Yerel’den Globale
Saina Danışmanlık Mühendislik Kurucu Ortağı Behnam Aghbali
Yerel’den Globale
‘Kısa zaman içerisinde dünya çapında artık CAD değil BIM platformundaki tasarımlar daha fazla görülecek. Bu durumda üreticiler inşaatta satın alma ve imalat aşamasına gelmeden ürünlerini pazarlama ve projede kullanma şansını bulacaktır’ diyen Saina Danışmanlık Mühendislik Kurucu Ortağı Behnam Aghbali, aynı zamanda AUTODESK yetkili eğitim kurumu (Autodesk Training Center) olarak da birçok firma ve kuruma eğitim ve danışmanlık hizmeti sunduklarını belirtti.
SUBCONTURKEY: Kısaca SAINA’dan bahsedebilir misiniz?
Behnam Aghbali: Saina Danışmanlık Mühendislik MEP tasarım firması olarak sektörde birçok farklı projelerde yer almıştır. SAINA tasarım grubu 16’dan fazla ülkede proje hizmeti vermiştir ve tüm tasarımları BIM (Building Information Modeling, Yapı Bilgi Modellemesi) platformunda gerçekleştirmiştir.
Aynı zamanda SAINA, AUTODESK yetkili eğitim kurumu (Autodesk Training Center) olarak da birçok firma ve kuruma eğitim ve danışmanlık hizmeti sunmaktadır.
SUBCONTURKEY: MEP tasarım sürecinde global trendler nelerdir?
Behnam Aghbali: Eskiden tasarımlar el ile yapılırdı, sonra bilgisayar ve CAD geldi ve tasarımın tüm süreçleri CAD ile gerçekleşti. 2008 yılında itibaren yeni bir döneme yani BIM platformunda tasarıma geçişin başladığını görüyoruz.
BIM platformunda tasarım yapmanın en önemli farkı 2B çizimden, 3B bilgi modelleme aşamasına geçiş yapmaktır. BIM tasarımınızdaki objeler akıllıdır ve her obje kendi özelliklerini taşımaktadır.
Bu sisteme geçiş yapmak için önemli sebepler olarak daha iyi koordinasyon, proje ve bütçe planlaması, bilgi kaybının önlemesinden bahsedebiliriz. Hem zaman hem verim olarak avantaj sağladığı için birçok firma artık tasarımlarını bu platformda gerçekleştiriyor.
Bu sebeplerden dolayı özellikle Amerika’da ve Avrupa’nın birçok ülkesinde BIM için yönetmenlik ve kurallar değişmektedir. Örnek olarak 2016 yılından itibaren İngiltere’de devlet projelerinin BIM platformunda tasarım yapılması zorunluluğu gelmiştir ve dünya çapındaki büyük ölçekli inşaat firmaları artık tasarımlarını bu platformda istemektedir. Kısa zaman içerisinde dünya çapında artık CAD değil BIM platformundaki tasarımları daha fazla göreceğimizi düşünüyorum.
Behnam Aghbali: BIM platformuna geçiş yapmak isteyen firmaların en büyük engellerden biri BIM objelerinin (BIM Library) teminidir.
BIM platformunda tasarım süreçlerimizde birçok üretici firmaların ürünlerini (mekanik ve elektrik ekipmanları olarak) kullanmaktayız. Tasarım sürecini sağlıklı ilerletebilmek için BIM objelerine tasarım aşamasında kolayca ulaşabilmemiz gerekmektedir.
Bu durumda üretici veya imalatçı firmalara düşen görev, BIM objelerini oluşturmak ve tasarımcıların eline kolayca ulaşmasını sağlamaktadır.
SUBCONTURKEY: BIM objelerinin üretimi imalatçı firmalara ne avantajlar getirebilir?
Behnam Aghbali: BIM platformundaki projelerin tasarım aşamasında tüm ekipmanların BIM objelerine ihtiyaç duyulmaktadır. BIM tasarımcıları bu objeleri (Familyaları) üretici firmalardan talep eder ve bu konuda öncü olan firmaların pazarlama açısından avantajı olacaktır.
Web üzerinde BIM objeleri paylaşım siteleri mevcuttur. (Örnek olarak www.bimobject.com)
Firmalar ürünlerinin BIM objelerini bu web sitelerinde paylaşabiliyor ve ihtiyacı olan tasarımcılar bu ürünleri tasarım aşamasında kullanabiliyor. Bu durumda üreticiler bir inşaatın satın alma ve imalat aşamasına gelmeden ürünlerini pazarlama ve projelerde kullandırma şansını bulmaktadır. Son yıllarda bu konuda öncü firmalar çok avantajlı duruma geçti, ancak yakın dönemde BIM objelerinin üretimi nerdeyse mecburi bir hal alacaktır ve BIM objesi olmayan firmaların satış şansları zamanla azalacaktır.
SUBCONTURKEY: BIM obje üretimi için nasıl bir süreç izlenmeli?
Behnam Aghbali: Üretici firmalar BIM obje üretimi için birkaç yol izleyebilir. Bu konu firmaların ürün sayısı ve özeliklerine bağlı olarak değişebilir. Bazı büyük firmalar tüm ürünlerinin BIM obje üretimi için kendi bünyelerinde bir BIM ekibi oluşturuyor ve ekibe gerekli eğitimleri sağladıktan sonra kendi bünyesinde BIM objelerini üretebiliyor.
Diğer yöntem dışarıdan BIM ile ilgili uzman firmalardan destek almaktır. Bu durumda üretici firmaların ihtiyacı doğrultusuna danışman firma tarafında objeler modellenir ve paylaşılabilir. SAINA BIM ekibi olarak birçok Türk markasına BIM objelerinin üretiminde destek verme şansımız oldu.