
Demir-çelik sektöründeki maliyetler de Böhler Welding ürünleriyle gerçekleştirilen tamir ve bakım sonucu oldukça azalıyor. Türkiye’de demir-çelik sektöründe altı fabrikada 10 milyon ton yassı ürün üretim kapasitesi bulunuyor. Aşınan ürünü yenisiyle değiştirmek için 250 milyon dolar yatırım gerekirken, Böhler Welding 15 milyon dolarla üretimde sürekliliği sağlıyor.
voestalpine Böhler Welding
100’ü aşkın ülkede müşterisi ve iş ortaklarıyla 1926 yılından bugüne ürünleri ve çözümleriyle hizmet veren voestalpine Böhler Welding, 1963 yılından itibaren Türkiye’de hizmet vermeye başlamıştır. Faaliyetlerini geliştirmeye devam eden ve dünya çapındaki global bir organizasyon olarak çalışan voestalpine Böhler Welding, Türkiye’de teknik kadrosu ve en hızlı şekilde stoktan teslim hizmet anlayışıyla hareket etmektedir. Yüksek teknik standartlarla çalışan endüstrilerdeki lider firmaların tercih edilen iş ortağı olan voestalpine Böhler Welding, kaynak teknolojisinin geliştirilmeye başlandığı tarihten bugüne, kaynak sarf malzemelerinin uluslararası lider geliştiricileri, üreticileri ve sağlayıcıları arasında bulunmaktadır. voestalpine Böhler Welding markası altında birleştirme kaynağıyla ilgili kaynak sarf malzemelerinin tüm çeşitleri mevcuttur.
1870 yılında Albert ve Emil Böhler satın aldıkları farklı çelik üreticilerini Viyana’da kendi şirketleri üzerine devretmişlerdir. Satış, organizasyon ve lojistik becerilerini 1894 yılında Kapfenberg, Styria’da potalı çelik fabrikası satın alarak sağlamışlardır. Tesisi modernleştirmişler, ürün yelpazesini genişletmişler ve üretimi artırmışlardır. Böhler isminin koyulmasıyla da çok kısa bir süre sonra ‘En İyi Özel Çelikler’ olarak anılmaya başlanmıştır. Yenilikçiliği, müşteri hizmet ağı ve satış yoluyla o zamanlarda rakipsizdi. Böhler’in müşteri ilişkilerindeki ‘yakınlık’ geleneği o zamanlarda oluşturulmuştur ve günümüzde bizlerinde kültürüne yerleşmiştir. Bugün bünyesindeki Böhler, UTP ve Fontargen markalarıyla voestalpine Böhler Welding, dünyadaki ilk 5 büyük kaynak firmasından bir tanesidir.
Not: Fotoğraf solda sağa
• voestalpine Böhler Welding | UTP - Tamir Bakım Uygulama Bölüm Başkanı Jürgen Tuchtfeld
• voestalpine Böhler Welding Bölge Satış Müdürü Issam Chiguer
• voestalpine Böhler Welding Bant Kaplama ve Özlü Tel Uygulama Bölüm Başkanı Jean-Pierre Van Nieuwenhoven
Haberin Kaynağı : Marjinal Porter Novelli
24.11.2014