Yalın Ürün Geliştirme ile Tasarım ve Proje Devreye Alma Süreçlerinde Sekiz Ana İsraf Nasıl Önlenir?
Progim Yalın Dönüşüm ve Yazılım Genel Müdürü Engin Eroğlu: Ürün Geliştirme ve Proje Devreye Alma Süreçlerindeki İsraflar
Yalın Ürün Geliştirme ile Tasarım ve Proje Devreye Alma Süreçlerinde Sekiz Ana İsraf Nasıl Önlenir?
1. BÖLÜM
Ürün Geliştirme ve Proje Devreye Alma Süreçlerindeki İsraflar
Yalın ürün geliştirmenin faydalarını ve size sağlayacağı avantajları sizlerle 3 bölüm halinde bir yazı dizisiyle paylaşacağım. Yalın ürün geliştirme ile tasarım ve proje devreye alma süreçlerinde var olan sekiz ana israfın tespiti, bu israflara ait çözümlerin üretilmesi, iyileştirmelerin yapılması ve ürün-tasarım-mühendislik çalışmalarında standartlaşmanın nasıl sağlanacağı konularındaki bilgileri üç bölüm halinde takip edebileceksiniz.
Bu bölümün konusu ise israflar ve israfların tespiti olacaktır.
ÜR-GE Süreci veya proje devreye alma süreçleri şirketlerin en önemli süreçlerindendir. Artık üretim süreçlerinin verimliliğinde ve üretim maliyetlerinde şirketler rekabette birbirlerine oldukça yaklaştılar. Bundan sonra şirketleri rakiplerine karşı öne geçirecek temel unsurlardan birisi yeni ürün geliştirme fonksiyonlarının gücü ve hızıdır.
Başlık her ne kadar yeni ürün geliştirme de olsa proje bazlı çalışan şirketlerde yaptığımız onlarca çalışmada gördük ki bu şirketlerdeki proje devreye alma süreçleri de ürge süreçleriyle çok paraleldir. Örneğin, özel makine imalatçısı bir firmanın, çelik konstrüksiyon yapan bir firmanın aldığı bir siparişin sözleşmesini imzaladıktan sonra üretime başlayana kadar geçen süre “Proje devreye alma süreci”dir. Bu süreç ile seri üretim yapan firmalarda yeni bir ürün geliştirme süreci, adımların sayısı ve içeriği tam aynı olmamakla birlikte pek çok açıdan paraleldir. Bu nedenle proje usulü çalışan firmaların, proje yönetimi ve tasarım süreçlerini bu yazıda yeni ürün geliştirme kavramı ile eşdeğer tutarak takip etmesinde hiçbir sakınca yoktur. Çünkü bu yazı dizisinde ürge süreçlerinin detay adımlarına değil, ürge süreçlerine yalın felsefe ile yaklaşım ele alınmaktadır.
Bilindiği üzere temel müşteri beklentileri “yüksek kalite, düşük maliyet ve hızlı teslimat” olarak, her geçen gün daha da artmaktadır. Her üç faktörü de etkileyen en önemli süreçlerin üretim süreçleri ve ürün geliştirme süreçleri olduğu söylenebilir. (Satın alma ve tedarik süreçleri, yeni ürün geliştirme sürecinin bir parçası olduğu için ayrıca vurgulanmamaktadır)
Yalın üretim, uzun yıllardır dünyada ve Türkiye’de bilinen ve uygulanan bir kavramdır. İsrafların üretimde minimize edilerek, maliyetlerin düşürülmesini, teslimatın hızlanmasını ve kalitenin iyileşmesini sağlayan en etkin işletme sistemlerindendir. Üretimde bu kadar etkin sonuçlar veren yalın çalışmaların artık “Ürün geliştirme ve Proje Devreye Alma Süreçlerinde” de kullanılmasının yaygınlaşmasının zamanı çoktan gelmiştir.
Bu yazı dizisinin amacı da bu konudaki farkındalığın artırılmasını sağlamaktır. Bu bağlamda ilk önce ürün geliştirmede 8 israf nedir, nasıl algılanır, aşağıdaki tabloda örnekleriyle açıklanmaktadır.
Progim Yalın Dönüşüm ve Yazılım
Genel Müdürü, Engin Eroğlu