Zorlu Enerji Genel Müdürü Ak:
Zorlu Enerji Genel Müdürü Sinan Ak, elektrik ticaretinde sıfır bakiye gibi belirsiz maliyet kalemlerinin öngörülebilir hale getirilmesi gerektiğini savunarak, uygulamanın şirketlerin, serbest tüketicilere daha iyi fiyat teklifi sunmalarının önünde büyük bir engel olduğunu iddia etti.
Ak, AA muhabirine yenilenebilir enerji yatırımlarının işleyişinde yaşanan sorunları ve şirketin yeni yıl projelerini değerlendirdi.
Enerji sektöründe yatırımların sorunsuz yapılabilmesi için bürokratik süreçlerin daha az sayıda kurumu içerecek şekilde düzenlenmesinin önemine işaret eden Ak, elektrik ticaretinde sıfır bakiye gibi belirsiz maliyet kalemlerinin öngörülebilir hale getirilmesi gerektiğini söyledi. Ak, Bu uygulama tedarikçilerin serbest tüketicilere fiyat teklifi sunmalarının önünde büyük bir engel dedi.
Sıfır bakiye uygulaması ile tüketicilerin belli oranda ödemesi gereken bazı öngörülemeyen maliyet kalemlerini özel sektörün üstlenmek zorunda kaldığının altını çizen Ak, Sıfır bakiye maliyetine yol açan durumlar iletim kaynaklı sorunlar olduğundan, faturalardaki iletim bedellerinin içine atılmalı, böylelikle tedarikçiler önemli bir yükten kurtulabilir ve serbest tüketicilere elektrik satma konusunda daha elverişli bir ortamla karşılaşabilir diye konuştu.
Ak, kamulaştırma sürecinin bilimsel bir değerleme olmaması nedeniyle bilirkişilerce çok yüksek bedeller belirlenmesinin ve bunun da proje maliyetini oldukça artırmakta olduğuna işaret ederek, şunları kaydetti:
Enerji yatırımlarının daha sorunsuz yürüyebilmesi için, iskan süreci de oldukça önemli. Mevcut İskan Kanunu bu sürecin yürütülmesinde hayli problemlere neden olmakla birlikte, bazı barajlar için çıkartılan özel kanunlarla halihazırdaki İskan Kanunu’nun maddeleri de çelişmektedir. Bir örnek verecek olursak, yapılacak bir baraj yatırımında projeden hiç etkilenmeyen kişilerin de hak sahibi yapılması sebebiyle iskan maliyetleri kamulaştırma maliyetlerini aşmakta ve proje karlı olmaktan çıkmaktadır.
2015 hedefleri
Şirketin 2015 yılına yönelik hedeflerini değerlendiren Ak, projesine başlamayı ya da devreye almayı planladıkları jeotermal, hidroelektrik ve rüzgar santralleri bulunduğunu söyledi.
Alaşehir ve Kızıldere'de 24.9'ar megavatlık jeotermal santrali önlisanslarının bulunduğunu belirten Ak, Alaşehir'de 45 megavatlık bir başka jeotermal santralini de 2015'in ilk çeyreğinde devreye alacaklarını aktardı. Ak, şöyle konuştu:
Manisa Alaşehir’de 45 megavatlık jeotermal enerji santrali yatırımımızı 2015’in son çeyreğinde devreye almayı planlıyoruz. Denizli'nin Sarayköy ilçesi Karataş mevkisinde kurmayı planladığımız Kızıldere III Jeotermal Enerji Santrali Projemizin 100 megavatlık kurulu güce sahip olmasını öngörüyoruz. Projenin ÇED süreci Ağustos 2014’te başladı.
Sarıtepe ve Demirciler bölgesinde toplamda 110 megavatlık rüzgar lisansları kapsamında yatırım çalışmalarına başladıklarını anlatan Ak, 80 megavatlık kurulu güce sahip olmasına karar verilen santralin 81.3 milyon avroluk finansmanın da geçen yılın kasım ayında sağlandığını hatırlattı.
Hidroelektrik santralleri konusunda da çalışmalara devam ettiklerini ifade eden Ak, Dalaman Çayı üzerinde inşa edilmesi planlanan 124 megavat kurulu güce sahip olacak HES projesi için gerekli izinlerin tamamlandığını ve proje finansmanı için görüşmelerin devam ettiğini bildirdi.
Haberin Kaynağı : Anadolu Ajansı
12.02.2015